...

Deze 2e bubbel mag absoluut niet barsten!

13 juni 2005, 09:03 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dat de rente nu al een tijd geheel uit de pas loopt is meer dan duidelijk, de FED rente omhoog en de markt rente omlaag .. Ook de hedge funds waar met meer dan 1000 mil­jard dol­lar wordt gespeculeerd spe­len een uiterst gevaar­lijk spel .. Alle­maal zak­en die al een tijd bek­end zijn maar naar­mate die tijd ver­loopt een grot­er gevaar oplev­eren .. De markt is met een zeer gevaar­lijk spel bezig .. Via deze col­umn lopen we nog even de huidi­ge stand van zak­en met u door .. Ook de risi­co­volle kredi­eten die door de zeer lage rente wor­den opgenomen kun­nen voor nogal wat prob­le­men gaan zorgen ..


De lage rente eerder een vloek dan een zegen !

De zeer lage rente hielp de west­erse wereld uit de laat­ste recessie maar nu de rente al zo‘n lange tijd rond die laag­ste stand bli­jft staan dreigen er meer onaan­ge­name verassin­gen dan men zich kan realis­eren. Ik vrees dus voor een nieuwe, en mogelijk lang­durende recessie.


recessie

Goed­kope kredieten:

Al geruime tijd waarschuw ik al voor de enorme gevaren die gepaard zouden moeten gaan met het gedrag van de con­sument in de huidi­ge tijd. Er wordt steeds meer en vak­er geld geleend omdat de kredi­eten zo goed­koop zijn vooral door die lage rente­s­tand. In het verleden hebben we het op deze manier niet eerder meege­maakt, toen was het rente ofwel hoog ofwel laag, maar steeds tussen een bepaalde grens. Ging het weer beter met de economie dan ver­hoogde men de rente staps­gewi­js tot er een afkoel­ing kwam, gaan­deweg nam de groei gecon­troleerd af en op een bepaald punt kon men de rente opnieuw gaan ver­la­gen om zo de economie weer op gang te brengen.
Zoals de inlei­d­ing al sug­gereerde is dit sce­nario na de bubbel eind jaren 90 gevol­gd door de malaise en recessie nadi­en niet meer van toepass­ing, het rente­wapen blijkt niet meer te werken op de manier waarop men het gewend was. Hier­door wordt de con­sument in feite ged­won­gen om tegen lagere rentes meer en meer te lenen om op dezelfde manier aan de economie te kun­nen bli­jven deel­ne­men. Hier­door zal de con­sument steeds meer in de prob­le­men komen zodra het ver­haal van de lage rentes over is.. Nog niet iedere con­sument, maar stap voor stap wordt de groep aan de onderkant van de samen­lev­ing bred­er en komen die met de tijd dieper in de prob­le­men. Deze groep groeit nu al behoorlijk.
We kun­nen dit de wraak van de goed­kope kredi­eten noe­men, we komen nu op een vreemd kruis­punt terecht. Hier­door kun­nen de lage rente­s­tanden die vri­jwel de gehele west­erse wereld uit de jong­ste recessie hebben geholpen er nu voor gaan zor­gen dat er een nieuwe en mogelijk nog veel ern­stigere economis­che cri­sis op komst is.
De oorza­ak hier­van ligt vooral bij de lage rente die mogelijk voor nog meer dubieuze en spec­u­latie­vere lenin­gen kan gaan zor­gen. Er wordt in feite een sit­u­atie gecreëerd die zo voor de onder­gang kan gaan zor­gen bij veel con­sumenten of spec­u­lanten die hier­aan mee doen, en reken erop dat deze groep zeer groot is. 
Nog­maals wil ik hier­bij het vergelijk gaan mak­en met wat er eind jaren 20 gebeurde, een financiële cri­sis die zijn weer­ga niet kende. Het sce­nario zou men al moeten ken­nen, en vooral door dat nu de 2e bubbel wordt gecreëerd op de financiële mark­ten.

