...

De Poppenspeler klimt weer in de touwen

12 juli 2005, 12:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Na het zeer rumo­erige slot van week 27 waar we diepe dalen en hoge top­pen hebben gezien, viel het weer op dat de markt op onverk­laar­bare wijze draait van sterk negatief naar posi­tief .. Daarom zien we ook de komende dagen met de nodi­ge span­ning tege­moet…
Wat Wall Street presteerde vorige week spreekt tot de ver­beeld­ing, kan deze toch duidelijke waanzin nog lang voort­duren? Als het spel van de Pop­pen­spel­er nu nog niet is opgevallen dan weet ik het niet meer… Is er nu een uit­braak? Lees hier snel de stand van zaken…

De Pop­pen­spel­er klimt weer in de touwen
Het meest opval­lende feit vorige week was de enorme dal­ing in Europa na de aansla­gen in Lon­den, een op zich wat over­dreven reac­tie was het gevolg hier­van. Want om de indices nu meteen 2 tot 3% omlaag te sturen zag er nog wat angstig uit. Toch hebben we diverse keren aangegeven dat de befaamde “Wall of Fear” bij de ger­ing­ste vorm van ongerus­theid of angst als een kaarten­huis in elka­ar kan storten. Die stelling wordt bepaald door een extreem lage volatiliteit en gedurende de sti­jgin­gen hebben we diverse keren kun­nen con­stateren dat er vri­jwel geen vol­ume was. We hebben te mak­en met een markt die op gecon­cer­teerde wijze hogerop wordt ges­tu­urd door mid­del van de bek­ende derivaten­han­del ofwel de door grote hef­boom­con­struc­ties om zo toch de schi­jn zo hoog mogelijk te houden. Een manip­u­latie die we in het verleden (voor okto­ber 2002) niet hebben gezien.
Als we een jaar terug­b­likken op de evo­lu­tie van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA), zien we de Pop­pen­spel­er in actie tre­den in okto­ber vorig jaar:

DJIA – laat­ste jaar
In okto­ber 2004 duikt de index naar een echt dieptepunt en wordt dan pijl­snel de hoogte in getrokken en moet blijk­baar min­stens het 10.300-puntenniveau behouden.
Op kor­tere tijd­schaal gebeurt een analoge beweg­ing na de aanslag van 7 juli ll.:
DJIA – laat­ste week
Na de drama­tis­che gebeurtenis­sen in Lon­den zoekt de DJIA de 10.200 pun­ten op, wordt door de Pop­pen­spel­er gegrepen en omhoog gesleurd tot het 10.500-puntengebied.
En op schaal van 1 dag is het patroon niet anders:
DJIA – maandag 11 juli 2005
Het gaat dus niet eens meer om de grootte van een dal­ing, het gaat er hier juist om de reac­tie op een dal­ing door de grote meute. Als die dal­ing te groot dreigt te wor­den samen met toen­e­mende vol­umes en een sti­j­gende volatiliteit zien we steev­ast een onverk­laar­bare draai in de markt die de indices bin­nen no time 2,3 of zelfs 4% hogerop stu­urt zon­der opval­lende toe­name van het vol­ume. Niet alleen de DJIA, ook de andere indices presteren het zelfs om tij­dens een ral­ly als deze door zware weer­standen te breken, denk hier­bij vooral aan het 50- en 200-daags gemiddelde.
Waarom dit spel wordt gespeeld in New York is moeil­ijk te achter­halen, wel is het duidelijk dat de eta­lage schoon (lees hier­bij vooral angstvrij) dient te bli­jven om op die manier de spier­ballen van de Amerika­nen te tonen aan zijn rivalen ofwel andere belan­grijke economieën. Dit is meteen wat ik al een lange tijd duidelijk probeer te mak­en, het wordt elke keer duidelijk­er en zodra er ook maar iets gebeurd waar men op dit moment liev­er niet mee wordt gecon­fron­teerd dan ligt er steeds een enorm gat naar omlaag open. Indices kun­nen op die manier gemakke­lijk 5 tot 10% inleveren.
Europa :
Europa had vorige week na de aansla­gen duidelijk de ste­un nodig van Wall Street waar men veel meer ervar­ing heeft met dit soort sit­u­aties. En terug­b­likkend op don­derdag, mogen we veron­der­stellen dat er een pro­gram­ma op gang zou wor­den gebracht om het tij te doen keren. Dit pro­gram­ma kwam er, sterk­er nog, het tij werd niet alleen gekeerd maar er werd zelfs nog­maals bewezen dat niets of nie­mand de con­trol­erende par­ti­jen mag uitda­gen. De ral­ly van vri­jdag liet opnieuw duidelijk zien dat ergens bev­olen werd: “deze markt mag niet omlaag“. En dit bev­el geldt al sinds eind 2002 toen na de boekhoud­schan­dalen de markt het duidelijk beu was. 
De dol­lar :
Een ander opval­lend feit zijn de beweg­in­gen van de euro, de munt zakt in een snel tem­po vanaf de 1,36 dol­lar hoog tot de 1,18 dol­lar laag. De dol­lar wordt blijk­baar bewust duur­der gemaakt om zo het groeiende wantrouwen in de Amerikaanse economie af te wen­den. Dit vooral met het doel om de financiers van de op con­sump­tie gerichte economie bin­nen­bo­ord te houden, dit zijn vooral Azi­atis­che lan­den, zoals Chi­na, Zuid-Korea, Tai­wan en Japan.
Guy Boscart

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.