...

DE ULTIEME ONTKNOPING

1 september 2012, 13:16 | Robert Broncel | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Deze col­umn is geheel gewi­jd aan een zojuist ver­sch­enen exposé van de alom gere­specteerde Mar­tin Weiss van Weiss Research. Afgezien van zijn scherpe macro analy­ses heeft hij vooral naam gemaakt met Weiss Rat­ings, het enige betrouw­bare rat­ing bureau dat alle bel­ly up’ insti­tuten reeds vóór 2008 met naam en toe­naam benoemde. Hij loopt al een slordi­ge 40 jaar mee en kent het finan­ciële reilen en zeilen als geen ander. Hij laat zien op welke manier de Fed lat­er gevol­gd door de ECB de koop­kracht volledig heeft verkwanseld.


In z’n inlei­d­ing stelt hij dat de geld­bubbel tot de meest cat­a­stro­fale verni­etig­ing van ver­mo­gens aller tij­den zal lei­den. Hij geeft toe dat dit een extreme voor­spelling is maar het betre­ft dan ook een bubbel van even extreme omvang. Hoewel het volledi­ge ver­haal verder* terug gaat, haakt hij in op het jaar 1992 nadat de V.S. zich net weer enigszins had her­steld van de sav­ings & loan cri­sis eind jaren 80. De S&L insti­tuten wer­den des­ti­jds nage­noeg alle gered mid­dels het vangnet van de Fed­er­al Deposit Insur­ance Com­pa­ny (FDIC), die toen al werd vol­ge­pompt met zwart” gedrukt geld. Deze gold als de eerste ware bailout’.

* Het manip­uleren van de rentemarkt dateert in feite al vanaf de opricht­ing van de Fed in 1913 na een aan­tal exper­i­menten daar­voor. Dit werd in feite beschouwd als een alge­meen aan­vaard bijsturings“instrument” van de economie. Daar­bij kwam dat de Fed niet alleen op de inflatie moest let­ten maar ook op de vaart” van de economie. Na 1971 stond niets meer in de weg om ein­de­loos aan de rente­knop­pen te draaien. Met hogere rentes daalde de economis­che groei en met de lagere steeg de groei. Dit ver­schi­jnsel” vor­mde voor Rus­sisch econoom Kon­drati­eff de basis van zijn golftheorie.

Sti­j­gende geld­ho­eveel­heid
Terug naar Weiss die con­sta­teerde dat na de eerste geld­ver­slin­dende oor­log met Irak toen­ma­lig pres­i­dent Bush Sr. met smart op een economisch won­der wachtte en daarop hulp kreeg van leg­en­darisch” Fed voorzit­ter Alan Greenspan. Deze joeg de Fed­er­al Fund rate in 2½ jaar terug van 8,25% naar 3% om dat peil ver­vol­gens voor 18 maan­den te hand­haven. In die tijd was Bush al ver­sla­gen en kon Clin­ton bogen op een aantrekkende economie. De lage rente in die tijd zette een ieder aan om geld te lenen, want de rente kon immers ook weer omhoog gaan. Maar als banken geld uitle­nen, creëren ze geld out of thin air’. Immers, kredi­et is geld dat er vóór ver­strekking niet was. Elke nieuwe lening pro­duceert een veelvoud aan geld in de economie. Naar­mate de economie weer begon te groeien, groei­de ook het vertrouwen en dat ver­taalde zich opnieuw in meer geld­vraag. De banken gin­gen hier gretig op in. De geld­ho­eveel­heid steeg in die tijd al met een derde van een biljoen dol­lar.



De tech bubbel
Daarmee begon zich ook de tech bubbel af te teke­nen waar­bij veel nieuwe tech fond­sen met soms wel 25 maal de te verwacht­en omzet (geen winst!) op de beurs wer­den gezet. De Nas­daq schoot in die jaren met maar lief­st 840% omhoog. Om deze sti­jging te kun­nen bijhouden werd er mas­saal geld bij geleend. De sky was the lim­it’ en Greenspan sprak van irra­tional exu­ber­ance’. Daarop bracht hij de rente staps­gewi­js weer omhoog naar 6,5% in maart 2000. De tech bubbel stond toen op barsten, het­geen een maand lat­er ook gebeurde. Niet alleen de Nas­daq suis­de met bij­na 80% naar bene­den maar ook de S&P maak­te een duikel­ing van ruim 50%. Vol­gens Weiss ver­dampte in die tijd maar lief­st $9,5 biljoen (12 nullen). Dat deed veel pijn, vooral daar waar met geleend geld was gewerkt.


