...

De tijd heelt lang niet alle wonden

26 februari 2009, 18:08 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Beleg­gers die in novem­ber dacht­en dat het erg­ste voor­bij was, zijn bedro­gen uit­gekomen. Weliswaar hebben veel beurzen in de afgelopen drie maan­den her­stel­be­weg­in­gen lat­en zien, maar per sal­do zijn de meeste West­erse indices niets opgeschoten, en ver­loren som­mige zelfs fors ter­rein. Wie in novem­ber in aan­de­len stapte onder het mot­to buy and hold heeft dus een aan­tal maan­den voor niks belegd.

Beleg­gers die in novem­ber dacht­en dat het erg­ste voor­bij was, zijn bedro­gen uit­gekomen. Weliswaar hebben veel beurzen in de afgelopen drie maan­den her­stel­be­weg­in­gen lat­en zien, maar per sal­do zijn de meeste West­erse indices niets opgeschoten, en ver­loren som­mige zelfs fors ter­rein. Wie in novem­ber in aan­de­len stapte onder het mot­to buy and hold heeft dus een aan­tal maan­den voor niks belegd.

Maar het kan nog veel erg­er, zo blijkt als we de ontwik­kel­ing van de Europese beurzen op lan­gere ter­mi­jn bezien. De CAC40 door­brak de bodems van novem­ber én jan­u­ari, zodat de dal­ende trend een nieuwe impuls heeft gekre­gen. De index koerst momenteel richt­ing het dieptepunt van 2003. Ook de DAX wist zich niet staande te houden boven de lows van novem­ber en jan­u­ari. De index heeft weliswaar nog lang niet het dieptepunt van 2003 bereikt, maar dat is voor een belan­grijk deel te danken aan het feit dat de DAX een total return index is: div­i­den­den wor­den geherin­vesteerd. Ook de EuroStoxx50 komt angstaan­ja­gend dicht bij de laag­ste niveaus van 2003. We kun­nen rustig vast­stellen dat buy and hold in de afgelopen maan­den, laat staan jaren, een weinig suc­cesvolle beleg­gingsstrate­gie was. Natu­urlijk, er zijn div­i­den­den uit­ge­keerd. Maar daar staan weer jaren van inflatie tegen­over. Con­clusie: wie op de dieptepun­ten van 2003 instapte en zijn posi­ties tot heden heeft aange­houden, is in al die jaren weinig tot niks opgeschoten. Beleg­gers die in het top­jaar’ 2000 zijn ingestapt, hebben grofweg de helft van hun geld ver­loren en likken nog steeds hun won­den. Het spreek­wo­ord de tijd heelt alle won­den’ blijkt in de beleg­gingswereld lang niet in alle gevallen op te gaan. 

Euro her­stelt vanaf $ 1,25-grens

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde deze munteen­heid fors, naar cir­ca $ 1,23 in okto­ber vorig jaar. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde eind vorig jaar eve­neens niet teleur. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls. Het her­s­tel reik­te niet verder dan cir­ca $ 1,47, waar­na de euro weer aanzien­lijk ter­rein ver­loor. Sinds okto­ber vorig jaar zag de ECB zich genoodza­akt de rente agressief te ver­la­gen naar een huidi­ge stand van 2%. Mark­tvorsers menen echter dat Trichet cum suis nog steeds behind the curve is. Beleg­gers vrezen dat de Europese economie daar­door in een nog diepere recessie zal terechtkomen. Vanaf de $ 1,25-grens wist de euro recent even­wel op te veren, zodat een verdere waardedal­ing van de munt ons tot nu toe bespaard is gebleven.

Brent bli­jft op zoek naar bodem

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 75% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie hebben de afgelopen maan­den het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC besloot de afgelopen maan­den tot ongek­ende reduc­ties van de oliepro­duc­tie. Vooral­snog weet Brent angst­val­lig boven het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te bli­jven. We hebben eerder aangegeven dat Brent mogelijk bezig is met de vorm­ing van een omge­keerde hoofd/​schouderformatie. Dit patroon zou pas wor­den afgerond bij een door­braak van de nek­li­jn (hor­i­zon­tale weer­stand over de top­pen van decem­ber en jan­u­ari). Deze hard­nekkige weer­stand bleef tot nu toe steeds een groot stru­ikel­blok voor Brent, zodat we moeten vast­stellen dat Brent vooral­snog slechts con­solideert bin­nen de sterk dal­ende trend. Een door­braak van het dieptepunt van eind vorig jaar zou beteke­nen dat het (nu al twi­jfelachtige) omge­keerde hoofd/​schouderpatroon niet langer valide is.

Dow test dieptepunt 2002

Na een drama­tisch 2008 heeft het huidi­ge jaar tot nu toe weinig goeds gebracht voor de Dow Jones. Sterk­er nog: de moed­er aller indices’ loopt ‑in negatieve zin- voor op een groot aan­tal col­le­ga-beurzen en staat al ver onder het dieptepunt van novem­ber. De down­trend vanaf 2007 heeft van­wege deze door­braak een nieuwe impuls gekre­gen. Recent gaven we aan dat de Dow wellicht meer ramp­spoed te wacht­en stond. Helaas kre­gen we gelijk: de index passeerde het dieptepunt van 2002. De S&P500 test momenteel het laag­ste punt van novem­ber. De index oogt zeer zwak en bevin­dt zich rond het dieptepunt van 2002. Van de toon­aangevende Amerikaanse indices heeft de Nas­daq de beste kaarten in han­den: de index door­brak recent weliswaar de bodem van jan­u­ari, maar heeft zich vooral­snog weten te hand­haven boven de low van novem­ber. Het moge duidelijk zijn: de indices staan aan de rand van de afgrond. Het is dus erop of eronder.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.