Gevaar­lijke lenin­gen lei­den tot bubbel :
Te veel goed­kope kredi­eten kun­nen lei­den tot gevaar­lijke lenin­gen, en tij­dens deze fase waarin zeer veel wordt geleend lijkt het erop dat de economie het goed doet (dit zien we vooral in de VS). Deze sit­u­atie kan ervoor gaan zor­gen dat de pri­jzen van de met geleend geld gekochte onderliggende zak­en tot een bubbel wor­den gevor­md. Op een bepaald moment kun­nen deze pri­jzen in elka­ar storten zoals bek­end is, denk aan de tech­nolo­gie bubbel eind jaren 90 of aan de sit­u­atie in 1929 waar we het al vaak over hebben gehad. 


Kran­te­nar­tikel uit 1929

Door de zeer vele en te hoge uit­staande lenin­gen gaan zow­el de leners ofwel con­sumenten als de diege­nen die de lenin­gen ver­strekken zeer gevoelige ver­liezen gaan lei­den. Deze ket­tin­gre­ac­tie zal meteen de koop­kracht een enorme opd­of­fer gaan bezor­gen waar­door de economie in de west­erse wereld diep in het dal wordt getrokken. Een zeer onpret­tig vooruitzicht als u het mij vraag, en lat­er in dit artikel ziet u nog enkele zeer gevaar­lijke signalen.
De oplev­ing bij de economieën wordt voor een zeer groot deel gedra­gen door de goed­kope kredi­eten, maar ook door de belast­ingver­lagin­gen in de VS die overi­gens nogal wat geld hebben gekost en zo de put in de VS nog dieper hebben gemaakt. Nog­maals moet ik erop terugk­eren dat de peri­ode okto­ber 2002 t/​m maart 2003 toen de oor­log in Irak van start ging zeer bepal­end en uiterst belan­grijk was bin­nen het huidi­ge verhaal. 
Het waarom zal ik u kort proberen uit te leggen, maar alles had natu­urlijk recht­streeks te mak­en met het barsten van de zeep­bel begin 2000 na het passeren van de mil­len­ni­um lijn. 
Nadat veel industriëlen en nieuwe miljon­airs (vaak jonge mensen) hun zakken had­den gevuld met de inter­net miljoe­nen die op de beurs voor het oprapen lagen kwam daar na diverse schan­dalen en fraude prak­tijken abrupt een eind aan. Veel par­ti­c­ulieren hebben in die peri­ode grote kap­i­tal­en ver­loren op de beurs en we hebben toen zeer veel fond­sen, indices en beleg­gings­fond­sen meer dan 70% zien ver­liezen op de effecten­beurzen. Dit zorgde voor een zware recessie die niet was af te wen­den en hier­door moest de Fed­er­al Reserve (de FED) de rente in een veel te snel tem­po verlagen. 
De FED funds rate (rente op kort­lopende onder­linge lenin­gen van banken) daalde zelfs tot 1% en blijk­baar werk­te dat rente­wapen naar behoren. De Amerika­nen namen op zeer grote schaal lenin­gen op vooral voor het kopen of her­fi­nancieren van huizen. Het gevolg hier­van was dat er plots een enorme vloed aan nieuwe wonin­gen kwam en tegelijk ste­gen de pri­jzen van de bestaande wonin­gen in snel tem­po. De huizen­pri­jzen rezen al snel de pan uit omdat duur­dere wonin­gen plot­sel­ing ook voor min­der ver­mo­gende par­ti­jen bereik­baar werden. 

Hous­ing Prices
De waardes­ti­jgin­gen van het onroerend goed ver­sterk­ten hier­mee ook het vertrouwen van de bezit­ter van een won­ing waar­door het aantrekke­lijk werd om dat bez­it te her­fi­nancieren. Er wer­den dus hogere hypotheken tegen lagere rentes afges­loten waar­door die groep opeens aan koop­kracht won. Deze zoge­naamde mee­vallers gaven de con­sumente­nu­it­gaven een behoor­lijke impuls wat dan weer goed was voor de economie. U ziet het, het geld werd in feite gecreëerd door de manier waarop de FED met de rente om ging. Dat dit voor nog grotere schulden zou zor­gen bij de Amerikaanse con­sument maak­te blijk­baar niets uit, als de economie maar een enorme impuls kreeg was iedereen tevre­den zo lijkt het.