Sti­j­gende geld­ho­eveel­heid
Desal­ni­et­temin was goede raad toen hele­maal nog niet duur en dus ging de rente weer scheets­gewi­js naar bene­den van 6,5% in 2000 naar 3% in 2001, 1,75% in 2002 en 1% in 2003 om op dat niveau tot 2005 te blijven.

De rente­be­weg­ing lev­ert door­gaans een effectver­trag­ing op van 69 maan­den. Ver­vol­gens begon de vraag naar goed­koop geld weer aan te trekken om zich dit­maal op de huizen­markt te storten. Opnieuw ston­den de banken te drin­gen in het gat” te sprin­gen, vooral nadat pres­i­dent Bush Jr. had benadrukt dat in feite iedereen een huis zou moeten kun­nen kopen (sub­prime mort­gages). De mon­e­tary base’ of kredi­etru­imte steeg opnieuw met $184 mil­jard in 2007. De rentev­er­lagin­gen had­den ook de 30-jarige hypotheekrente flink naar bene­den gejaagd met als gevolg dat de huizen­bouw in 2006 met bij­na 2,3 miljoen wonin­gen steeg. Mensen kocht­en dik­wi­jls een grot­er huis dan ze zich kon­den per­mit­teren en soupeer­den ver­vol­gens de over­waarde mid­dels 2e en 3e hypotheken weer op. 

Greenspan zag het gevaar naderen en zette de renteschroef er weer op. Uit vrees voor een verder sti­j­gende rente deed een nieuwe gen­er­atie” won­ing­con­sumenten ver­woede pogin­gen om alsnog een huis te kopen, temeer daar de Wash­ing­ton elites’ wis­ten te vertellen dat er zich nog nooit een nation­wide’ vast­goed­cri­sis had voorgedaan. Dit tot gerust­stelling van de markt maar er werd niet bij verteld dat er zich in het begin van de jaren 80 ook al een vast­goed crash had voorgedaan. Appellerend aan de vergee­tachtigheid” dus een even valse voorstelling van zaken.

De vast­goed bubbel
De gevol­gen staan ons nog op het netvlies gegrift. De sub­prime cri­sis zou zo werd ver­vol­gens meegedeeld, beheers­baar bli­jven maar uit­er­aard bleef het daar­bij niet. De groot­ste leenin­sti­tuten zoals Wash­ing­ton Mutu­al, Wachovia Bank, Fan­nie Mae, Fred­die Mac en AIG gin­gen ingeleid door mega bro­kers als Bear Stearns en Lehman als eerste om.

Zo zeilden we in 2008 langs de rand van de afgrond. Dat was ook zicht­baar in de stand van de beurzen die met een slordi­ge 50% kelder­den. Een slordi­ge $15 biljoen ver­dampte toen, plus dat een bij­na even groot bedrag in rook opging in de vast­goed­markt. De offi­ciële werk­loosheid steeg naar ruim 10%. Vele Amerika­nen beschouw­den hun huis als hun oudedagsvoorzien­ing. Dat geld is pleite. Meer dan 4 miljoen hui­seigenaren zijn ontheemd ger­aakt en dit pro­ces is nog in volle gang. Vorig jaar ston­den er nog alti­jd ruim 2 miljoen fore­clo­sures’ op de rol. De vast­goed bubbel heeft al met al vol­gens Weiss $38,3 biljoen gev­ergd of $262.000 per kost­win­ner.



Sti­j­gende geld­ho­eveel­heid
Om de leenin­sti­tuten in lev­en” te houden moest er weer mas­saal wor­den gebailout’ en tegelijk­er­ti­jd diende de economie opnieuw te wor­den ges­tim­uleerd. Bijgevolg ging de rente (Bernanke) van 5,25% in 2007 weer rap naar bene­den naar 0,25% in 2008 om daar ver­vol­gens te bli­jven, want omhoog kan de rente NOOIT meer op straffe van een direct Armaged­don. Deze val hebben Bernanke en daar­na Draghi zelf gecreëerd.



Omdat de Amerikaanse banken het kredi­et­stok­je van­wege hun onafge­waardeerde derivaten­bal­ansen niet meer kon­den overne­men, moest de Fed deze rol mid­dels QE wel overne­men. Een addi­tionele $1.8 biljoen out of thin air mon­ey werd de markt inge­pompt. Het Witte Huis en het Con­gres zetten daarmee een spend­ing spree’ in resul­terend in het verder opblazen van de staatss­chuld naar $16,3 biljoen thans. Een toe­name van 60% in 4 jaar!

De staats­bubbel
Om een en ander te kun­nen financieren werd er voor $7 biljoen aan Trea­sury Bonds uit­geschreven om weer in de economie te wor­den gepompt. De tech boom was daarmee vergeleken maar een drup­pel in een glas water. In de chart hieron­der wor­den de vorige twee bubbelt­jes’ in 1993 en in 2003 weergegeven. Deze vallen volledig in het niet vergeleken bij de sti­jging van de geld­ho­eveel­heid vanaf 2008.



