...

DE ZON KOMT OP IN HET VERRE OOSTEN

19 februari 2009, 10:29 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ter­wi­jl de wereld steeds meer begint te krak­en onder de zware last van de vol­gens het CPB scherp­ste economis­che terug­val sinds de jaren 30 en de beurzen daarop vooruit­lopend reeds ruim in waarde zijn gehalveerd lijkt in het verre oost­en de zon aan de hori­zon te ver­schi­j­nen.

DE ZON KOMT OP IN HET VERRE OOSTEN

Ter­wi­jl de wereld steeds meer begint te krak­en onder de zware last van de vol­gens het CPB scherp­ste economis­che terug­val sinds de jaren 30 en de beurzen daarop vooruit­lopend reeds ruim in waarde zijn gehalveerd lijkt in het verre oost­en de zon aan de hori­zon te ver­schi­j­nen. Waar de toon­aangevende beurzen sinds het begin van dit jaar al weer zo’n 10 tot 15 % aan waarde hebben ingeleverd zijn de Chi­nese aan­de­len dit jaar reeds 25 % geste­gen . Sinds de bodem van eind okto­ber vorig jaar is de beurs van Shang­hai zelfs met 39 % opgelopen naar 2310 pun­ten. Daarmee is deze beurs de beste per­former van dit jaar. De aan de beurs van Shang­hai geno­teerd A‑shares kenden twee gouden jaren tot okto­ber 2007 met een sti­jging van 455 %. Dat was mede het gevolg van het feit dat Chi­nese par­ti­c­uliere beleg­gers zich niet op buiten­landse beurzen mogen begeven en zich daarom tot hun eigen beurzen dien­den te beperken. Na deze hausse­markt daalden de Chi­nese aan­de­len ver­vol­gens met 72 %. Sinds­di­en zijn de A‑shares veel sterk­er her­steld dan de andere Azi­atis­che beurzen. De cor­re­latie met de VS van de Chi­nese beurs blijkt lager dan die van zijn Azi­atis­che buren.

Weliswaar is de economis­che groei van Chi­na van ruim 12 % gehalveerd tot 6,8 % nu. Voor het komend jaar wordt er een groei verwacht van niet meer dan 5 a 6 %. De laag­ste groei in meer dan 20 jaar. De indus­triële pro­duc­tie heeft een enorme ver­trag­ing opgelopen en inmid­dels hebben duizen­den fab­rieken hun deuren ges­loten. Chi­na zou vol­gens economen zwaar lij­den onder de sterk afgenomen wereld­wi­jde vraag vanu­it met name de VS. Maar Chi­na is min­der afhanke­lijk van de export naar de VS als vaak wordt veron­der­steld. Veel ingri­jpen­der voor de Chi­nese economie waren de gevol­gen van de afrem­mende maa­trege­len van de Chi­nese over­heid. De pogin­gen de economie te lat­en afkoe­len toen deze nog te hard groei­de hebben hun werk wellicht te goed gedaan. 

De grootschalige stim­u­ler­ingsvoorstellen voor de economie hebben het sen­ti­ment onder de beleg­gers weer doen opleven. En niet hele­maal ten onrechte. In tegen­stelling tot de west­erse economieën beschikt Chi­na namelijk wel over de nodi­ge reserves voor de aangekondigde stim­u­ler­ings­plan­nen omdat de staatss­chuld niet veel voorstelt. Daar­naast heeft het Chi­nese bankwezen de kredi­etver­len­ing sinds novem­ber fors opgevo­erd. De Chi­nese banken zijn nog steeds staats­bez­it en hebben weinig schade onder­von­den van de kredi­et­cri­sis. Uit bericht­en vanu­it de mijn­bouw­sec­tor blijkt dat de Chi­nese staal­pro­du­cen­ten zich weer op de grond­stof­fen­markt aan het bewe­gen zijn en weer kopen. Zo is de Chi­nese inkoop­man­agers index de laat­ste twee maan­den weer aan het sti­j­gen. Deze ontwik­kelin­gen zijn ook terug te lezen in het spec­tac­u­laire her­s­tel van de Baltic Dry index, een wereld­wi­jde graad­me­ter voor scheep­vaart­tarieven. Deze index is sinds de bodem van novem­ber reeds ver­drievoudigd. De markt beo­ordeelt het in novem­ber aangekondigde stim­u­ler­ingspakket in ieder geval positief.

De omzetvol­umes op de beurs van Shang­hai bereik­ten de laat­ste dagen weer de niveaus van de hausse­markt van 2007. De beurs van Shen­zhen is sinds de jaar­wis­sel­ing nog sneller geste­gen. De sti­jging van de Chi­nese beurzen vormt daarmee een scherp con­trast met de ontwik­kel­ing op alle andere beurzen in de wereld. Het vertrouwen is vooral­snog afkom­stig van de Chi­nese beleg­gers zelf. De vri­jwel alleen voor Chi­nese beleg­gers beschik­bare A‑shares wor­den met een pre­mie van 60 % ver­han­deld ten opzichte van de voor buiten­landse beleg­gers toe­ganke­lijke H‑shares op de beurs van Hong Kong. In jan­u­ari gold tussen de bei­de beurzen nog pariteit. Een opmerke­lijke sti­jging der­halve. De Chi­nese beleg­gers lijken er een heilig vertrouwen in te hebben dat de wereld­wi­jde cri­sis hun min­der hard zal gaan treffen. 

Op 26 jan­u­ari ging in Chi­na Het jaar van de Os van start. De os sym­bol­iseert voor­spoed door vast­ber­aden­heid en hard werken. De os is echter ook een gecas­treerde sti­er. Het kan dus op twee manieren uit­gelegd wor­den. Maar voor­lop­ig heeft het er veel van weg dat Chi­na het eerste land ter wereld is waar de sti­er – al dan niet ont­mand – weer teke­nen van lev­en ver­toond. Er zijn recent zelfs weer een aan­tal nieuwe beleg­gings­fond­sen gelanceerd en goedgekeurd door de autoriteit­en. Het her­s­tel is uit­er­aard nog erg pril en ook de Chi­nese beurs moet van heel ver komen maar het geeft aan dat er ook in deze barre tij­den nog alti­jd mogelijkhe­den voor beleg­gers zijn om geld te ver­di­enen, zware recessie of niet. De zon komt op in het Verre Oost­en en wellicht geld dat ook voor de finan­ciële markten.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.