...

De paradox tussen schuld en boete

28 augustus 2007, 09:21 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Schuld is de oorza­ak van de recente cri­sis. Is het dan niet merk­waardig dat schuld ook als oploss­ing van die cri­sis wordt ingezet?


De para­dox tussen schuld en boete

Het lijkt er op dat de mon­di­ale sell-off van de afgelopen weken al weer voor­bij is. Veel beurzen hebben al een behoor­lijk her­s­tel lat­en zien. De beurzen put­ten moed uit spec­u­latie dat de rente in Ameri­ka bij de vol­gende FED bijeenkomst (18 sep­tem­ber) ver­laagd zal wor­den. Maar wacht eens even er klopt iets niet. Toen de beurzen nog in hogere sfer­en waren was het groot­ste gevaar het oplopen van de inflatie en kon de rente niet ver­laagd wor­den. Als de aan­de­lenko­ersen dalen zal dat een negatief effect hebben op de economis­che groei en zal de inflatie afne­men. De FED heeft dan ruimte om de rente te verlagen. 

Maar wat als de koersen sti­j­gen? Jawel, dan is er dus geen noodza­ak om de rente te ver­la­gen. Zie hier het para­doxale van de huidi­ge economis­che sit­u­atie. De koersen sti­j­gen omdat er gespeculeerd wordt op een rentev­er­lag­ing, maar omdat de aan­de­lenko­ersen sti­j­gen, zal de rente niet wordt verlaagd.

Verder opval­lend nieuws afgelopen week was dat Cit­i­group, JPMor­gan Chase, Bank of Amer­i­ca en Wachovi leen­den allen geld van de FED. Ieder $500 miljoen. Oei, hebben deze crème de la crème banken niet genoeg liq­uiditeit­en meer is de cred­it crunch’ nog niet voor­bij? Geen paniek alsof ze het had­den afge­spro­ken was de verk­lar­ing van alle banken. We hebben genoeg liq­uiditeit­en en de mogelijkheid om op andere plaat­sen geld te lenen tegen betere con­di­ties. Maar we vin­den het belan­grijk om nu een voor­beel­drol in te nemen om zo andere banken aan te moedi­gen ook gebruik te mak­en van de FED kredi­et faciliteit’

Wel op Bloomberg en CNBC slikken ze deze onzin als zoete koek. Maar ieder weldenk­end mens begri­jpt toch dat dit lar­ie koek is. Men leent geld maar heeft het niet nodig en moedi­gen anderen aan om ook te lenen. In Ameri­ka woont ongeveer 6% van de wereld­bevolk­ing maar ze hebben met elka­ar meer schuld dan de rest van de wereld. En wat doen enkele grote banken in Ameri­ka? Ze moedi­gen andere finan­ciële instellin­gen aan om nog meer geld te lenen en nog meer schuld te creëren. 

De cred­it crunch’ is ontstaan door­dat banken, hedge funds en andere finan­ciële instellin­gen mil­jar­den aan schuld hebben. Deze schulden zijn gedekt door hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de huizen. De oploss­ing van de FED en de banken? Meer schulden maken.

Het wordt hoog­ste tijd om dol­lar om te zetten in de Chi­nese Yuan en Japanse Yen want de dol­lar is niet meer waard dan een stuk­je papi­er met inkt.

Jan van Gemeren

Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . 

Meer infor­matie op www​.gan​ntrad​er​.nl

Afgelopen week is Gan­nTrad­er ges­tart met een zeer aantrekke­lijk aan­bod. Een com­bi­natie abon­nement op Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis (weke­lijks 22 pag­i­na’s) en Gan­nTrad­er Astro (weke­lijks 10 – 12 pag­i­na’s) tot 1 jan­u­ari 2008 voor slechts 99 Euro ruim 50% kort­ing. Tevens ont­vangt u 3 waarde­volle bonussen.

Als u meer info wilt of gebruik mak­en van dit aantrekke­lijke aan­bod

Klik dan op onder­staande link

http://​www​.gan​ntrad​er​.nl/​g​t​_​m​a​r​k​e​t​_​a​n​a​l​y​s​i​s.htm

U ont­vangt iedere zonda­gavond de nieuwe edi­tie van het 22 pag­i­na dikke analy­ser­ap­port Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro 10 paginas

Iedere woens­dag een tussen­ti­jdse update van de AEX analyse

En in bij­zon­dere gevallen een alert


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.