De correctie van de afgelopen weken zette niet door zodat vanaf woensdag weer een herstel werd ingezet. Wanneer de koersen niet verder dalen, dan komen immers koopjesjagers weer in de markt. Door het recente herstel lijkt er zich een hogere bodem te hebben gevormd, die als springplank kan dienen voor een verder herstel.
De vraag die zich opdringt is: hebben we nu te maken met een herstel na een correctie of is de correctie nog in volle gang? Het antwoord laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. De stieren zijn kennelijk nog niet moe gestreden en hebben de beren voorlopig weer terug het bos in gejaagd. Toch is het lange termijn beeld nog steeds niet rooskleurig zodat men moet waken voor te groot optimisme. Gematigd optimisme is wel op zijn plaats omdat de daling niet lijkt door te zetten. Hierdoor is het scenario van de neerwaartse uitbraak uit het oplopende wigpatroon verrijkt met een scenario van een stijgende trend. Het herstel van de afgelopen dagen onthult een hogere bodem vanaf medio maart zodat het herstel van de afgelopen maanden gecontinueerd kan worden.
De Amerikaanse indices ogen nog steeds sterker dan de Europese tegenhangers. De Dow Jones en de S&P500 vormen hogere toppen en hogere bodems en lijken nog steeds op weg naar hun recordniveaus. De S&P500 onderwerpt de neklijn van het omgekeerd hoofdschouderpatroon aan een zware test. Met de vorming van een hogere bodem lijkt het vertrouwen opnieuw terug te keren. De technologie-index Nasdaq toont nog nauwelijks sporen van vermoeidheid en behoort daarmee tot de uitblinkers van de Westerse aandelenbeurzen.
Rente breekt uit
Doordat de aandelenmarkt een onrustige tijd kende, vluchtten beleggers in staatsobligaties, waardoor de rentevergoeding daalde. Inmiddels is de rente sterk opgeveerd vanaf de dubbele bodem rond 3,94%. Afgelopen maand slaagde de rente er zelfs in de dalende weerstandslijn vanaf de top van juli 2007 overtuigend te doorbreken. Dit alles impliceert dat de rust weer wat terug keert in de markt. Veel beleggers prefereerden lange tijd een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen. Momenteel lijkt er echter een verschuiving op te treden: men verkoopt de obligaties, waardoor het effectieve rendement (de rente) oploopt. Inmiddels is de rente zelfs uitgebroken boven de top van oktober 2007. Een bevestiging van de doorbraak zet het licht voor aandelenbeleggers weer op groen.
Nikkei worstelt met 14.000-puntengrens
De Japanse index is de laatste weken sterk gestegen, waardoor het beeld steeds verder verbetert. De Nikkei doolde lange tijd rond in een hardnekkig dalende trend maar wist hier in april uit te ontsnappen. De dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007 werd overtuigend uitgenomen, zodat het plaatje in korte tijd aanzienlijk hoopgevender is geworden. Behalve de dalende weerstand heeft de Japanse index echter ook nog te maken met een horizontale horde, zijnde de bodem van 2006, die zich bevindt rond 14.000 punten. Deze weerstand bleek te zwaar om in één keer uit te nemen. Eerder dit jaar slaagde de Nikkei er namelijk niet in om deze barrière te doorbreken. Mocht de uitname van deze barrière worden bevestigd, dan neemt het opwaartse potentieel van de Nikkei aanmerkelijk toe en kan de index koers zetten richting de hoogtepunten van 2007. Aangezien de Nikkei nog steeds worstelt met de 14.000-puntengrens, bestaat de vrees voor een nieuwe correctie, waarbij een nieuwe test van de 12.000-puntengrens mogelijk is.
CAC40 onderwerpt neklijn aan zware test
De Europese aandelenindices bevinden zich op korte termijn nog steeds in een uptrend. De lange termijn dalende trend is echter nog steeds intact. Het gevaar is dan ook nog steeds niet volledig geweken. Aangezien de recente daling geen serieuze vormen lijkt aan te nemen, is de vraag gerechtvaardigd of het scenario van het oplopend wigpatroon plaats moet maken voor een scenario van een stijgende trend. Ook omkeerpatronen in de vorm van omgekeerde kopschouderformaties duiden op de vorming van een bodem. De Europese indices mogen vanaf het huidige niveau dan niet veel meer wegzakken. Wel zullen de indices eerst met zware weerstanden moeten afrekenen, alvorens de weg omhoog definitief kan worden vervolgd. Het blijven daarom nog spannende tijden, maar het zonnetje lijkt voorzichtig toch weer door te breken op de aandelenbeurzen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.