De Toptie:
Een Turbo-strategie voor een gelijkblijvende markt
Op dit moment zijn we bezig met een druk bezochte seminarronde samen met Guy Boscart door Nederland en België. Het niveau is hoog, en er worden veel leuke en ook kritische vragen gesteld. Veel vragen gingen over de spread (verschil tussen bied- en laatprijs), waarover ik een volgend stuk wil wijden als daar interesse voor is, en hoe beleggers Turbo’s kunnen vinden bij online brokers (antwoord: door te zoeken op ISIN code).
Op een van de seminars opende ik met de vraag “wat vindt u het belangrijkste bij beleggen?”. Ik hoopte op de antwoorden “visie” of “kennis”, om zo het bruggetje te kunnen maken dat Guy’s presentatie u zou helpen om uw visie aan te scherpen en dat ik uw kennis over de Turbo wilde vergroten. De zaal dacht er achter anders over en riep als een persoon: “Rendement!”.
Rendement bij gelijkblijvende markt?
Nu is het wel duidelijk dat u met Turbo’s extra rendement kunt behalen als uw visie correct is, dus als u een Turbo Long koopt en de markt stijgt, of een Turbo Short als de markt daalt. Maar een van de bezoekers aan het seminar vroeg mij in de pauze; “kan ik ook rendement behalen met Turbo’s als mijn visie is dat de markt niet beweegt?”.
Met uitsluitend Turbo’s kan dat niet, maar ervaren beleggers kunnen wel naar de combinatie van een Turbo en een geschreven optie kijken. Voor het gemak noem ik dat even de Toptie-strategie.
Sell in May…
Stel dat u bijvoorbeeld waarde hecht aan de beurswijsheid (meer een cliché
eigenlijk) “Sell in May, but remember, be back in September” en denkt dat de beurs bij de optie-expiratie op 19 september ongeveer hetzelfde niveau staat als nu, of iets hoger.
Bij de Toptie-strategie koopt u dan een Turbo Long, en u schrijft een Call op dezelfde onderliggende waarde.
Als de markt niet beweegt, zal de tijd- en verwachtingswaarde die uit de call loopt groter zijn dan de financieringskosten over de Turbo. Het idee is dus eigenlijk dat u premie schrijft met een hefboom.
Een voorbeeld:
Ter illustratie de Toptie-strategie met de AEX Turbo 169 (financieringsniveau 163,48), een geschreven AEX september call 220, en een AEX stand van 234. Op het moment van schrijven (22 april) staat de AEX op 234, is de Turbo 7.05 Euro waard en de Call 27,95 Euro. Om een gelijk aantal keer in de AEX te investeren is het nodig om 1000 Turbo’s per geschreven Call te kopen. De aankoopwaarde van deze positie is.
Turbo’s: 1000 x 7.05 = 7050 Euro
Call: 100 x 27.95 = 2795 Euro
Toptie: 7050 – 2795 = 4255 Euro
In de onderstaande tabel is te zien wat de waarde is van deze Toptie-strategie op afloopdatum bij verschillende AEX standen. In dit voorbeeld wordt geen rekening gehouden met financieringskosten, de bied- laat spread (die is overigens bij deze Turbo maar 1 cent tegenwoordig) en margin verplichtingen, en we gaan ervan uit dat het stop loss-niveau niet wordt bereikt.
Het komt er dus op neer dat als de AEX niet met meer dan 6% daalt (onder de 220), de waarde van deze Toptie met 33% stijgt. Elke punt onder de 220 betekent een waardevermindering van 100 Euro (de call is dan waardeloos, dus dit is uitsluitend de waardevermindering van de Turbo). Het break-even punt wordt bereikt bij een AEX van 206, dus u bent beschermd tot een daling van 12%.
Als u positiever over de markt bent kunt u denken aan een call met een hogere uitoefenprijs, of een Turbo met een hoger stop loss-niveau. Uw risico’s worden dan natuurlijk ook groter.
Voor- en nadelen
Het voordeel van deze strategie is dat u ook bij een gelijkblijvende of licht dalende markt rendement kunt behalen. Het nadeel is dat een Turbo niet als dekkingswaarde voor de geschreven call geldt. U moet dus margin aanhouden voor deze strategie. Verder is uw risico dat de Turbo tussentijds het stop loss-niveau bereikt, en vanaf dat moment is uw geschreven call niet meer gedekt. Het is dus uitsluitend een strategie voor ervaren beleggers die zich van alle risico’s bewust zijn.
Reacties zijn altijd welkom, en wellicht zie ik u vanavond, 23 april in Amsterdam.
Erik Mauritz
Voor US Markets
Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN_AMRO Bank N.V. (ABN_AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo’s en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN_AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN_AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN_AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo’s en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN_AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen ABN_AMRO Bank N.V. en US Markets.