...

DEZE BULL IS NOG NIET UITGERAASD

17 april 2010, 10:32 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Deze week door­brak de S & P 500-index in de VS de grens van 1200 pun­ten. Daarmee bereik­te de beurs weer het niveau van eind sep­tem­ber 2008. De vorig jaar ingezette ral­ly bli­jft maar voort­duren en de beurs staat inmid­dels ruim 80 % hoger. De NAS­DAQ steeg in de zelfde peri­ode zelfs met 100 %. Van een dead cat bounce is allang geen sprake meer. Inmid­dels zijn we getu­ige van één van de meest spec­tac­u­laire bull­mar­kets ooit.


De sti­jging van de laat­ste dagen was niet in het minst te danken aan uit­sprak­en – onafhanke­lijk van elka­ar gedaan — van de gou­verneur van de cen­trale bank en de bestu­ursvoorzit­ter van één van de groot­ste banken van de VS. Waar Ben Bernanke zich als cen­trale banki­er nog enigszins voorzichtig uitli­et – hij sprak van een voort­gaand gematigd economisch her­s­tel – was Jamie Dimon van JP Mor­gan meer uit­ge­spro­ken. Na de zeer sterke resul­tat­en over het afgelopen kwartaal liet de bestu­ursvoorzit­ter weten een sterk her­s­tel te verwacht­en. Voor het eerst in twee jaar zijn de ver­liezen op hypotheken, cred­it cards en bedri­jf­skredi­eten afgenomen.

Niet alleen JP Mor­gan rap­por­teerde een hoger dan verwachte winst. Ook de kwartaal­ci­jfers van bell­wether Intel overtrof­fen de stout­ste verwachtin­gen. Intel realiseerde zijn sterk­ste kwartaal­ci­jfers ooit! Daarmee is Intel het toon­beeld van de onder­tussen weer volledig opgeleefde tech­nolo­giesec­tor in de VS. De ver­dubbel­ing van de NAS­DAQ in een jaar tijd is er getu­ige van. Hoewel de verwachtin­gen enorm hoog ges­pan­nen zijn na drie achtereen­vol­gende kwartal­en van economisch her­s­tel sla­gen toon­aangevende bedri­jven deze dus nog steeds te overtr­e­f­fen. Maar ook recent gepub­liceerde macro-economis­che cijfers duiden op een voort­gaand her­s­tel. Deze week bleken de detail­han­delsverkopen onverwacht sterk te zijn aangetrokken. Iets wat overi­gens niet als een vol­sla­gen verass­ing kwam daar de aan­de­len uit de detail­han­dels­sec­tor al enige tijd out­per­for­men op de beurs. Niet bepaald een teken van een gebrek aan vertrouwen bij de con­sument. Het con­sumenten­vertrouwen neemt weer toe in de VS en als gevolg daar­van geeft hij ook weer meer uit. Ook de inkoop­man­agers uit zow­el de pro­duc­tie- als de dien­sten­sec­tor rap­porteren steeds betere cijfers. De aan­nemers op hun beurt gaven ook blijk van toegenomen opti­misme. Zij zien de huizen­markt herstellen.

Deze bull­mar­ket laat de beren achter in totale ver­war­ring. Zij hebben vol ongeloof moeten toezien hoe de enorme wall of wor­ries steen voor steen wordt afge­bro­ken. Maar hoewel de beren tot op heden door de sti­er telkens weer het bos zijn inges­tu­urd bli­jven zij terecht grom­men vanaf een gepaste afs­tand. De werk­loosheid is immers nog alti­jd erg hoog. De offi­ciële cijfers zeggen 9,7 % maar offi­cieus wordt er gespro­ken van ruim 17 %. En een hoge werk­loosheid duidt aller­minst op een sterke economie. De huizen­markt her­stelt zich weliswaar maar is nog lang niet terug op het niveau van voor de cri­sis. En last-but-not-least is daar het his­torisch grote begrot­ing­steko­rt. De over­heid van de VS heeft de economie weliswaar van de afgrond gered met een onwaarschi­jn­lijk pakket ste­un­maa­trege­len maar hoe gaat de staat zich weer van deze schuld ont­doen? Tot op heden gelden de VS op de kap­i­taal­markt nog steeds als een betrouw­bare deb­i­teur getu­ige het nog steeds lage rente­per­cent­age op staat­slenin­gen. Maar hoe lang duurt dat nog? Het bli­jft opmerke­lijk hoeveel vertrouwen de mark­ten bli­jven houden in de finan­ciële con­di­tie van Uncle Sam.

Ondanks deze mogelijke valkuilen liggen de Amerikaanse autoriteit­en met hun spec­tac­u­laire bal­anc­ing act op het slappe koord nog steeds op koers. Het lijkt tot op heden een exacte kopie van de gebeurtenis­sen in de jaren 30 na de Grote Crash van 29. Toen maak­ten de autoriteit­en echter de kolos­sale fout de ste­un­maa­trege­len te vroeg weer in te trekken met – inder­daad – een dubbelde dip tot gevolg. En wat voor dip! Bernanke weet dat als stu­dent van de cri­sis van de jaren 30 als geen ander. Hij zal deze fout niet snel her­halen. En hoeft tot op heden ook nog niet in actie te komen want de inflatie bli­jft nog keurig onder con­t­role. Zolang dat het geval is hoeft de rente nog niet omhoog. De mark­ten zijn inder­daad behoor­lijk over­bought. Een beperk­te cor­rec­tie lijkt dan ook zek­er niet uit­ges­loten. Maar daar­na is er weer ruimte voor de sti­er. Deze bull is nog niet uitgeraasd.

Jan-willem Nijkamp

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.