...

DE PERFECTE STORM

27 maart 2010, 13:12 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Tot voorko­rt dank­ten we onze wel­vaart aan de economis­che groei. Thans lijkt dit ken­nelijk ook via de geld­groei te lukken’. Daarmee kon de recessie’ onder de mat wor­den geveegd en zijn anal­is­ten (in Ameri­ka cheer­lead­ers geheten) en beleg­gers weer opgelucht. Dus de afdal­ing in het najaar van 2008 was achter­af niet veel meer dan een schrikre­ac­tie na de val van Lehman. Mid­dels de beursin­jec­ties kon dat vlek­je’ intussen weer gro­ten­deels wor­den weggew­erkt. Wie had dat vooruit gedacht? Wat manip­u­latie al niet vermag!


Manip­u­latie op alle fron­ten
De manip­u­latie gaat vrolijk door, waar­bij de schuld­cre­atie mid­dels de geld­pers (‘quan­ta­tive eas­ing’, mona­tiz­ing’) een nooit eerder ver­toonde omvang kent. De schuld op schuld­cre­atie wordt gezien als een noodza­ke­lijk kwaad om de economis­che motor weer op gang te kri­j­gen. Hier­toe zijn alle mid­de­len geheiligd inclusief het verk­wanse­len van de finan­ciële toekomst van ons nages­lacht. Achter de coulis­sen speelt de zoge­heten President’s Work­ing Group on Finan­cial Mar­kets pop­u­lair aange­duid met het Plunge Pro­tec­tion Team. Dit groep­je’ werd na de Wall Street Crash in 1987 door toen­ma­lig pres­i­dent Rea­gan in het lev­en geroepen om de beurs weer in het gareel te krijgen.

Bin­nen de over­lev­ingsstrate­gie speelt dit Team al geruime tijd een uiter­mate belan­grijke rol. Zo wordt onder aan- en uitvo­er­ing van Gold­man Sachs de beurs voort­durend mid­dels flit­strans­ac­ties aanges­tu­urd. Hun soft­ware is zodanig ontwikkeld dat men te allen tijde volledig op de hoogte is van alle ingelegde koop- en verkoopop­dracht­en (voorken­nis!). Dit wordt wel preda­to­ry trad­ing genoemd. Daar­toe draagt de Fed­er­al Reserve Board (FED) zorg voor uit­ge­brei­de liq­uiditeit­en om de beurs verder te onder­houden’. Wat gaat de beurs straks doen na het stopzetten van deze acties? De rente zal hoe dan ook stelsel­matig laag wor­den gehouden. Elke ver­hoging is letaal!

Zie ook de manip­u­laties in de edel­metaal­markt in mijn laat­ste col­umn Goud als speel­bal of beter speel­val’. Vol­gens een vast patroon beweegt de goud­pri­js naar boven max­i­maal met niet meer dan 2% per dag, waar­na de dag daarop nog een sti­jging van 1% is toegestaan.

Maar ook met betrekking tot de ver­strekking van de werkloosheids‑, inflatie‑, BBP-en vast­goed­ci­jfers wordt er stelsel­matig met voorbe­dachte rade gegoocheld en gevo­geld’. Daar dit onder­w­erp al eerder in deze con­text aan de orde is geweest, ga ik hierop nu niet verder in.
De noodza­ak hier­toe is ingegeven om rust aan het front te houden. Vooral­snog blijkt het geloof in een goede afloop te kun­nen stand­houden. Van de andere kant dienen we wel bij de les te bli­jven, omdat de ontwik­kelin­gen in een steeds grotere stroomver­snelling geraken.

De breed­schalige manip­u­latie heeft enerz­i­jds tot doel om schuldim­plosie te voorkomen en het vertrouwen in de dol­lar te schra­gen. In dat kad­er dient een sti­jging van edel­metaal en andere com­modi­ties coûte que coûte te wor­den tegenge­gaan. Zon­der deze manip­u­laties zou het gedaan zijn met de huidi­ge rust’ op de mark­ten en zou het inflatiespook reeds volop heersen.

Hoop
Voorts is er hoop geves­tigd op de derde wereld’. Juist waar de eerste wereld’ ver­strikt is ger­aakt in een tumultueuze kredi­et­groei die de economis­che groei ver te boven ging, laat de derde wereld’ nu pre­cies het omge­keerde beeld zien. Daar is niet alleen sprake van een sterke economis­che groei maar tegelijk­er­ti­jd van een sterke groei van de finan­ciële reserves, ook in de vorm van edel­metaal! Opval­lend: in het West­en is de vraag naar goud juist afgenomen.

Zetten we de par­tic­i­patie van de derde wereld’ op ruwweg één derde van de werelde­conomie dan lijkt die hoop toch wel iets te hoog gegrepen. Chi­na mede ged­won­gen door de afne­mende export naar het West­en zet intussen vooral in op de thuis­markt en de rest van Azië alsmede op Zuid-Ameri­ka en Afri­ka. Dat is ook logisch in ver­band met de grond­stof­fen­be­hoefte. De V.S. moet niet zeuren over een te goed­kope yuan. Deze is tussen juli 2005 en juli 2008 al met 21% geste­gen tot­dat de Chi­nese regering dit pro­ces heeft gestopt van­wege hun exportindustrie.

