...

DE YUAN LIJKT DOOR DE KERK

10 april 2010, 09:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Ter­wi­jl het finan­ciële nieuws dez­er dagen wederom wordt gedom­i­neerd door de Griekse begrot­ingsperike­len vin­dt er in het Verre Oost­en een gebeurte­nis met waarschi­jn­lijk veel grotere con­se­quen­ties plaats. De Amerikaanse min­is­ter van Finan­ciën Tim­o­thy Gei­th­n­er zal don­derdag een ont­moet­ing hebben in Bei­jing met de Chi­nese vice-pre­mier. Vol­gens de gerucht­en hebben hun bei­der pres­i­den­ten gedurende het paasweekeinde overeen­stem­ming bereikt op diverse gebieden. Tij­dens deze besprek­ing zullen meerdere onder­w­er­pen de revue passeren maar één ervan zal waarschi­jn­lijk de veron­der­stelde onder­waarder­ing van de Chi­nese munt – de yuan – betreffen.


En dat zou voor de finan­ciële mark­ten belan­grijk nieuws zijn. Na maan­den van oplopende span­ning tussen de bei­de groot­macht­en lijkt het er ein­delijk op dat bei­den op één lijn zit­ten met betrekking tot hun val­utabeleid. Het feit dat het Amerikaanse Min­is­terie van Finan­ciën pub­li­catie van een rap­port waarin het Chi­na beschuldigd van val­u­ta­ma­nip­u­latie tot nad­er order heeft uit­gesteld is veelzeggend. Uit recente uit­latin­gen van Chi­nese zijde valt ook op te merken dat de geesten in de Volk­sre­pub­liek ein­delijk rijp lijken voor een appre­ci­atie van de yuan. Vol­gens Gold­man Sachs gaan de Chinezen voor het eerst sinds de Olymp­is­che Spe­len van 2008 de band­breedte waarbin­nen de yuan zich mag bewe­gen weer oprekken. Bedenk dat juist deze Olymp­is­che Spe­len het start­sein waren voor de zware finan­ciële cri­sis. De Chi­nese munt is heden ten dage enorm onderge­waardeerd ten opzichte van de dol­lar. Op basis van de koop­kracht­pariteit bedraagt deze onder­waarder­ing zo’n 50 %!

Waarom is een – beperk­te – appre­ci­atie van de yuan van zo’n groot belang? De onder­waarder­ing van de yuan was jaren­lang in het belang van de Chi­nese expor­teurs. Ges­te­und door een goed­kope munt over­spoelden pro­ducten van Chi­nese make­lijk jaren­lang de wereld. De economis­che groei van Chi­na explodeerde. Een goed­kope munt was duidelijk in het belang van Chi­na. Dat is echter aan het veran­deren. De Chi­nese con­sument wordt gelei­delijk aan wel­varen­der en de Chi­nese economie is zich aan het omvor­men van een exportge­dreven naar een meer con­sump­tiege­dreven economie. De Chi­nese con­sument gaat steeds meer spenderen en ook steeds meer importeren. Tel daar­bij op dat door de explosieve groei in Chi­na inflatie steeds meer een dreigend gevaar wordt en zie daar het belang van de Chi­nese autoriteit­en om zo langza­mer­hand hun munt te gaan opwaarderen. Het maakt importeren goed­kop­er en het houdt het inflatiespook buiten de deur.

Nu hebben de Amerikaanse autoriteit­en hier al jaren op aange­dron­gen maar een eventuele appre­ci­atie van de Chi­nese yuan vin­dt pas plaats als er aan drie voor­waar­den is voldaan. Ten eerste dient de appre­ci­atie gecon­troleerd plaats te vin­den, dus bin­nen een vooraf vast­gestelde band­breedte. Ten tweede dient hij zeer gelei­delijk ingevo­erd te wor­den en ten derde dient hij – niet onbe­lan­grijk – plaats te vin­den op Chi­nees ini­ti­atief en dus niet onder druk van buite­naf. Het ziet er nu dus naar uit dat het ein­delijk gaat gebeuren. Daar­bij zullen in het onder­han­del­ing­spro­ces ongetwi­jfeld een aan­tal geopoli­tieke beslissin­gen mee wor­den genomen. Denk daar­bij bijvoor­beeld aan de nucle­aire ontwik­kelin­gen in Iran.

Voor de beurzen kun­nen de gevol­gen behoor­lijk zijn. Maar zolang het pro­ces gelei­delijk ver­loopt kun­nen al te grote schokken uit­bli­jven. De Chi­nese mon­e­taire autoriteit­en hoeven bijvoor­beeld niet langer op zo’n grote schaal de dol­lar te onder­s­te­unen om hun eigen val­u­ta laag te houden. Lees: Chi­na hoeft min­der Amerikaans schatk­ist­pa­pi­er te kopen. De inflatiedreig­ing van s werelds snelst groeiende economis­che groot­macht wordt afgewend. Chi­na zet een verdere stap – velen moeten er nog vol­gen — in de richt­ing van vrij kap­i­taalver­keer waar­door Chinezen vrij in het buiten­land kun­nen gaan beleggen en omge­keerd. De economis­che oneven­wichtighe­den – enorme Chi­nese over­schot­ten en Amerikaanse teko­rten – die ten grond­slag lagen aan de kredi­et­cri­sis wor­den gere­duceerd. En voor west­erse beleg­gers: beleggen in Chi­na wordt nog inter­es­san­ter van­wege de enorme val­u­taire rug­wind. Houdt er reken­ing mee dat er voor­lop­ig geen einde komt aan de sti­jging van de yuan. Terug­gerek­end in dol­lars of euro’s betekent dat een mooi extra rendement.

Jan-willem Nijkamp
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.