...

Deflatie: om de dooie dood niet!

8 februari 2006, 09:32 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De torenhoge schulden in de VS kunnen de FED ertoe noodzaken drastische maatregelen te nemen… Deze zal al haar macht en invloed aanwenden om een mogelijke deflatie de kop in te drukken… Men is daartoe zelfs bereid zo ver te gaan, dat het de waarde van haar eigen valuta zal ‘vernietigen’… Een niet ondenkbaar scenario met serieuze gevolgen…

Deflatie: om de dooie dood niet!

Er wordt veel geld geleend in de VS, heel veel zelfs. Het totale schuldbedrag loopt steeds verder op en heeft inmiddels al buiten proportionele hoogtes bereikt. Er zal een moment komen, dat kan al binnen een paar jaar zijn, dat hier niet ongestraft mee weg kan worden gekomen. Indien deze trend van steeds hoger oplopende schulden zich blijft doorzetten zal, overeenkomstig de economische wetten, deflatie ten tonele verschijnen. Immers, op een gegeven moment zal er een punt bereikt worden dat de schuld en de daarbij behorende rentelasten zo ver zijn opgelopen relatief tot het inkomen, dat verder lenen gewoonweg niet meer mogelijk is.

Er zullen dan beslist minder leningen worden verstrekt, waardoor de vraag op de kapitaalmarkt voor een groot deel weg zal vallen. Het basisprincipe van vraag en aanbod doet dan zijn werk, waarbij de prijs van geld (de rente dus) aan de andere zijde van de nul zal uitkomen. In economische termen simpelweg deflatie genaamd. Een verschijnsel dat vooral als eng en gevaarlijk wordt ervaren en de economie grote schade kan toebrengen. Kijk maar naar wat er in Japan is gebeurd na het klappen van de zeepbel begin jaren ’90. Deflatie heeft er toen voor gezorgd dat personen aankopen bleven uitstellen, omdat deze bij wijze van spreke de volgende dag toch weer goedkoper zouden zijn.

Maar de theorie is nog altijd niet de praktijk. Centrale banken zullen er alles aan doen om deflatie geen kans te gunnen. Dit omdat bij een falen hiervan de consequenties niet te overzien zijn. Het huidige monetaire systeem zou de komst van deflatie simpelweg niet eens kunnen overleven vanwege de al eerder genoemde torenhoge schulden. Deflatie zal dus, ongeacht de omstandigheden, ten alle kosten vermeden willen worden. De beleidsmakers zullen nog eerder de waarde van hun eigen munt riskeren dan dat ze moeten toegeven aan deflatie. Maar willen staat niet automatisch gelijk aan kunnen. Is men wel in staat om de koopkracht van de eigen valuta te doen verminderen om zo inflatie in stand te houden?

De centrale banken hebben de macht om ongelimiteerd bankbiljetten bij te drukken, waarmee ze de economie als het ware met extra nieuw kapitaal overspoelen. Zo kan men manipulatief de aanbodzijde van geld verhogen met als logisch gevolg een devaluatie van de eigen valuta. Dit brengt echter wel een praktisch probleem met zich mee, want hoe krijg je al dat nieuwe geld de markt ingepompt? De hoge schulden hebben er immers voor gezorgd dat de vraagkant van de kapitaalmarkt weinig tot niets meer voorstelt.

Een mogelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is met het extra gecreëerde kapitaal bijvoorbeeld woningen op te kopen. Zo kan het nieuwe geld in circulatie worden gebracht waarmee het doel, een devaluatie van de eigen valuta, kan worden gerealiseerd. De FED zal dus al haar macht moeten aanwenden door met drastische maatregelen de inflatie niet te laten omslaan in deflatie. Toch kan dit niet oneindig goed blijven gaan aangezien het moment zal komen dat de eigen munt tot een vernietigende waarde is gedevalueerd. Dan zal het huidige monetaire stelsel niet meer houdbaar blijken te zijn waardoor men naarstig op zoek zal moeten gaan naar alternatieven…



Bas van Stiphout

© US Markets.nl
8 februari 2006

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.