FED wil hier een eind aan maken :
Nu de FED deze vorm van goed­kope kredi­eten aan ban­den wil leggen voor­dat er een soort boe­merang­ef­fect gaat optre­den lijkt er een prob­leem dat de FED recht­streeks de FED funds rate beïnvloedt. Dit is dus de rente die niet voor gewone leners geldt, de FED fund rate is al naar 3% geste­gen en zoals Greenspan al een tijd aangeeft kan deze nog verder gaan klim­men. U raad het al, de meest belan­grijkere rente­tarieven die gelden voor de bond-mar­ket (oblig­aties lange ter­mi­jn) en hypotheken zijn geheel tegen de trend in niet omhoog gegaan. Sterk­er nog, deze rente is al weken­lang extreem aan het dalen.

Als we nu kijken naar de rente op een lan­glopende hypotheek dan stellen we vast dat een hypotheek met een loop­ti­jd van 30 jaar in 2003 een gemid­delde rente liet zien van 5,8%. Deze rente was omlaag gegaan van de 8% die in 2000 werd gevraagd. 
Voor diezelfde rente of lan­glopende hypotheek moet er nu 5,7% wor­den betaald ter­wi­jl de FED fund rate de afgelopen peri­ode met ruim 2% is geste­gen. We begri­jpen niet hoe dat mogelijk is gezien de FED erop doelde dat deze rente mee zou sti­j­gen om zo het aan­tal kredi­eten in te krimpen.
Fed­er­al Reserve gebouw
Wat kan hier­van de oorza­ak zijn ?
Het kan liggen aan de financier­ing van de schulden in de VS die steeds verder oplopen door de lage rente en zo het algemene deficit in de VS dieper en dieper de afgrond in sleuren. Zoals u weet wor­den de schulden in de VS gefi­nancierd door de staat­soblig­aties die wor­den uit­gegeven. De lan­den met een grote export en uit­er­aard over­schot­ten op de begrot­ing zoals Zuid-Korea, Japan, Tai­wan en vooral Chi­na kopen deze staatspa­pieren op waar­door er een stilzwi­j­gende ket­ting ontstaat die onder geen bed­ing mag wor­den door­bro­ken. Zolang men deze papieren bli­jft kopen bli­jft de rente laag en sti­j­gen de oblig­aties wat in waarde. 
Zolang de bericht­en over eventuele inflatie weg­bli­jven aan­vaar­den die par­ti­jen dat hun geld voor lan­gere ter­mi­jn wordt weggezet. We hebben de afgelopen maan­den veel bericht­en geho­ord over die inflatie in de VS, van­daar dat eerst de dol­lar nog wel wegza­kt en de rente fors opliep. Nu de bericht­en over eventuele inflatie de kop wor­den inge­drukt resul­teert dit meteen in een dal­ing van die rente. Maar gezien de FED kost wat kost die inflatie onder con­t­role wil houden moet de FED rente wel omhoog. Ziet u de ver­houd­ing? Aan de ene kant een lagere rente omdat de vrees voor een inflatie weg ebt en aan de andere kant het rente­wapen om die inflatie (die er blijk­baar wel degelijk is en moet wor­den bestre­den) af te wenden. 
Hier­door ver­li­est de FED de con­t­role over de goed­kope kredi­eten duidelijk, en dit kan dus wel eens voor een zeer groot gevaar gaan zor­gen de komende peri­ode. Goed­kope kredi­eten bren­gen dus enkele grote gevaren met zich mee. Een groot gevaar is dat steeds meer lenin­gen niet meer kun­nen wor­den afbe­taald en door de grotere las­ten kun­nen er meer en meer grotere achter­standen gaan optre­den en hier­door kun­nen er banken of ver­strekkers van lenin­gen in grote prob­le­men komen. 
Een ander groot gevaar is dat die goed­kope kredi­eten de beursko­ersen naar veel te hoge niveaus tilt. Een 2e bubbel wordt naast op de huizen­markt ook hier gecreëerd. En als we nagaan dat er nog maar net een bubbel is gespron­gen na de aan­loop tot 2000 dan lijkt het me voor de hand liggen dat als deze 2e bubbel barst de gevol­gen vele malen grot­er zullen zijn dan na de 1e bubbel.


