...

DE STIER PAUZEERT LANGER DAN VERWACHT

17 augustus 2007, 09:47 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Beleg­gers die de afgelopen maand niet afwezig waren in ver­band met vakantie hoef­den zich op de beurs niet te verve­len. Van de gebruike­lijke zomer­flauwte was er deze keer geen sprake. Sinds half juli ver­loor de toon­aangevende Dow Jones-index 9 % aan waarde ter­wi­jl de AEX niet min­der dan 13 % pri­js­gaf. Aan­vanke­lijk zagen de cen­trale banken in de wereld de tur­bu­len­tie op de kredi­et­markt als gevolg van de hypotheekcri­sis in de VS nog als een gezonde en onver­mi­jdelijke her­pri­jz­ing van marktrisico’s. Toen banken over­al tegen liq­uiditeit­sprob­le­men aan begonnen te lopen dreigde een beperk­te cri­sis zich te ver­sprei­den naar de gehele economie. Voor de cen­trale banken was dat het sein om op grote schaal liq­uiditeit te gaan injecteren in het finan­ciële sys­teem.

Hoewel het ban­caire sys­teem daarmee kon bli­jven draaien bracht deze enorme geld­trans­fusie de beurzen aller­minst tot bedaren. Beleg­gers begonnen zich voor het eerst af te vra­gen of er wellicht meer aan de hand was dan een beperk­te cri­sis op de hypotheek­markt in de VS en er vol­gde eind vorige week een ongek­ende verkoop­golf. Spec­tac­u­laire koers­dalin­gen op de beurs zijn voor­pag­i­nanieuws en de media kon­den er in deze komkom­mer­ti­jd hun pagina’s en zendti­jd uit­stek­end mee vullen met als gevolg nog meer paniek. 

De koersval is tot op heden niet alleen grot­er dan verwacht maar vin­dt boven­di­en vreemd genoeg plaats in een gun­stig economisch kli­maat. De werelde­conomie staat er beter voor dan ooit, veel bedri­jven rap­porteren beter dan verwachte half­jaar­ci­jfers, de inflatie is laag en neemt af en aan­de­len zijn his­torisch laag geprijsd.

Moeten beleg­gers wier hori­zon verder reikt dan de eerstkomende weken nu aan­de­len gaan kopen? De beur­swi­jsheid luidt immers dat men moet gaan kopen op het moment dat het bloed door de strat­en vloeit. In paniek­si­t­u­aties hebben verkop­ers van effecten immers de neig­ing alle ratio­naliteit te lat­en varen en aan­de­len tegen ongeacht welke pri­js van de hand te doen. Daar­door ontstaan inef­fi­ciënt gepri­js­de aan­de­len en dat biedt kansen aan beleg­gers die hun hoofd wel koel weten te houden.

In een eerder artikel beschreef ik de sit­u­atie op de beurs als een ver­moei­de sti­er – sym­bool van een sti­j­gende markt — die aan een pauze toe was. Achter­af kan gezegd wor­den dat deze pauze wat langer duurt dan de verwacht. Toch is deze cor­rec­tie tot op heden niet excep­tion­eel. De Dow Jones heeft inmid­dels 9 % aan waarde ver­loren. Tij­dens de groot­ste hausse­markt aller tij­den – die van de jaren 90 – kende de Dow Jones niet min­der dan zeven cor­rec­ties van een dergelijke omvang tussen 96 en 2000

De vraag luidt natu­urlijk of het leed inmid­dels is gele­den. De sit­u­atie van nu heeft veel weg van de koers­dal­ing in 1998 toen de beurzen als gevolg van de deval­u­atie van de Rus­sis­che roebel en de Aziëcri­sis in korte tijd veel ter­rein moesten pri­js­geven. De AEX ver­loor toen zelfs 40 %. Er vol­gde echter een snel her­s­tel en de reeds vier jaar durende hausse­markt zou nog twee jaren van spec­tac­u­laire koerssti­jging meemak­en. In tegen­stelling met toen staat de werelde­conomie er nu echter een stuk beter voor, is het bedri­jf­sleven in een betere con­di­tie en zijn de aan­de­len goed­kop­er. Aan­de­len bli­jven de beleg­gingscat­e­gorie met de hoog­ste ren­de­mentskansen. Alleen zal de volatiliteit toen­e­men naar­mate de hausse­markt aan leefti­jd wint. Na de pauze zal de sti­er zich weer opricht­en en zijn horens naar de hemel richt­en, maar beleg­gers kun­nen met kopen het beste wacht­en tot hij weer vol­doende kracht uitstraalt.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.