...

De zon breekt weer door

30 mei 2008, 08:37 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De cor­rec­tie van de afgelopen weken zette niet door zodat vanaf woens­dag weer een her­s­tel werd ingezet. Wan­neer de koersen niet verder dalen, dan komen immers koop­jes­jagers weer in de markt. Door het recente her­s­tel lijkt er zich een hogere bodem te hebben gevor­md, die als spring­plank kan dienen voor een verder herstel. 


De vraag die zich opdringt is: hebben we nu te mak­en met een her­s­tel na een cor­rec­tie of is de cor­rec­tie nog in volle gang? Het antwo­ord laat waarschi­jn­lijk niet lang op zich wacht­en. De stieren zijn ken­nelijk nog niet moe gestre­den en hebben de beren voor­lop­ig weer terug het bos in gejaagd. Toch is het lange ter­mi­jn beeld nog steeds niet rooskleurig zodat men moet wak­en voor te groot opti­misme. Gematigd opti­misme is wel op zijn plaats omdat de dal­ing niet lijkt door te zetten. Hier­door is het sce­nario van de neer­waartse uit­braak uit het oplopende wig­pa­troon ver­rijkt met een sce­nario van een sti­j­gende trend. Het her­s­tel van de afgelopen dagen onthult een hogere bodem vanaf medio maart zodat het her­s­tel van de afgelopen maan­den gecon­tin­ueerd kan worden. 

De Amerikaanse indices ogen nog steeds sterk­er dan de Europese tegen­hang­ers. De Dow Jones en de S&P500 vor­men hogere top­pen en hogere bodems en lijken nog steeds op weg naar hun record­niveaus. De S&P500 onder­w­erpt de nek­li­jn van het omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon aan een zware test. Met de vorm­ing van een hogere bodem lijkt het vertrouwen opnieuw terug te keren. De tech­nolo­gie-index Nas­daq toont nog nauwelijks sporen van ver­moei­d­heid en behoort daarmee tot de uit­blink­ers van de West­erse aandelenbeurzen.

Rente breekt uit



Door­dat de aan­de­len­markt een onrustige tijd kende, vlucht­ten beleg­gers in staat­soblig­aties, waar­door de rentev­er­goed­ing daalde. Inmid­dels is de rente sterk opgeveerd vanaf de dubbele bodem rond 3,94%. Afgelopen maand slaagde de rente er zelfs in de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top van juli 2007 over­tu­igend te door­breken. Dit alles impliceert dat de rust weer wat terug keert in de markt. Veel beleg­gers pref­er­eer­den lange tijd een negatieve reële rente in com­bi­natie met het koer­srisi­co op oblig­aties, boven hoge div­i­den­dren­de­menten teza­men met het risi­co dat gelopen wordt met aan­de­len. Momenteel lijkt er echter een ver­schuiv­ing op te tre­den: men verkoopt de oblig­aties, waar­door het effec­tieve ren­de­ment (de rente) oploopt. Inmid­dels is de rente zelfs uit­ge­bro­ken boven de top van okto­ber 2007. Een beves­tig­ing van de door­braak zet het licht voor aan­de­len­be­leg­gers weer op groen.

Nikkei worstelt met 14.000-puntengrens

De Japanse index is de laat­ste weken sterk geste­gen, waar­door het beeld steeds verder ver­betert. De Nikkei doolde lange tijd rond in een hard­nekkig dal­ende trend maar wist hier in april uit te ontsnap­pen. De dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007 werd over­tu­igend uitgenomen, zodat het plaat­je in korte tijd aanzien­lijk hoopgeven­der is gewor­den. Behalve de dal­ende weer­stand heeft de Japanse index echter ook nog te mak­en met een hor­i­zon­tale horde, zijnde de bodem van 2006, die zich bevin­dt rond 14.000 pun­ten. Deze weer­stand bleek te zwaar om in één keer uit te nemen. Eerder dit jaar slaagde de Nikkei er namelijk niet in om deze bar­rière te door­breken. Mocht de uit­name van deze bar­rière wor­den beves­tigd, dan neemt het opwaartse poten­tieel van de Nikkei aan­merke­lijk toe en kan de index koers zetten richt­ing de hoogtepun­ten van 2007. Aangezien de Nikkei nog steeds worstelt met de 14.000-puntengrens, bestaat de vrees voor een nieuwe cor­rec­tie, waar­bij een nieuwe test van de 12.000-puntengrens mogelijk is.

CAC40 onder­w­erpt nek­li­jn aan zware test


De Europese aan­de­lenindices bevin­den zich op korte ter­mi­jn nog steeds in een uptrend. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is echter nog steeds intact. Het gevaar is dan ook nog steeds niet volledig geweken. Aangezien de recente dal­ing geen serieuze vor­men lijkt aan te nemen, is de vraag gerecht­vaardigd of het sce­nario van het oplopend wig­pa­troon plaats moet mak­en voor een sce­nario van een sti­j­gende trend. Ook omkeer­pa­tro­nen in de vorm van omge­keerde kop­schoud­er­for­maties duiden op de vorm­ing van een bodem. De Europese indices mogen vanaf het huidi­ge niveau dan niet veel meer wegza­kken. Wel zullen de indices eerst met zware weer­standen moeten afreke­nen, alvorens de weg omhoog defin­i­tief kan wor­den ver­vol­gd. Het bli­jven daarom nog span­nende tij­den, maar het zon­net­je lijkt voorzichtig toch weer door te breken op de aandelenbeurzen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.