IJdele hoop
Wat tot dus ver te veel buiten beeld bli­jft, is de onhoud­bare sit­u­atie in de tweede wereld’, Japan. Dat komt voort uit de ijdele hoop dat dit land zich weer zou kun­nen optrekken aan de niet afla­tende groei in Chi­na. Echter, Japan is met een staatss­chuld van omgerek­end $10 biljoen absolu­ut wereldlei­der. Deze schuld is bij­na even hoog als die van de V.S. met dien ver­stande dat Amerika’s BBP bij­na drie maal zo groot is als dat van Japan. Vol­gens de CIA World Book heeft Japan de hoog­ste schuld/BBP-ver­houd­ing na Zim­bab­we. Bij­na een kwart van deze schuld of bij­na de helft van het BBP dient nog dit jaar geher­fi­nancierd te worden.

Als deze roll over’ niet tegen de huidi­ge lage rentevoet slaagt dan is een hogere rente onafwend­baar, ten­z­ij de Japanse cen­trale bank over­gaat tot een grootschalige dump­ing van Amerikaanse Treasury’s. Door welk land zullen die gro­ten­deels moeten wor­den opgenomen? U raadt het al, natu­urlijk door de Amerikaanse cen­trale bank. Uit­er­aard zijn er daar ook geen mid­de­len voorhan­den om deze lad­ing’ op te nemen. Maar met de toch open­staande geld­pers hoeft dat vanzelf­sprek­end’ geen mal­heur te zijn.

Lenen en uitle­nen
De enige kop­ers van Treasury’s zijn de Fed, de Bank of Eng­land (die dit schuld­pa­pi­er iets meer kredi­et’ geeft dan het eigen schuld­pa­pi­er), de com­mer­ciële banken die voor een drol’ van soms maar 0,1% bij de cen­trale bank kun­nen lenen om er gemid­deld 3½% mee te van­gen en de Chinezen inclusief Tai­wanezen van­wege hun (nog) gekop­pelde munt.

Finale di Bas­ta
Wel zou de verdere teloor­gang van de dol­lar als reserve­va­l­u­ta met de Japanse wan­toe­s­tand steeds meer op gang kun­nen wor­den gebracht. Zoals eerder in deze col­umn uit­ge­spro­ken doemt daarmee het spook van de val­u­ta col­lapse op als eind­sta­di­um van de optel­som van alle hier­aan voorafge­gane bub­bles (vast­goed, kredi­et, schuld). Voor zover u er belang bij heeft, kunt u de yen short­en. De vraag is even­wel gewet­tigd om dat dan ook niet tegelijk te doen voor de euro, de dol­lar en het pond ster­ling. Het zijn immers alle IOYN (I Owe You Noth­ing) valuta’s gewor­den. Zoals gis­teren op Zero Hedge stond ver­meld, spe­len de belan­grijk­ste cen­trale bankiers hun World Series of Pok­er met als inzet de Default of Sov­er­eign Debt’ en het einde van de domes­tic fiat cur­ren­cies’ in de slipstream.

Dat impliceert dan wezen­lijk tevens het einde van de 400-jarige hege­monie van het West­en over het de rest van de wereld met grote gevol­gen voor de lev­ens­stan­daard in onze regio.

Geke­tend aan schulden
Immers, de uit­staande schulden noch de rente kun­nen ooit wor­den terug­be­taald. Voor de V.S. hebben we het dan over $12,6 biljoen (waar­van 36% slechts een loop­ti­jd heeft van één jaar), verder ca. $60 biljoen aan ongedek­te schuld­ver­plichtin­gen (zorg, onder­wi­js, pen­sioe­nen) plus een jaar­lijks (huidig!) teko­rt op de lopende reken­ing van $1,6 biljoen, de vast­goed perike­len niet meegeteld en een totale schuld­ver­plicht­ing aan de rest van de wereld van $4,8 biljoen.
Dus totaal een kleine $80.000.000.000.000. Voor Europa in total­iteit zal er ongetwi­jfeld een iets lager bedrag uit­staan maar ook hier zit­ten we aan gigan­tis­che schulden geke­tend. De Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (BIS) in Basel, de bank der cen­trale banken, heeft uit­gerek­end dat de V.S. per jaar gemid­deld een bud­get sur­plus van 4,3% zal moeten lat­en zien gedurende een peri­ode van tien jaar (dus elk jaar opnieuw) om de schuld niet verder te lat­en oplopen.

