Beleggers die in november dachten dat het ergste voorbij was, zijn bedrogen uitgekomen. Weliswaar hebben veel beurzen in de afgelopen drie maanden herstelbewegingen laten zien, maar per saldo zijn de meeste Westerse indices niets opgeschoten, en verloren sommige zelfs fors terrein. Wie in november in aandelen stapte onder het motto buy and hold heeft dus een aantal maanden voor niks belegd.
Maar het kan nog veel erger, zo blijkt als we de ontwikkeling van de Europese beurzen op langere termijn bezien. De CAC40 doorbrak de bodems van november én januari, zodat de dalende trend een nieuwe impuls heeft gekregen. De index koerst momenteel richting het dieptepunt van 2003. Ook de DAX wist zich niet staande te houden boven de lows van november en januari. De index heeft weliswaar nog lang niet het dieptepunt van 2003 bereikt, maar dat is voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat de DAX een total return index is: dividenden worden geherinvesteerd. Ook de EuroStoxx50 komt angstaanjagend dicht bij de laagste niveaus van 2003. We kunnen rustig vaststellen dat buy and hold in de afgelopen maanden, laat staan jaren, een weinig succesvolle beleggingsstrategie was. Natuurlijk, er zijn dividenden uitgekeerd. Maar daar staan weer jaren van inflatie tegenover. Conclusie: wie op de dieptepunten van 2003 instapte en zijn posities tot heden heeft aangehouden, is in al die jaren weinig tot niks opgeschoten. Beleggers die in het ‘topjaar’ 2000 zijn ingestapt, hebben grofweg de helft van hun geld verloren en likken nog steeds hun wonden. Het spreekwoord ‘de tijd heelt alle wonden’ blijkt in de beleggingswereld lang niet in alle gevallen op te gaan.
Euro herstelt vanaf $ 1,25-grens
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde deze munteenheid fors, naar circa $ 1,23 in oktober vorig jaar. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde eind vorig jaar eveneens niet teleur. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls. Het herstel reikte niet verder dan circa $ 1,47, waarna de euro weer aanzienlijk terrein verloor. Sinds oktober vorig jaar zag de ECB zich genoodzaakt de rente agressief te verlagen naar een huidige stand van 2%. Marktvorsers menen echter dat Trichet cum suis nog steeds behind the curve is. Beleggers vrezen dat de Europese economie daardoor in een nog diepere recessie zal terechtkomen. Vanaf de $ 1,25-grens wist de euro recent evenwel op te veren, zodat een verdere waardedaling van de munt ons tot nu toe bespaard is gebleven.
Brent blijft op zoek naar bodem
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens circa 75% van de waarde. Het verloop van de euro/dollar en de afkoelende wereldeconomie hebben de afgelopen maanden het lot van de olieprijs bepaald. De OPEC besloot de afgelopen maanden tot ongekende reducties van de olieproductie. Vooralsnog weet Brent angstvallig boven het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te blijven. We hebben eerder aangegeven dat Brent mogelijk bezig is met de vorming van een omgekeerde hoofd/schouderformatie. Dit patroon zou pas worden afgerond bij een doorbraak van de neklijn (horizontale weerstand over de toppen van december en januari). Deze hardnekkige weerstand bleef tot nu toe steeds een groot struikelblok voor Brent, zodat we moeten vaststellen dat Brent vooralsnog slechts consolideert binnen de sterk dalende trend. Een doorbraak van het dieptepunt van eind vorig jaar zou betekenen dat het (nu al twijfelachtige) omgekeerde hoofd/schouderpatroon niet langer valide is.
Dow test dieptepunt 2002
Na een dramatisch 2008 heeft het huidige jaar tot nu toe weinig goeds gebracht voor de Dow Jones. Sterker nog: de ‘moeder aller indices’ loopt ‑in negatieve zin- voor op een groot aantal collega-beurzen en staat al ver onder het dieptepunt van november. De downtrend vanaf 2007 heeft vanwege deze doorbraak een nieuwe impuls gekregen. Recent gaven we aan dat de Dow wellicht meer rampspoed te wachten stond. Helaas kregen we gelijk: de index passeerde het dieptepunt van 2002. De S&P500 test momenteel het laagste punt van november. De index oogt zeer zwak en bevindt zich rond het dieptepunt van 2002. Van de toonaangevende Amerikaanse indices heeft de Nasdaq de beste kaarten in handen: de index doorbrak recent weliswaar de bodem van januari, maar heeft zich vooralsnog weten te handhaven boven de low van november. Het moge duidelijk zijn: de indices staan aan de rand van de afgrond. Het is dus erop of eronder.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.