...

DE REGELS VAN HET SPEL

29 juni 2009, 18:19 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De beurs wordt te vaak gezien als een plek waar men makke­lijk geld kan ver­di­enen. Soms is dat ook zo, maar niet alle tij­den zijn dezelfde natu­urlijk. De tij­den van met de ogen dicht aan­de­len te kopen zijn voor­bij, men zal een bepaalde strate­gie moeten bedenken om te kun­nen over­leven op de finan­ciële mark­ten.

Natu­urlijk horen daar bepaalde regels bij, de regels van het spel noemt men die. Zolang u die kent en ze vooral ook respecteert gaat het pri­ma en kunt u er geld mee ver­di­enen, wijkt u ervan af dan zoekt u zo natu­urlijk zelf de prob­le­men op. 

Naast ken­nis over de beurs is het ook nodig om u zelf in een bepaald hok­je te plaat­sen voor u daad­w­erke­lijk met de han­del begint. Wat voor een strate­gie kiest u? Hoeveel ver­lies wilt u max­i­maal toe­lat­en? Wilt u de markt zow­el LONG als SHORT bespe­len? En, mogelijk het belan­grijk­ste, hoe lang wilt u in de markt bli­jven zit­ten? Er zijn namelijk dag­traders, posi­ti­etraders en natu­urlijk de lange ter­mi­jn belegger. 

Bij elk van deze doel­groepen horen regels die streng moeten wor­den nageleefd. We zien te vaak dat juist door het niet respecteren van de regels juist de groot­ste ver­liezen wor­den gele­den. En, ja … ook voor de lange ter­mi­jn moeten regels wor­den opgesteld voor­dat men eraan begint, tussen 2000 en 2003 maar ook tussen 2007 en 2009 hebben we duidelijk kun­nen merken waarom dat moet. 

Even kort een opsom­ming van enkele regels die mogelijk bij de strate­gie passen. 

Daghan­del:

Niks voor mezelf maar toch een grote groep die dat wil doen, bewezen is echter dat van de 10 daghan­de­laren er slechts 1 kan over­leven ofwel er zijn brood mee kan ver­di­enen. Het waarom laat zich meteen al raden natu­urlijk, er moeten regels wor­den gere­specteerd en aangezien een daghan­de­laar per dag een aan­tal trades moet mak­en zal hij ook diverse keren de regels strak toe moeten passen. De regels zijn in feite zeer een­voudig, snel winst pakken en ver­lies meteen afbreken. Het prob­leem ligt niet zozeer bij het eerste, dat lukt nog wel maar bij het tweede ontstaan de grote prob­le­men, het afkap­pen van de verliezen. 

Daar zit de moeil­ijkheid van deze manier van han­de­len, men laat het los en loopt snel achter de feit­en aan. Daarom raad ik het alti­jd af om het te doen, het waarom staat hier al, 90% van wie eraan begint weet al vooraf dat het toch op niets uit zal draaien. Daghan­del werkt ook enorm ver­slavend, ook hier door de vele nieuwe kansen die men op weet te sporen en niet kan wacht­en om er wat mee te doen. Het komt dus voor velen dicht bij gokken op de beurs, en dat doen we natu­urlijk liev­er niet. 

Een feit bij daghan­del om het goed en struc­tureel te kun­nen doen is dat men het best één bepaalde onderliggende waarde daar­voor gebruikt, die moet men dan van bin­nen en van buiten goed ken­nen natuurlijk. 

