...

DE STIER VECHT VOOR ZIJN LEVEN

22 november 2007, 16:07 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In de V.S. onder­gaat de huizen­markt zijn scherp­ste dal­ing sinds de Tweede Werel­door­log. In de V.S. onder­gaat de huizen­markt zijn scherp­ste dal­ing sinds de Tweede Werel­door­log. De cri­sis op de kredi­et­markt noodza­akt de een na de andere toon­aangevende bank mil­jar­den af te schri­jven op zijn slechte lenin­gen.

De cri­sis op de kredi­et­markt noodza­akt de een na de andere toon­aangevende bank mil­jar­den af te schri­jven op zijn slechte lenin­gen. De dol­lar lijkt in een vri­je val te zijn beland en ver­loor dit jaar reeds 11 % aan waarde ten opzichte van de euro. De oliepri­js explodeerde met 57 % tot en niet eerder ver­toond niveau van iets onder de 100 dol­lar. Economen vrezen voor een terug­val van de economis­che groei of miss­chien zelfs een recessie. De AEX ver­loor sinds half okto­ber ruim 13 % aan waarde. De Europese vast­goed­markt leverde dit jaar reeds 25 % in. Kor­tom, er heerst een cri­sis­stem­ming op de beurzen.

Enige maan­den gele­den verkondigde onder­getek­ende dat de sti­er zich na een pauze weer zou gaan oph­ef­fen om de hausse­markt voort te gaan zetten. Het opti­misme was echter van korte duur. De beurzen veer­den na de cor­rec­tie van augus­tus inder­daad weer op om in de buurt van de oude top van juli opnieuw getrof­fen te wor­den door de gevol­gen van de kredi­et­cri­sis. Deze cri­sis lijkt inmid­dels de gezond­heid van het finan­ciële sys­teem meer aan te tas­ten dan aan­vanke­lijk gedacht. Vooral de enorme koers­dalin­gen van bank- en verzek­er­ingsaan­de­len doen beleg­gers duizelen.

Hier­door kan gesteld wor­den dat de reeds 4 ½ jaar durende opgaande trend op de beurzen ten einde is. Een trend geken­merkt door het feit dat bij iedere tussen­ti­jdse dal­ing de koersen bleven liggen op weer een hoger niveau dan bij de vorige kort­stondi­ge cri­sis. Gaan­deweg nam gedurende deze peri­ode het opti­misme onder beleg­gers steeds verder toe. Banken namen meer medew­erk­ers aan voor hun beleg­gingsafdelin­gen, ver­hoog­den vol vertrouwen hun onder­grens voor beheerd ver­mo­gen en beleg­gers schoven een trap­je op met hun risicoprofiel. 

Maar nu is deze opgaande trend – vooral­snog – ten einde. Pri­jzen de aan­de­len een naderende recessie in? De beurs is immers de beste voor­speller van de economis­che toekomst. Maar de beurs kan soms behoor­lijk over­dri­jven. Er zijn twee scenario’s denkbaar voor de komende maan­den. Of de beurs is reeds begonnen aan een langer durende dal­ende trend en we gaan een bear­markt in. In dat geval kun­nen beleg­gers de meest risi­co­volle beleg­gin­gen het beste mij­den of in ieder geval onder­we­gen in hun porte­feuille. Of de beurs gaat een richt­in­gloze peri­ode tege­moet waar­bij koerssti­jgin­gen en koers­dalin­gen elka­ar regel­matig afwis­se­len. Zo’n peri­ode kan een paar maan­den gaan duren maar ook veel langer. In 1968 stond de Dow Jones-index op 1000 pun­ten. In 1982 nog steeds!

Maar zo lang hoeft het deze keer zek­er niet te duren. In de VS groei­de de economie ondanks alles het afgelopen kwartaal met 3,9 %. In de Euro­zone met 2,9 % en in Ned­er­land zelfs met 4,1 %. De cen­trale bank van de V.S. hanteert een inflatiev­erwacht­ing van slechts 1,8 %. Een opval­lend lage inflatie gezien de enorm geste­gen grond­stof­fen­pri­jzen en de zwakke dol­lar. Zou er zon­der deze fac­toren wellicht sprake zijn geweest van deflatie? Het geeft de cen­trale banken in ieder geval nog vol­doende ruimte de rente te ver­la­gen. Daar­naast draaien de nieuwe economis­che motoren van deze wereld (Chi­na, India, Brazil­ië) gewoon op volle toeren door. Aan­de­len zijn daar­naast gewoon ron­duit goed­koop. Het win­stren­de­ment op AEX-aan­de­len bedraagt momenteel 10 %, ter­wi­jl de rente op 10-jaars staat­slenin­gen gedaald is naar 4 %. Aan­de­len ren­deren 2 ½ keer meer dan obligaties!

Uit­er­aard hebben beleg­gers hun rede­nen om terughoudend te zijn ondanks de lage koersen. Men vreest voor de gevol­gen van de dal­ende huizen­markt in de V.S. De banken waarderen enorme bedra­gen af op hun slechte lenin­gen. Beleg­gers moeten zich daar overi­gens niet te veel door op het ver­keerde been lat­en zetten. Het heeft er veel van weg dat banken momenteel meer vuil­nis buiten zetten dan ze in werke­lijkheid hebben. Het geeft ze de ruimte in de toekomst weer prachtige mee­vallers te pre­sen­teren. Een veel toegepaste truc in cri­sis­si­t­u­aties. Baron De Roth­schild (een ver­maard beleg­ger) zei ooit dat men aan­de­len moet kopen wan­neer het bloed door de strat­en vloeit. Wacht wellicht even tot­dat de storm wat geluwd is, het bloed geza­kt is tot onder de enkels en de lijken zijn opgeruimd en ga dan inder­daad kopen. Koop dan bijvoor­beeld aan­de­len van banken en verzek­er­ings­maatschap­pi­jen. En wacht ver­vol­gens rustig op betere tijden.

Jan-willem Nijkamp
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.