...

DE STIER HEEFT GOUDEN HOORNS

26 februari 2009, 12:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Afgelopen vri­jdag door­brak de goud­pri­js de psy­chol­o­gisch belan­grijke grens van 1000 dol­lar per troy ounce. Daarmee werd het record­slot van 1009 dol­lar van maart vorig jaar bij­na bereikt.

DE STI­ER HEEFT GOUDEN HOORNS

Afgelopen vri­jdag door­brak de goud­pri­js de psy­chol­o­gisch belan­grijke grens van 1000 dol­lar per troy ounce. Daarmee werd het record van 1009 dol­lar van maart vorig jaar bij­na bereikt. Aan het begin van dit jaar noteerde de goud­pri­js nog 860 dol­lar. Een sti­jging van 16 % in dol­lars en zelfs van 27 % in euro’s daar de dol­lar dit jaar aan een opmerke­lijke opmars bezig is. Deze sterke per­for­mance is voor­namelijk het gevolg van de toen­e­mende angst onder beleg­gers voor waarde­v­er­min­der­ing van andere beleg­gin­gen zoals bijvoor­beeld aan­de­len. Beleg­gers mak­en zich wereld­wi­jd op voor een zware recessie. En op de lan­gere ter­mi­jn doet ook de vrees voor een weer oplaaiende inflatie de goud­spri­js oplopen. De autoriteit­en lat­en immers over­al ter wereld de geld­persen overuren draaien om de vast­gelopen economie weer aan de praat te kri­j­gen. Beleg­gers zoeken vooral beschut­ting in index­fond­sen die daad­w­erke­lijk goud­voor­raden aan­houden. Een pop­u­laire beleg­ging is het exchange trad­ed fund SPDR Gold Trust. 

Goud ver­toont momenteel alle klassieke ken­merken van een struc­turele hausse markt. De in de loop van 2008 als gevolg van de geste­gen grond­stof­pri­jzen sterk aange­wakkerde inflatievrees joeg de goud­pri­js sterk omhoog. Goud geldt onder beleg­gers immers als een goede bescherming tegen inflatie. Deze vrees voor inflatie is inmid­dels volledig omges­la­gen in het tegen­overgestelde. Een angst voor een peri­ode geken­merkt door dal­ende pri­jzen, deflatie dus. Maar ook nu sti­jgt de goud­pri­js. Is goud nu een bescherming tegen inflatie of tegen deflatie? Of verwacht­en beleg­gers na deze deflatie weer een gierende inflatie en lopen ze daar reeds op vooruit?

Samen met de sinds de zomer van 2008 langza­am wegebbende angst voor inflatie zak­te ook de goud­pri­js in de tweede helft van het afgelopen jaar weer ineen naar ruim 700 dol­lar. Nadat de autoriteit­en wereld­wi­jd de mark­ten echter over­spoelden met geld teneinde de banken als spil van het finan­ciële sys­teem overeind te houden en de sterk inza­kkende werelde­conomie weer te reanimeren steeg ook de vrees onder beleg­gers voor een oplopende inflatie op ter­mi­jn. De geld­persen draaien als nooit tevoren. De goud­pri­js liep weer op. Met uit­zon­der­ing van de dol­lar wekken de meeste munten weinig vertrouwen onder de beleg­gers Ook het afgenomen vertrouwen in de tra­di­tionele vluchthavens als de Zwit­serse franc stim­uleerde de vraag naar goud. Met als gevolg een toegenomen vraag naar harde assets zoals goud.

Het goud lijkt daarmee een het karak­ter te kri­j­gen van een hype daar de vraag ernaar vooral finan­cieel gedreven is. De fysieke vraag naar goud is wereld­wi­jd namelijk dal­ende. Er wordt momenteel een nog niet eerder ver­toonde vraag naar goud uit­geoe­fend vanu­it de zoge­naamde index­fond­sen. Waar gaat dit eindi­gen? In jaren waarin de goud­pri­js piek­te – in 1932 en 1980 – noteerde de Dow Jones-index slechts twee keer de pri­js van goud. Momenteel gaat het goud nog ruim 7 keer in de Dow Jones. Betekent dat een nog veel hogere goud­pri­js in de komende jaren? Niet noodza­ke­lijk. Ten opzichte van de pri­js van bijvoor­beeld olie – goud/​olie is een veel­ge­bruik­te ratio — bevin­dt het goud zich namelijk wel op een his­torisch hoog niveau. Voor een troy ounce kun je momenteel bijvoor­beeld 25 vat­en olie kopen. Dat is reeds 35 jaar niet meer voorgekomen.

Opval­lend is ook het feit dat de pri­js van goud zo is geste­gen tegen de achter­grond van een eve­neens sti­j­gende dol­lar. Meestal zijn deze twee het spiegel­beeld van elka­ar. Het geeft miss­chien te denken. Net als het feit dat de pri­js van goud de afgelopen dagen weer is gedaald ter­wi­jl de ontwik­kelin­gen op de aan­de­len­mark­ten toch alle aan­lei­d­ing gaven voor een verdere sti­jging. Goud is in korte tijd wel erg pop­u­lair gewor­den. Feit is dat de eerderge­noemde SPDR Gold Trust — s werelds groot­ste koper_​van fysiek goud – al enige tijd niet meer bijkoopt. Nieuws­brieven meten een record­per­cent­age beleg­gers die goud bezit­ten. De goudsme­den kun­nen de vraag naar gouden munten niet meer aan. En de radioreclames van effecten­huizen die goud aan­pri­jzen als een beleg­ging die je moet hebben den­deren door de ether in de VS. Er lijkt een con­sen­sus te bestaan dat er no oth­er place is to go. Echt? Geen andere plaats? Goud lijkt zoals gezegd alle ken­merken te hebben van een hausse. Maar bedenk wel dat wan­neer goud cor­rigeert het zeer hard en geweld­dadig kan gaan. Cen­trale bankiers zijn voor het eerst in de his­to­rie echter wel blij met een hogere goud­pri­js. Het duidt erop dat beleg­gers vertrouwen hebben in hun bestri­jd­ing van de deflatie en al weer een peri­ode van inflatie inprijzen. 

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.