Posi­tiehan­del:

Daar hebben we wat meer aan, hier speelt wacht­en een grotere rol en kun­nen er regels wor­den afge­spro­ken en men hoeft niet zo vaak in en uit te stap­pen. Stap 1 is wacht­en tot de onderliggende een bepaald niveau bereikt, stap 2 is instap­pen op het vooraf bepaalde punt en stap 3 is uit­stap­pen op een vooraf bepaald punt. Hier spe­len stap 1 en 2 wel een grote rol maar min­der moeil­ijk dan stap 3 die wel heel bepal­end is voor het suc­ces. Men zet stap 3 onmid­delijk in werk­ing als er een bepaalde winst wordt behaald of als er een bepaald ver­lies wordt opgelopen. Maar, hoe dan ook, stap 3 dient als de sleu­tel tot het suc­ces. Wie deze manier van han­de­len gebruikt zal op ter­mi­jn mooie resul­tat­en behalen. Natu­urlijk is er ken­nis nodig om het kun­nen bepalen van stap 1 en stap 2, daar moet men vooraf hard aan werken en er bepaalde analysemeth­od­es op loslaten. 

Voor posi­tiehan­del is het van groot belang dat men meerdere onderliggende waar­den kan selecteren en ze dan ook goed leert ken­nen. Ook moet men hier niet naar 1 bepaalde richt­ing kijken, het is even belan­grijk LONG als SHORT te kun­nen han­de­len op deze manier. 

Lange ter­mi­jn:

Nog steeds de meest voorkomende vorm van han­de­len op de beurs, of juist niet han­de­len door de BUY and HOLD strate­gie. Ook kent men hier meestal maar 1 richt­ing, en die is omhoog. Ook al hoeft dat niet zo te zijn, lange ter­mi­jn han­del kan ook met SHORT posi­ties als men bli­jft zit­ten. De indices moesten tussen 2007 en 2009 ook met 50% omlaag, wie als lange ter­mi­jn han­de­laar ron­dom de top­pen short was gegaan zou het niet onver­di­en­stelijk hebben gedaan natu­urlijk. Alleen is het onnatu­urlijk voor velen, men leert alti­jd vooruit te kijken en denkt dan snel dat achteruit kijken gevaar­lijk is. 

Toch even de korte regels erbij nemen, bepaal uw punt ook hier vooraf, en als u toch al wilt kopen leer dan vooral te wacht­en om in te stap­pen tot de beurs aantrekke­lijk genoeg is. Op de top kopen werkt helaas niet, ook al wordt vaak aangegeven dat het bij lange ter­mi­jn posi­ties niet belan­grijk is wan­neer men instapt. Koop dus bij dips of na een grote cor­rec­tie van enkele maan­den. Vergeet niet dat als je voor deze manier van han­de­len kiest je nooit kunt ver­liezen, ik zou u aan­raden even te kijken wat de beurzen tussen 2000 en 2003 hebben gedaan en tussen 2007 en 2009 natu­urlijk (bankaan­de­len). Daar moet u van kun­nen leren en het zal u natu­urlijk open stellen tot het mak­en van kei­harde regels, ook op lange ter­mi­jn dus. Wie ING of For­tis om er maar 2 te noe­men kocht op 30 euro moest vooraf met zichzelf hebben afge­spro­ken ze te verkopen als ze bijvoor­beeld onder de 25 euro kwa­men. Dan had men deze afs­lacht­ing niet moeten meemak­en en keek men toe vanaf de zijkant. Kor­tom, ook hier meteen als u koopt KEI­HARDE gren­zen vooraf vast­leggen. Op ter­mi­jn zal men dan ook het meest suc­cesvol zijn. 

Resumerend:

Voor u ermee begint, of als u er al een tijd mee bezig bent bli­jft het van groot belang dat u naast ken­nis ook vooraf bepaald wat u gaat doen. Kap uw ver­liezen alti­jd op tijd af, welke strate­gie u ook gebruikt en vergeet niet om op het afge­spro­ken punt winst te nemen. De ken­nis om het juiste instap­punt te bepalen is moeil­ijk maar zek­er niet iets wat u niet kunt leren. Aan de andere kant kunt u bij ons op de site de nodi­ge hulp bij kri­j­gen via onze ser­vices. De regels vol­gen kan ook gemakke­lijk, daar is maar 1 ding voor nodig, ze ook daad­w­erke­lijk uitvo­eren. Voor onze ser­vices, schri­jf u in via deze link …

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.