Vol­gens Bill Gross, co-oprichter van PIM­CO, s werelds groot­ste oblig­atie­fonds is er maar één manier om onder deze excessieve schulden­last uit te komen en dat is door inflatie, deval­u­atie en/​of door exor­bi­tante belast­ingh­eff­ing. Inflatie is onder deze omstandighe­den gun­stig omdat de schuld hier­mee erodeert ten nadele van de cred­i­teur. Inflatie is echter nogal nadelig voor de koop­kracht. Een andere optie is deval­u­atie van de munt met in wezen dezelfde gevol­gen. Deval­u­atie van de dol­lar is even­wel lastig gezien de kop­pel­ing van de Chi­nese munt. Inflatie ini­tiëren in een defla­toir pro­ces kan bij een snelle mon­e­taire expan­sie zoals nu acu­ut lei­den tot hyper­in­flatie. Verdere afroming van de koop­kracht mid­dels belast­ingh­eff­ing is even­min een aan­lokke­lijke optie.

Win­naars bij inflatie
- Houd­ers van een hypotheek met een lange relatief lage rente; zij betal­en terug in steeds
geringer koop­kracht
- houd­ers van een con­sumentenkredi­et met een relatief lage rentevoet
- houd­ers van aan­de­len die in zekere mate bescher­md zijn omdat de sti­j­gende pri­js van
goed­eren door­gaans door­w­erkt in de waarder­ing van aan­de­len maar ook niet meer dan dat
- beleg­gers in com­modi­ties die de pri­jssti­jging weten bij te houden
- beleg­gers in edelmetaal

Ver­liez­ers bij inflatie
- de con­sument zon­der een dri­j­fanker van edel­metaal of com­modi­ties
- de houd­ers van een spaar­reken­ing, oblig­aties of een ander vast inkomen
- gepen­sioneer­den die afhanke­lijk zijn van een vast en niet inflatiev­ast pensioen.

Deflatie
Waarom geen deflatie? Wel, de tech­nis­che defin­i­tie van deflatie is het dicht­draaien van de geld­kraan zoals in de jaren 30 gebeurde. De gevol­gen daar­van zijn genoegza­am bek­end.
Thans wordt het andere sce­nario van de onge­brei­delde geld­pers in com­bi­natie met ongek­ende over­hei­dsstim­uli uit­geprobeerd, straks eindi­gend in een nog ram­pza­liger scenario.

Einde van de papieren stan­daard’?
Het einde van de papieren stan­daard werd in 1971 ingelu­id met de loskop­pel­ing van het goud. Nadi­en werd zoet­je­saan de koop­kracht groots uit­ge­hold, ter­wi­jl de dol­lar nog steeds als alge­meen ruil- en reservemid­del wordt geac­cepteerd. In 1971 kocht je de Dow nog voor 30 ounces, thans voor slechts 10 ounces. In de geschiedenis­boek­jes zal men zich lat­er afvra­gen hoe het in god­snaam mogelijk was dat domheid zó lang heeft kun­nen stand­houden. Sterk­er, dat er zelfs 30 jaar na 1971 een puur gekun­stelde val­u­ta als de euro voet aan de grond heeft kun­nen krijgen.

Let wel, het gaat om munten die geen enkele dekking ken­nen anders dan hun BBP. Als dan de schulden naar de kroon van het BBP sti­j­gen c.q. over­sti­j­gen (het­geen van alle tij­den is!) dan bli­jven deze munten vooral­snog alge­meen aan­vaard betaalmid­del. Dat kun je straks toch zelfs aan een econoom niet meer uitleggen?

Met­al­en stan­daard
Zouden we terugk­eren naar een met­al­en stan­daard’ dan kan de geld­ho­eveel­heid niet hard­er groeien dan de snel­heid waarmee het erts uit de bodem wordt gehaald en waarmee de economis­che groei dan op z’n minst gelijke tred weet te houden. Daar­door bli­jft de waarde van het (echte) geld eve­neens op z’n minst con­stant of zou zelfs iets kun­nen sti­j­gen (lichte deflatie). Dat moedigt sparen aan en zou ook de basis van de economis­che groei moeten zijn in plaats van louter kredi­et dat juist onts­parend werkt. Dit vor­mde uitein­delijk de bron van welvaart.

De per­fect storm’
De com­bi­natie van imploderende vast­goed­mark­ten, een nage­noeg uit­gevallen kredi­et­func­tie,
dal­ende con­sumente­nu­it­gaven, sti­j­gende werk­loosheid, onge­brei­delde geld­groei, steeds verder oplopende schulden met steeds meer stat­en in de prob­le­men lev­ert een com­bi­natie van fac­toren die zon­der prece­dent is. Dus ligt het voor de hand dat de gevol­gen eve­neens zon­der prece­dent zullen zijn! Tij­dens een pre­sen­tatie van de Wereld­bank werd de vraag gesteld bij welke schuld­hoogte het vertrouwen uit de markt zou lopen. Ver­rassender­wi­js lag het antwo­ord ergens tussen $15 en $25 biljoen. Je zou zeggen dat dit al een gepasseerd sta­tion is.
Het blijkt dat men in de macro-economie de con­touren kwi­jt is, waar­door de gron­dregels aan de laars wor­den gelapt en hier­mee de per­fect storm wordt afgeroepen.

Robert Bron­cel


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.