...

De RICI index.

6 januari 2009, 20:27 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Jim Rogers kwam op deze site reeds aan bod via de inter­views die Guy van hem afnam. Hieruit blijkt duidelijk dat Rogers nog steeds niet afwijkt van z’n idee dat we in een com­modi­ties super cycle zit­ten, ook al hebben we een behoor­lijke cor­rec­tie achter de rug. Voor Rogers bli­jven dit aankoopop­por­tu­niteit­en en hij zegt zelf dat hij bli­jft kopen.
Als we bij een lange ter­mi­jn­visie uit­gaan van de mogelijkheid op een sterk sti­j­gende inflatie, aangevo­erd door de mas­sale geld­in­jec­ties die de kap­i­taal­mark­ten momenteel onder­gaan en die op den duur hun weg naar de economie zullen vin­den, dan is het inter­es­sant om beleg­gin­gen in grond­stof­fen nad­er te bek­ijken. Van­daag pik ik er één uit. 

De RICI index is in het kad­er van grond­stof­fen­be­leg­gin­gen het bek­ijken meer dan waard. Deze staat immers voor de Rogers Inter­na­tion­al Com­mod­i­ty Index. Jim Rogers richtte deze index op in juli 1998, en is gebaseerd op een porte­feuille wereld­wi­jd samengestelde grond­stof­fen, van land­bouw­grond­stof­fen, over energie tot metalen. 
Meer pre­cies bevat de index een korf van 36 future-con­tracten op ruwe grond­stof­fen en is een gewicht toegek­end vol­gens wat Rogers ziet als een wereld­wi­jd con­sump­tiepa­troon van deze grondstoffen. 
Door deze uit­ge­brei­de samen­stelling is deze index uit­er­aard min­der volatiel dan de indi­vidu­ele futures op spec­i­fieke grondstoffen. 
Bek­ijken we de samen­stelling meer in detail, dan zien we dat olie het zwaargewicht van de index betekent: als we zow­el de Amerikaans crude oil als de Noordzee Brent optellen, komen we aan 35% van het indexgewicht. Daar­bij komen nog het gewicht van gas, en dan weet je dat energie zeer belan­grijk is in de RICI-Index. Met­al­en als kop­er, alu­mini­um, goud, zil­ver, lood, pal­la­di­um, nick­el, plat­inum zor­gen ver­vol­gens voor een vrij groot metaal-gewicht’. Wat overbli­jft zijn vooral voed­ingsstof­fen, maar ook rub­ber en vee. 

Elk jaar wor­den de gewicht­en tij­dens de maand decem­ber her­bekeken door het rici-com­mit­tee, men heeft hier telkens oog voor de ver­han­del­baarheid van de con­tracten en voor wijzigin­gen in het wereld­wi­jde con­sump­tiepa­troon. Tij­dens het tien­jarig bestaan zijn er echter weinig veran­derin­gen ingetreden. 

Grafiek RICI index over het laat­ste jaar.


Onder­tussen wer­den drie kleinere index­en geboren uit de RICI, namelijk één met de land­bouw­grond­stof­fen, één met de met­al­en en één met de energie, zodat je zelf je voorkeuren kan kiezen. 

Inter­na­tion­aal vond ik niet veel track­ers of ver­han­del­bare pro­ducten. Gelukkig is er een samen­werk­ing met ABN Amro die resul­teerde in tal van cer­tifi­cat­en. Ze cov­eren recht­streeks de index, maar het is ook mogelijk het type enhanced’ te onder­schri­jven, waarmee men poogt extra ren­de­ment te gener­eren door zoveel mogelijk te prof­iteren van een posi­tieve roll yield die via con­tan­go of back­war­da­tion kan gecreëerd wor­den (geïn­ter­esseer­den kun­nen dit nalezen op de ABN AMRO site). Er is tevens de mogelijkheid wis­selko­erss­chom­melin­gen te min­i­malis­eren door voor de Quan­to oploss­ing te kiezen. 
Het tur­bo-aan­bod hier­aan gekop­peld is helaas pover: er is maar één type tur­bo voorhan­den, en wel op de RICI enhanced index, waar je enkele long en short­posi­ties kan innemen. 

Voor mensen zoals ik die reeds enkele posi­ties in energie inna­men (zoals ik reeds schreef: Roy­al Dutch en Petro­bras), is het agri­cul­tu­ur cer­ti­fi­caat zek­er een mooie aan­vulling in de portefeuille. 

Voor gesprei­de porte­feuilles met een lange ter­mi­jn­visie is het vol­gens mij aan te raden in de komende weken een posi­tie in grond­stof­fen in te nemen. Er is der­mate veel geld gecreëerd dat het slechts een kwest­ie van maan­den is vooraleer we hier­van een weer­slag zullen vin­den in de pri­jzen van diverse goed­eren. Grond­stof­fen zullen hierin het eerste sig­naal geven. Soms kan het hierin vrij vlug gaan. 
Afgelopen week zagen we trouwens zo’n opstoot: een harde win­ter in Noord-Ameri­ka, nu ook in Europa en het gas­con­flict met Gazprom. De oliepri­js reageerde hierop met dagelijkse sti­jgin­gen. Idem voor de gaspri­js. Bek­ijk het resul­taat maar op oa Gazprom, Roy­al Dutch en Petro­bras, en je weet wat ik bedoel. 

Tot slot nog bij dit nieuwe jaar: bedankt aan alle lez­ers voor de intresse! Ik wens jul­lie vooral een gezond 2009 toe, en hopelijk wat meer plezi­er en voort­varend­heid met de finan­ciële markten. 


Johan Lam­ote voor USMarkets 

De auteur heeft long­posi­ties in Roy­al Dutch en Petro­bras, (nog) geen posi­ties in de overige bespro­ken waarden. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.