Vol­gens de Fed­er­al Reserve staat er nu een schuld uit van meer dan $58 biljoen. Dat is 4½ maal het Amerikaanse BBP waarmee het fail­li­et van de V.S. zich klipp-und-klar heeft afgetek­end. Waar de sys­teem­banken op Wall Street tot dusver in lev­en wer­den gehouden wordt de pri­js bij Main Street (de man in de straat) neergelegd mid­dels ver­mo­gensver­lies, baan­ver­lies, inkomensver­lies en koop­krachtver­lies. Door het dresseren” van de index­ci­jfers lijkt het alle­maal nogal mee te vallen. Niets is min­der waar. Vol­gens John Williams van Shad­ow­stats ligt de reële werk­loosheid op 22,5% en de reële inflatie boven 10%. Dus 1 op de 5 werk­enden is aangewezen op food stamps’ om daar­voor steeds duur­der wor­dend eten te moeten kopen.

Boven­di­en ver­keert de huizen­markt nog steeds in een dal­ende trend. Op de beurs, de oblig­atiemarkt, de vast­goed­markt of met een spaar­reken­ing of pen­sioen­fonds valt nage­noeg niks meer te verdienen.

Intussen sti­jgt Obama’s 2013 bud­get met maar lief­st 58% zon­der dat dit nog is terug te draaien daar de staatsinkom­sten aldoor dal­end en de uit­gaven sti­j­gend zijn. Met hogere belastin­gen zet je eve­neens de economie op scherp. Weliswaar zei Oba­ma het teko­rt met $4 biljoen terug te draaien maar dan zou je de over­heid inclusief het leg­er goed­deels naar huis kun­nen sturen. M. a. w. de staat zal hoe dan ook onder z’n eigen gewicht bezwijken.

Europa
In Europa geldt het zelfde lied­je met Grieken­land voorop en Por­tu­gal, Span­je, Ital­ië vol­gend. Om bijvoor­beeld in hun eigen bailout te voorzien dienen deze lan­den al 30% van hun BNP in de bailout­pot (ESM of hoe dit straks het­en moge) bij te dra­gen. Hierte­gen is geen enkel bezuinig­ing­spro­gram­ma anders dan totale uitverkoop opge­wassen. Draghi’s sig­naal dat hij pal achter de euro bli­jft staan is in feite hilar­isch maar kan hij anders? Hij weet als geen ander dat er hoo­gu­it nog wat tijd te kopen is.

Weiss benadrukt dat de over­heid nu het hart van de bubbel vormt, waarte­gen geen enkel kruid is gewassen. Hij verwacht niet dat de rest van de wereld met pet­ten­vol waarde­loos bankpa­pi­er te hulp zal snellen. Chi­na zit nog met $1,1 biljoen aan buiten­lands staatspa­pi­er opgescheept, Japan met $1 biljoen, ter­wi­jl de OPEC nog $259 mil­jard tegoed heeft. Weiss verwacht dat de cred­i­teuren de bust’ zullen inlu­iden die dan tot een mas­sale coast-to-coast sociale onrust zou leiden.

Naar mijn inschat­ting zal dat pas gebeuren op het moment dat de opkomende lan­den met Chi­na voorop vol­doende op eigen benen kun­nen staan en vooral ook nadat vol­doende goud is inges­la­gen. Dit zie ik vooral­snog niet à‑la-minute gebeuren. Onder­tussen vin­dt er per­ma­nente koop­krach­tont­waard­ing plaats. Dat impliceert dat het ont­knop­ing­spro­ces ook van bin­nenu­it kan ontstaan en dat valt in z’n spon­tan­iteit nooit te voor­spellen. Zie de plotse voed­sel­rellen vorig jaar in Noord-Afrika.

Ten laat­ste citeerde Weiss 10 voor­ma­lige hoof­den van de president’s Coun­cil of Eco­nom­ic Advi­sors (CEA) die allen tot de slot­som kwa­men dat deze ont­knop­ing hoe dan ook tot een ongeëve­naarde mas­sive dev­as­tat­ing melt­down’ moet lei­den. Dat had­den ze zich even­wel eerder moeten realis­eren. Hij voegt er aan toe dat deze jon­gelui” alles­be­halve extrem­is­ten zijn en ook niets bij zo’n uit­spraak te win­nen hebben

De jon­gens van stavast” (zon­der Draghi) op dit moment bijeen in Jack­son Hole in de Rock­ies hebben tot doel de meute in slaap te houden. Weltruste!

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.