...

DenkTank

23 mei 2009, 07:54 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ben Bernanke is een autoriteit op het gebied van de omstandighe­den die de depressie in de der­tiger­jaren mogelijk maak­te en weet ook vooral wat niet werk­te en wat uitein­delijk wel om uit de ellende te komen.
Fed-bestu­ur­ders sprak­en vol­gens de notulen van de laat­ste FED-ver­gader­ing hun bezorgdheid uit over de Amerikaanse economie. Eind april meldde de FED dat er nog steeds grote neer­waartse risico’s aan­wezig zijn in de Amerikaanse economie en dat daar­door het mon­di­ale finan­ciële sys­teem kwets­baar is voor verdere schokken”.


Ben Bernanke is een autoriteit op het gebied van de omstandighe­den die de depressie in de der­tiger­jaren mogelijk maak­te en weet ook vooral wat niet werk­te en wat uitein­delijk wel om uit de ellende te komen. Wat uitein­delijk wel hielp was de Tweede Werel­door­log maar daar zullen we Ben Bernanke nooit over horen wel over het feit dat de rente bepal­end was voor het economis­che her­s­tel. De FED zal, vol­gens de ken­ner” Bernanke, zeer lang de rente extreem laag moeten houden om zo de economie een reële kans te geven. 


Bernanke heeft ook weet van het feit dat met prat­en geen gat­en gevuld wor­den tij­dens een diepe depressie en om u dat duidelijk te mak­en heeft Brains & Analy­sis de uit­sprak­en tij­dens de start van de depressie in de der­tiger­jaren van één van de meest gere­specteerde denk­tanks uit zijn tijd voor u op een rij gezet.


Wij hebben voor u een opsom­ming gemaakt van uit­sprak­en gedaan door de Har­vard Eco­nom­ic Society;

2 novem­ber 1929 De huidi­ge terug­gang op de beurs is geen voor­bode voor een economis­che crisis

10 novem­ber 1929 Een ern­stige depressie zoals die van 1920 – 1921 ligt buiten het gebied van waarschijnlijkheid

23 novem­ber 1929 idem

21 decem­ber 1929 Een depressie lijkt onwaarschi­jn­lijk, wij verwacht­en een economisch her­s­tel in het voorjaar

18 jan­u­ari 1930 Er zijn teke­nen dat de erg­ste fase van de recessie voor­bij is (horen we dat tegen­wo­ordig ook niet té vaak?)

1 maart 1930 De indus­triële pro­duc­tie is nu defin­i­tief op weg naar herstel

22 maart 1930 De vooruitzicht­en bli­jven gunstig

29 maart 1930 De vooruitzicht­en zijn gunstig

19 april 1930 Tegen mei of juni zal het voor­jaarsh­er­s­tel dat is voor­speld in onze brieven van novem­ber en decem­ber duidelijk merk­baar zijn

17 mei 1930 Er zal zich in deze of vol­gende maand een omme­keer zich voordoen

24 mei 1930 De voor­spellin­gen van 17 mei bli­jft gerechtvaardigd

21 juni 1930 Her­s­tel ondanks bestaande onregelmatigheden

19 juli 1930 Ver­trag­ing her­s­tel maar niet­temin wijze de teke­nen op een spoedig herstel

30 augus­tus 1930 De huidi­ge depressie is nu ongeveer uitgewoed

En toen;

15 novem­ber 1930 We zijn nu dicht bij het einde van de dal­ende fase van de depressie

Een jaar later;

• Een sta­bilis­er­ing op het huidi­ge depressie-peil behoort tot de mogelijkheden

In 1932 werd de denk­tank opgeheven!

De Canadese pro­fes­sor Gal­braith gaf jaren lat­er de vol­gende 5 oorza­k­en aan die een inven­taris-recessie deed groeien naar een diepe depressie;

1. Slechte verdel­ing van inkomen

2. Slechte ondernemers-structuur

3. Slechte organ­isatie en con­t­role bankwezen

4. Slechte betalingsbalans

5. Gebrek aan economisch begrip (dus tot in Harvard!)


Een hele opsom­ming maar vooral bij de laat­ste 5 pun­ten willen wij stil­staan want zo’n beet­je al de rede­nen van de oorza­ak van de depressie die vol­gende na de Nieuwe Tijd (de peri­ode van economis­che bloei voor 1929 waar­bij alles kon en mocht zoals dat ook in 2003 – 2006 het geval was) zijn tegen­wo­ordig ook aanwezig.


Er is een slechte verdel­ing van inkomen (let op in 2006 steeg het inkomen van de top‑1% van de huishoudens met $60,000 (+5,8%) ter­wi­jl de laag­ste 90% van huishoudens hun inkomen met $430 (+1,4%) zagen sti­j­gen, een record sinds 1928), onderne­mers zijn roekeloos bezig geweest, banken hebben er een zooit­je van gemaakt toen toezichthoud­ers zich terugtrokken in de laat­ste 10 jaar, in- en uitvo­er klop­pen al jaren niet meer in de VS en wat vooral opvalt is het totale gebrek aan economis­che ken­nis in de huidi­ge maatschappij.


Dit week­end in Gan­nTrad­er analy­ser­ap­port Brains&Analysis een uit­ge­brei­de analyse over de con­se­quen­ties van de huidi­ge recessie op de huizen­markt, de dol­lar, Goud/​Zilver en nog veel meer. Verder diep­gaande tech­nis­che analy­ses en een nieuw artikel in onze reek psy­chol­o­gis­che valkuilen van beleg­gers.


Bestellen via www​.gan​ntrad​er​.org/cms

Meer info via www​.gan​ntrad​er​.org

Jan van Gemeren/​Ype Schaap

www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.