Wat hebben Limp Bizkit, Ry Cooder en Lenny Kravitz gemeen? Behalve dat het allemaal muzikanten zijn, is er nog iets dat deze heren bindt: ze geven tegenwoordig concerten tegen crisistarieven, zo meldde persbureau Bloomberg naar aanleiding van een e‑mail van concertpromotor LiveNation.
LiveNation kondigde aan, dat concertgangers de komende maanden kunnen profiteren van lagere entreeprijzen. Zelfs de leden van The Eagles, waarvan al jarenlang wordt gezegd dat zij alleen in ruil voor heel veel geld bereid zijn elkaars gezelschap te verdragen, treden de komende tijd op tegen bodemprijzen. Reden voor de kortingen: de economische crisis. De prijsverlagingen zijn natuurlijk niets anders dan tekenen van deflatie: het leeglopen van de kredietbubbel. Na bijvoorbeeld de huizenmarkt, transportsector en de grondstofprijzen, is de veenbrand dus tevens overgeslagen naar de muziekindustrie. The show must go on… Dit laatste lijkt ook te gelden voor het bullish spektakel dat ons sinds begin maart op de beursvloer wordt voorgeschoteld. De Amerikaanse indices weten zich opmerkelijk goed te handhaven. De Dow Jones is nog altijd bezig met een proces van top- en bodemvorming op hogere niveaus, ofwel de korte termijn uptrend is intact. De top van januari, geplaatst rond 9000 punten, oefent daarbij als een magneet aantrekkingskracht uit op de bulls, al is de Dow er nog niet in geslaagd deze horde te passeren. De S&P500 worstelt met de top van januari en bevindt zich daarmee rond het hoogste punt van 2009. De Nasdaq is dat niveau allang voorbij: de index oogt nog steeds vitaal en bevindt zich zelfs boven de top van november 2008.
Rente loopt op door overheidsuitgaven
In 2008 zette de rente, voornamelijk vanwege de kredietcrisis, de dalende trend opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde rond 3,5%, betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange termijn dalende trend is nog steeds intact. De combinatie van een hogere bodem en lagere toppen, vormt een driehoekspatroon. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties (van banken en verzekeraars) en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. Deze groeiende geldhoeveelheid leidt tot (forse) geldontwaarding en dus tot hogere rentevoeten. Een inflatoir scenario wordt daarom steeds waarschijnlijker. De financiële huishouding van Ierland is inmiddels dermate zorgwekkend dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating van het land opnieuw heeft verlaagd. Dat betekent dat de Ierse overheid een hogere rente zal moeten betalen. In eigen land zou het gat in de hand van Wouter Bos eveneens rampzalige consequenties kunnen krijgen, ondermeer op de vastgoedmarkt.
Nikkei test 10.000 punten
De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. De dramatische koersontwikkeling die daarop volgde, resulteerde in een fors verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie kan opleveren. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt in maart, is de lange termijn dalende trend nog lang niet omgebogen. De mondiale opleving van de aandelenindices is eveneens niet aan Japan voorbijgegaan: de Nikkei wist daardoor eveneens de weg naar boven in te slaan. De Japanse index is er inmiddels zelfs in geslaagd het brede consolidatiepatroon van de afgelopen maanden opwaarts te verlaten. Bij een bevestiging van deze doorbraak, gloort er eindelijk weer eens hoop voor het land van de rijzende zon. Momenteel is de Nikkei bezig de 10.000-puntengrens te testen. Een overtuigende doorbraak van deze psychologische barrière zou een opsteker betekenen voor de Japanners.
CAC40 opent opnieuw aanval op top januari
De Europese indices houden eveneens goed stand. De forse opleving vanaf het dieptepunt in maart is tot dusver niet gevolgd door een heftige correctie. Af en toe wordt er weliswaar een pas op de plaats gemaakt, maar van een dramatische terugval is geen sprake geweest. De paniek, die maandenlang zorgde voor verkoopgolf op verkoopgolf, lijkt voor een belangrijk deel te zijn verdwenen. De brede EuroStoxx50 heeft de hoogtepunten van mei gepasseerd, maar wist nog niet door te stomen tot de top van januari. De DAX slaagde daar wel in en worstelt inmiddels met de top van januari. Een doorbraak van deze grens impliceert dat de stijgende trend weer een nieuwe impuls krijgt. Dit geldt eveneens voor de CAC40: het proces van hogere bodems en hogere toppen, dat begin maart door de Franse index werd ingezet, is nog steeds in volle gang. De CAC40 heeft de top van januari alweer in het vizier: zijn er nieuwe jaarrecords in de maak? Diverse indices hebben reeds de top van januari overwonnen. Wie volgt?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.