...

Deflatie of inflatie?

11 juni 2009, 17:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wat hebben Limp Bizk­it, Ry Cood­er en Lenny Kravitz gemeen? Behalve dat het alle­maal muzikan­ten zijn, is er nog iets dat deze heren bindt: ze geven tegen­wo­ordig con­certen tegen cri­sis­tarieven, zo meldde pers­bu­reau Bloomberg naar aan­lei­d­ing van een e‑mail van con­cert­pro­mo­tor LiveNation. 

Wat hebben Limp Bizk­it, Ry Cood­er en Lenny Kravitz gemeen? Behalve dat het alle­maal muzikan­ten zijn, is er nog iets dat deze heren bindt: ze geven tegen­wo­ordig con­certen tegen cri­sis­tarieven, zo meldde pers­bu­reau Bloomberg naar aan­lei­d­ing van een e‑mail van con­cert­pro­mo­tor LiveNation. 

Live­Na­tion kondigde aan, dat con­cert­gangers de komende maan­den kun­nen prof­iteren van lagere entreep­ri­jzen. Zelfs de leden van The Eagles, waar­van al jaren­lang wordt gezegd dat zij alleen in ruil voor heel veel geld bereid zijn elka­ars gezelschap te ver­dra­gen, tre­den de komende tijd op tegen bodem­pri­jzen. Reden voor de kortin­gen: de economis­che cri­sis. De pri­jsver­lagin­gen zijn natu­urlijk niets anders dan teke­nen van deflatie: het lee­glopen van de kredi­et­bubbel. Na bijvoor­beeld de huizen­markt, trans­port­sec­tor en de grond­stof­pri­jzen, is de veen­brand dus tevens overges­la­gen naar de muziekin­dus­trie. The show must go on… Dit laat­ste lijkt ook te gelden voor het bull­ish spek­takel dat ons sinds begin maart op de beursvlo­er wordt voorgeschoteld. De Amerikaanse indices weten zich opmerke­lijk goed te hand­haven. De Dow Jones is nog alti­jd bezig met een pro­ces van top- en bodemvorm­ing op hogere niveaus, ofwel de korte ter­mi­jn uptrend is intact. De top van jan­u­ari, geplaatst rond 9000 pun­ten, oefent daar­bij als een mag­neet aantrekkingskracht uit op de bulls, al is de Dow er nog niet in ges­laagd deze horde te passeren. De S&P500 worstelt met de top van jan­u­ari en bevin­dt zich daarmee rond het hoog­ste punt van 2009. De Nas­daq is dat niveau allang voor­bij: de index oogt nog steeds vitaal en bevin­dt zich zelfs boven de top van novem­ber 2008.

Rente loopt op door overheidsuitgaven

In 2008 zette de rente, voor­namelijk van­wege de kredi­et­cri­sis, de dal­ende trend opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde rond 3,5%, betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is nog steeds intact. De com­bi­natie van een hogere bodem en lagere top­pen, vormt een driehoekspa­troon. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties (van banken en verzek­er­aars) en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. Deze groeiende geld­ho­eveel­heid lei­dt tot (forse) gel­dont­waard­ing en dus tot hogere rentevoeten. Een infla­toir sce­nario wordt daarom steeds waarschi­jn­lijk­er. De finan­ciële huishoud­ing van Ier­land is inmid­dels der­mate zorg­wekkend dat kredi­et­beo­orde­laar Stan­dard & Poor’s de rat­ing van het land opnieuw heeft ver­laagd. Dat betekent dat de Ierse over­heid een hogere rente zal moeten betal­en. In eigen land zou het gat in de hand van Wouter Bos eve­neens ram­pza­lige con­se­quen­ties kun­nen kri­j­gen, onder­meer op de vastgoedmarkt.

Nikkei test 10.000 punten

De Nikkei noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een fors ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie kan oplev­eren. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, is de lange ter­mi­jn dal­ende trend nog lang niet omge­bo­gen. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices is eve­neens niet aan Japan voor­bi­jge­gaan: de Nikkei wist daar­door eve­neens de weg naar boven in te slaan. De Japanse index is er inmid­dels zelfs in ges­laagd het brede con­sol­i­datiepa­troon van de afgelopen maan­den opwaarts te ver­lat­en. Bij een beves­tig­ing van deze door­braak, gloort er ein­delijk weer eens hoop voor het land van de rijzende zon. Momenteel is de Nikkei bezig de 10.000-puntengrens te testen. Een over­tu­igende door­braak van deze psy­chol­o­gis­che bar­rière zou een opstek­er beteke­nen voor de Japanners.

CAC40 opent opnieuw aan­val op top januari

De Europese indices houden eve­neens goed stand. De forse oplev­ing vanaf het dieptepunt in maart is tot dusver niet gevol­gd door een heftige cor­rec­tie. Af en toe wordt er weliswaar een pas op de plaats gemaakt, maar van een drama­tis­che terug­val is geen sprake geweest. De paniek, die maan­den­lang zorgde voor verkoop­golf op verkoop­golf, lijkt voor een belan­grijk deel te zijn verd­we­nen. De brede EuroStoxx50 heeft de hoogtepun­ten van mei gepasseerd, maar wist nog niet door te stomen tot de top van jan­u­ari. De DAX slaagde daar wel in en worstelt inmid­dels met de top van jan­u­ari. Een door­braak van deze grens impliceert dat de sti­j­gende trend weer een nieuwe impuls kri­jgt. Dit geldt eve­neens voor de CAC40: het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen, dat begin maart door de Franse index werd ingezet, is nog steeds in volle gang. De CAC40 heeft de top van jan­u­ari alweer in het vizier: zijn er nieuwe jaar­records in de maak? Diverse indices hebben reeds de top van jan­u­ari over­won­nen. Wie volgt?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.