Tech­nolo­gie bubbel

Een 2e bubbel? Hoezo?
Enkele feit­en, de huizen­pri­jzen zijn in 1 jaar met 17% geste­gen tot rond de 210.000 dol­lar gemid­deld. Sinds eind 2002 zijn de huizen al met 13 in waarde geste­gen (33%) vooral door de veel te lage rente. En reken daar­bij nog dat de meeste nieuwe hypotheken (meer dan 50%) zijn afges­loten met een vari­abele rente waar­door de rente nog lager uitkomt dan een lan­gere peri­ode. Dit is een record, in 2001 bedroeg dat per­cent­age maar 20%.
De lage rente zorgt ervoor dat er een te groot aan­tal kredi­eten wer­den ver­strekt aan onbe­trouw­bare economieën ofwel de wat armere lan­den. Er werd in 2004 voor 130 mil­jard dol­lar geleend door deze lan­den ter­wi­jl dit voor 2001 nog maar 1 a 2 mil­jard was. Een zeer explosieve en gevaar­lijke toe­name als u het mij vraagt.
De manier van her­fi­nancieren van hypotheken en lenin­gen zit zeer gevaar­lijk in elka­ar, men gebruikt hier­voor derivat­en en hedge instru­menten om de waarde te ver­ant­wo­or­den. Denk hier­bij aan de manier waarop Fan­nie Mea en Fred­dy Mac hun hypotheken dekken. Daar hebben we het al vaak over gehad en op deze site kunt u dit natu­urlijk nalezen bij eerdere artikelen.
De junkbonds nemen extreem toe, denk aan de sta­tus van Gen­er­al Motors en Ford die recent deze sta­tus hebben verkre­gen. Op dit moment is er voor ongeveer 175 mil­jard dol­lar in deze bonds belegd door grote par­ti­jen, hedge funds en anderen. Een absolu­ut recordbedrag dat in deze zeer risi­co­volle beleg­gin­gen zit. Wat als er hier iets mis mee gaat?


Gen­er­al Motors kri­jgt sta­tus Junk bond

Hedge­funds, u kent ze wel. Een instru­ment dat wordt gebruikt door zeer ver­mo­gende par­ti­jen en uit­er­aard ook door grote banken, pen­sioen­fond­sen en grote investeerders. Op dit moment zit er voor ongeveer 1000 mil­jard dol­lar in dit soort con­struc­ties. Dat is al ruim 4 keer zoveel als toen Hen­der­s­son in 1998 in elka­ar stortte en voor een grote financiële cri­sis zorgde wereld­wi­jd. De AEX halveerde toen door dit deba­cle maar dat zal meren­deel wel weer zijn ver­geten. Wat als er hier door een soort ket­tin­gre­ac­tie een mega ver­lies wordt geleden?
Veel hedge funds financieren hun beleg­gin­gen met korte ter­mi­jn lenin­gen waar dus een lage rente op staat. Mocht­en deze tarieven gaan sti­j­gen dan kun­nen de hedge funds mogelijk zeer risi­co­volle posi­ties gaan innemen om hun winst te kun­nen behouden. Maar gezien de recente bericht­gevin­gen halen veel hedge funds op dit moment al bij­na geen winst meer zodat ze hier­door al dieper in het rood moeten om dat te realis­eren. Klanten willen ren­de­ment zien, zo niet dan gaan ze weg en zoeken andere beleg­gin­gen of funds. Greenspan ver­wit­tigde daar ook al voor tij­dens enkele van zijn beruchte toe­sprak­en. Deze ontwik­kel­ing samen met het scheve ver­loop van de rentemarkt maakt die 1000 mil­jard dol­lar we zeer spec­u­latief en vooral een groot gevaar voor de gehele financiële markt.
Guy Boscart,
© US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.