Terwijl het financiële nieuws dezer dagen wederom wordt gedomineerd door de Griekse begrotingsperikelen vindt er in het Verre Oosten een gebeurtenis met waarschijnlijk veel grotere consequenties plaats. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zal donderdag een ontmoeting hebben in Beijing met de Chinese vice-premier. Volgens de geruchten hebben hun beider presidenten gedurende het paasweekeinde overeenstemming bereikt op diverse gebieden. Tijdens deze bespreking zullen meerdere onderwerpen de revue passeren maar één ervan zal waarschijnlijk de veronderstelde onderwaardering van de Chinese munt – de yuan – betreffen.
En dat zou voor de financiële markten belangrijk nieuws zijn. Na maanden van oplopende spanning tussen de beide grootmachten lijkt het er eindelijk op dat beiden op één lijn zitten met betrekking tot hun valutabeleid. Het feit dat het Amerikaanse Ministerie van Financiën publicatie van een rapport waarin het China beschuldigd van valutamanipulatie tot nader order heeft uitgesteld is veelzeggend. Uit recente uitlatingen van Chinese zijde valt ook op te merken dat de geesten in de Volksrepubliek eindelijk rijp lijken voor een appreciatie van de yuan. Volgens Goldman Sachs gaan de Chinezen voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2008 de bandbreedte waarbinnen de yuan zich mag bewegen weer oprekken. Bedenk dat juist deze Olympische Spelen het startsein waren voor de zware financiële crisis. De Chinese munt is heden ten dage enorm ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. Op basis van de koopkrachtpariteit bedraagt deze onderwaardering zo’n 50 %!
Waarom is een – beperkte – appreciatie van de yuan van zo’n groot belang? De onderwaardering van de yuan was jarenlang in het belang van de Chinese exporteurs. Gesteund door een goedkope munt overspoelden producten van Chinese makelijk jarenlang de wereld. De economische groei van China explodeerde. Een goedkope munt was duidelijk in het belang van China. Dat is echter aan het veranderen. De Chinese consument wordt geleidelijk aan welvarender en de Chinese economie is zich aan het omvormen van een exportgedreven naar een meer consumptiegedreven economie. De Chinese consument gaat steeds meer spenderen en ook steeds meer importeren. Tel daarbij op dat door de explosieve groei in China inflatie steeds meer een dreigend gevaar wordt en zie daar het belang van de Chinese autoriteiten om zo langzamerhand hun munt te gaan opwaarderen. Het maakt importeren goedkoper en het houdt het inflatiespook buiten de deur.
Nu hebben de Amerikaanse autoriteiten hier al jaren op aangedrongen maar een eventuele appreciatie van de Chinese yuan vindt pas plaats als er aan drie voorwaarden is voldaan. Ten eerste dient de appreciatie gecontroleerd plaats te vinden, dus binnen een vooraf vastgestelde bandbreedte. Ten tweede dient hij zeer geleidelijk ingevoerd te worden en ten derde dient hij – niet onbelangrijk – plaats te vinden op Chinees initiatief en dus niet onder druk van buitenaf. Het ziet er nu dus naar uit dat het eindelijk gaat gebeuren. Daarbij zullen in het onderhandelingsproces ongetwijfeld een aantal geopolitieke beslissingen mee worden genomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nucleaire ontwikkelingen in Iran.
Voor de beurzen kunnen de gevolgen behoorlijk zijn. Maar zolang het proces geleidelijk verloopt kunnen al te grote schokken uitblijven. De Chinese monetaire autoriteiten hoeven bijvoorbeeld niet langer op zo’n grote schaal de dollar te ondersteunen om hun eigen valuta laag te houden. Lees: China hoeft minder Amerikaans schatkistpapier te kopen. De inflatiedreiging van ’s werelds snelst groeiende economische grootmacht wordt afgewend. China zet een verdere stap – velen moeten er nog volgen — in de richting van vrij kapitaalverkeer waardoor Chinezen vrij in het buitenland kunnen gaan beleggen en omgekeerd. De economische onevenwichtigheden – enorme Chinese overschotten en Amerikaanse tekorten – die ten grondslag lagen aan de kredietcrisis worden gereduceerd. En voor westerse beleggers: beleggen in China wordt nog interessanter vanwege de enorme valutaire rugwind. Houdt er rekening mee dat er voorlopig geen einde komt aan de stijging van de yuan. Teruggerekend in dollars of euro’s betekent dat een mooi extra rendement.
Jan-willem Nijkamp
US Markets