Natuurlijk horen daar bepaalde regels bij, de regels van het spel noemt men die. Zolang u die kent en ze vooral ook respecteert gaat het prima en kunt u er geld mee verdienen, wijkt u ervan af dan zoekt u zo natuurlijk zelf de problemen op.
Naast kennis over de beurs is het ook nodig om u zelf in een bepaald hokje te plaatsen voor u daadwerkelijk met de handel begint. Wat voor een strategie kiest u? Hoeveel verlies wilt u maximaal toelaten? Wilt u de markt zowel LONG als SHORT bespelen? En, mogelijk het belangrijkste, hoe lang wilt u in de markt blijven zitten? Er zijn namelijk dagtraders, positietraders en natuurlijk de lange termijn belegger.
Bij elk van deze doelgroepen horen regels die streng moeten worden nageleefd. We zien te vaak dat juist door het niet respecteren van de regels juist de grootste verliezen worden geleden. En, ja … ook voor de lange termijn moeten regels worden opgesteld voordat men eraan begint, tussen 2000 en 2003 maar ook tussen 2007 en 2009 hebben we duidelijk kunnen merken waarom dat moet.
Even kort een opsomming van enkele regels die mogelijk bij de strategie passen.
Daghandel:
Niks voor mezelf maar toch een grote groep die dat wil doen, bewezen is echter dat van de 10 daghandelaren er slechts 1 kan overleven ofwel er zijn brood mee kan verdienen. Het waarom laat zich meteen al raden natuurlijk, er moeten regels worden gerespecteerd en aangezien een daghandelaar per dag een aantal trades moet maken zal hij ook diverse keren de regels strak toe moeten passen. De regels zijn in feite zeer eenvoudig, snel winst pakken en verlies meteen afbreken. Het probleem ligt niet zozeer bij het eerste, dat lukt nog wel maar bij het tweede ontstaan de grote problemen, het afkappen van de verliezen.
Daar zit de moeilijkheid van deze manier van handelen, men laat het los en loopt snel achter de feiten aan. Daarom raad ik het altijd af om het te doen, het waarom staat hier al, 90% van wie eraan begint weet al vooraf dat het toch op niets uit zal draaien. Daghandel werkt ook enorm verslavend, ook hier door de vele nieuwe kansen die men op weet te sporen en niet kan wachten om er wat mee te doen. Het komt dus voor velen dicht bij gokken op de beurs, en dat doen we natuurlijk liever niet.
Een feit bij daghandel om het goed en structureel te kunnen doen is dat men het best één bepaalde onderliggende waarde daarvoor gebruikt, die moet men dan van binnen en van buiten goed kennen natuurlijk.
Positiehandel:
Daar hebben we wat meer aan, hier speelt wachten een grotere rol en kunnen er regels worden afgesproken en men hoeft niet zo vaak in en uit te stappen. Stap 1 is wachten tot de onderliggende een bepaald niveau bereikt, stap 2 is instappen op het vooraf bepaalde punt en stap 3 is uitstappen op een vooraf bepaald punt. Hier spelen stap 1 en 2 wel een grote rol maar minder moeilijk dan stap 3 die wel heel bepalend is voor het succes. Men zet stap 3 onmiddelijk in werking als er een bepaalde winst wordt behaald of als er een bepaald verlies wordt opgelopen. Maar, hoe dan ook, stap 3 dient als de sleutel tot het succes. Wie deze manier van handelen gebruikt zal op termijn mooie resultaten behalen. Natuurlijk is er kennis nodig om het kunnen bepalen van stap 1 en stap 2, daar moet men vooraf hard aan werken en er bepaalde analysemethodes op loslaten.
Voor positiehandel is het van groot belang dat men meerdere onderliggende waarden kan selecteren en ze dan ook goed leert kennen. Ook moet men hier niet naar 1 bepaalde richting kijken, het is even belangrijk LONG als SHORT te kunnen handelen op deze manier.
Lange termijn:
Nog steeds de meest voorkomende vorm van handelen op de beurs, of juist niet handelen door de BUY and HOLD strategie. Ook kent men hier meestal maar 1 richting, en die is omhoog. Ook al hoeft dat niet zo te zijn, lange termijn handel kan ook met SHORT posities als men blijft zitten. De indices moesten tussen 2007 en 2009 ook met 50% omlaag, wie als lange termijn handelaar rondom de toppen short was gegaan zou het niet onverdienstelijk hebben gedaan natuurlijk. Alleen is het onnatuurlijk voor velen, men leert altijd vooruit te kijken en denkt dan snel dat achteruit kijken gevaarlijk is.
Toch even de korte regels erbij nemen, bepaal uw punt ook hier vooraf, en als u toch al wilt kopen leer dan vooral te wachten om in te stappen tot de beurs aantrekkelijk genoeg is. Op de top kopen werkt helaas niet, ook al wordt vaak aangegeven dat het bij lange termijn posities niet belangrijk is wanneer men instapt. Koop dus bij dips of na een grote correctie van enkele maanden. Vergeet niet dat als je voor deze manier van handelen kiest je nooit kunt verliezen, ik zou u aanraden even te kijken wat de beurzen tussen 2000 en 2003 hebben gedaan en tussen 2007 en 2009 natuurlijk (bankaandelen). Daar moet u van kunnen leren en het zal u natuurlijk open stellen tot het maken van keiharde regels, ook op lange termijn dus. Wie ING of Fortis om er maar 2 te noemen kocht op 30 euro moest vooraf met zichzelf hebben afgesproken ze te verkopen als ze bijvoorbeeld onder de 25 euro kwamen. Dan had men deze afslachting niet moeten meemaken en keek men toe vanaf de zijkant. Kortom, ook hier meteen als u koopt KEIHARDE grenzen vooraf vastleggen. Op termijn zal men dan ook het meest succesvol zijn.
Resumerend:
Voor u ermee begint, of als u er al een tijd mee bezig bent blijft het van groot belang dat u naast kennis ook vooraf bepaald wat u gaat doen. Kap uw verliezen altijd op tijd af, welke strategie u ook gebruikt en vergeet niet om op het afgesproken punt winst te nemen. De kennis om het juiste instappunt te bepalen is moeilijk maar zeker niet iets wat u niet kunt leren. Aan de andere kant kunt u bij ons op de site de nodige hulp bij krijgen via onze services. De regels volgen kan ook gemakkelijk, daar is maar 1 ding voor nodig, ze ook daadwerkelijk uitvoeren. Voor onze services, schrijf u in via deze link …
Guy Boscart
US Markets
DE REGELS VAN HET SPEL
29 juni 2009, 18:19
|
Guy Boscart
| leestijd: 7 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
De beurs wordt te vaak gezien als een plek waar men makkelijk geld kan verdienen. Soms is dat ook zo, maar niet alle tijden zijn dezelfde natuurlijk. De tijden van met de ogen dicht aandelen te kopen zijn voorbij, men zal een bepaalde strategie moeten bedenken om te kunnen overleven op de financiële markten.