![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Het herstel voor de korte termijn heeft zich in de afgelopen week doorgezet. Echt in een rechte lijn ging dit ook dit keer niet. De forse daling op vrijdag werd opgevolgd door een forse stijging op maandag. De markt lijkt nog steeds manisch depressief. Met de enorme uitslagen moet worden vastgesteld dat de nervositeit èn het risico op dit moment nog bijzonder groot zijn. Wie echter het lef had om de zwaargehavende financials te kopen aan de rand van de afgrond, had een goede week. De vraag is echter of hier nu sprake is van een dead cat bounce of van een structureel herstel. Zouden nu alle problemen bij de banken en verzekeraars achter de rug zijn?
Vooral de Amerikaanse beleggers toonden zicht hoopvol dat de nieuwe president alle problemen zal oplossen. Tot zijn inhuldiging worden verliesgevende bedrijven aan het infuus gelegd in afwachting van de nieuwe superheld. Of hij daadwerkelijk de enorme problemen van de VS kan oplossen, is natuurlijk maar de vraag. Voor de korte termijn heeft de hoop het echter gewonnen van de vrees zodat de koersen weer noordwaarts gingen. Aangezien er nog steeds sprake is van lagere bodems en dito toppen is de dalende trend onverminderd intact. De recente herstelbewegingen zijn in percentages uitgedrukt weliswaar spectaculair te noemen, maar deze vinden wel plaats binnen de sterk dalende trend. De scherp dalende weerstandslijnen bij de indices vanaf september/oktober zijn echter overtuigend doorbroken. Bovendien zijn op de intraday-grafieken omgekeerde kop-schouderpatronen gevormd hetgeen duidt op bodemvorming. Dit betrouwbare omkeerpatroon laat fors hogere koersdoelen berekenen. Korte termijn beleggers zouden van dit herstel kunnen proberen te profiteren.
Nikkei breekt dalende weerstandslijn
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. Sindsdien bevindt de Japanse index zich in een decennia lange bear market. Beleggers die een buy and hold-strategie hanteerden, danwel passief de index volgden, staan inmiddels op een verlies van circa 80%. Daarbij zijn inflatie en belasting nog buiten beschouwing gelaten, waardoor het reële verlies zelfs nog groter uitvalt. De doorbraak van de horizontale steun rond 12.000 punten deed de index in een vrije val belanden. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laagste slotstand in meer dan een kwart eeuw optekende. Vanaf een dieptepunt rond 7000 punten is de Nikkei met een sterk herstel bezig. Lichtpuntje is dat inmiddels de dalende weerstandslijn vanaf september is doorbroken. Hiermee lijkt een consolidatiepatroon aan de bovenkant te zijn verlaten. Het is nu zaak voor de Nikkei om deze stijgende lijn vast te houden.
Rente herstelt binnen dalende trend
Vanwege de aanhoudende en steeds verergerende kredietcrisis blijven beleggers aandelen mijden en vluchten daarbij in staatsobligaties. Hierdoor blijft de rente onder druk staan. Het is opmerkelijk dat beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 3,8% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (2,1% in november), belasting (1,2%) plus het risico van dalende obligatiekoersen. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,85% eerder dit jaar en weet zich niet uit deze sterk dalende trend te bevrijden. Waar beleggers eerder bang waren voor inflatie, is de rente inmiddels ten prooi gevallen aan het gevaarlijke deflatiemonster. In oktober daalden de Amerikaanse consumentenprijzen met 1% (op maandbasis). De Europese producentenprijzen daalden in oktober met 0,8%. Beleggers vrezen dat kopers gaan staken, net als de afgelopen twintig jaar in Japan is gebeurd. Immers: waarom zou men vandaag iets kopen als producten morgen goedkoper zijn? In een deflatoire omgeving zou de rente, evenals in Japan, zelfs kunnen dalen tot 0. Vooralsnog is de rente op zoek naar de bodem, waarbij het eerste richtpunt 3% is, zijnde het dieptepunt van 2005.
DAX breekt dalende weerstandslijn
We stellen dat het beeld voor de korte termijn voor de DAX enigszins verbeterd is, omdat er een dubbele bodem is gevormd. Desalniettemin blijft het oppassen geblazen, daar de index de top uit oktober nog steeds niet heeft weten uit te nemen en er eveneens een dubbele top is gevormd. De index heeft wel de dalende weerstandslijn vanaf september weten te doorbreken zodat er een korte termijn rally kan plaatsvinden. De Stoxx50, de Franse CAC40 en de AEX vormden daarentegen een lagere bodem ten opzichte van oktober. Er dient dan ook nog steeds rekening te worden gehouden met een lagere top en in het ergste geval een lagere bodem en dus een hervatting van de daling.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van WijkWilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.