![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_07.gif)
Schuld is de oorzaak van de recente crisis. Is het dan niet merkwaardig dat schuld ook als oplossing van die crisis wordt ingezet?
De paradox tussen schuld en boete
Het lijkt er op dat de mondiale sell-off van de afgelopen weken al weer voorbij is. Veel beurzen hebben al een behoorlijk herstel laten zien. De beurzen putten moed uit speculatie dat de rente in Amerika bij de volgende FED bijeenkomst (18 september) verlaagd zal worden. Maar wacht eens even er klopt iets niet. Toen de beurzen nog in hogere sferen waren was het grootste gevaar het oplopen van de inflatie en kon de rente niet verlaagd worden. Als de aandelenkoersen dalen zal dat een negatief effect hebben op de economische groei en zal de inflatie afnemen. De FED heeft dan ruimte om de rente te verlagen.
Maar wat als de koersen stijgen? Jawel, dan is er dus geen noodzaak om de rente te verlagen. Zie hier het paradoxale van de huidige economische situatie. De koersen stijgen omdat er gespeculeerd wordt op een renteverlaging, maar omdat de aandelenkoersen stijgen, zal de rente niet wordt verlaagd.
Verder opvallend nieuws afgelopen week was dat Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Wachovi leenden allen geld van de FED. Ieder $500 miljoen. Oei, hebben deze crème de la crème banken niet genoeg liquiditeiten meer is de ‘credit crunch’ nog niet voorbij? Geen paniek alsof ze het hadden afgesproken was de verklaring van alle banken. ‘We hebben genoeg liquiditeiten en de mogelijkheid om op andere plaatsen geld te lenen tegen betere condities. Maar we vinden het belangrijk om nu een voorbeeldrol in te nemen om zo andere banken aan te moedigen ook gebruik te maken van de FED krediet faciliteit’
Wel op Bloomberg en CNBC slikken ze deze onzin als zoete koek. Maar ieder weldenkend mens begrijpt toch dat dit larie koek is. Men leent geld maar heeft het niet nodig en moedigen anderen aan om ook te lenen. In Amerika woont ongeveer 6% van de wereldbevolking maar ze hebben met elkaar meer schuld dan de rest van de wereld. En wat doen enkele grote banken in Amerika? Ze moedigen andere financiële instellingen aan om nog meer geld te lenen en nog meer schuld te creëren.
De ‘credit crunch’ is ontstaan doordat banken, hedge funds en andere financiële instellingen miljarden aan schuld hebben. Deze schulden zijn gedekt door hypotheken die hoger zijn dan de waarde van de huizen. De oplossing van de FED en de banken? Meer schulden maken.
Het wordt hoogste tijd om dollar om te zetten in de Chinese Yuan en Japanse Yen want de dollar is niet meer waard dan een stukje papier met inkt.
Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader, uitgever van 2 wekelijkse analyserapporten: GannTrader Market Analysis en GannTrader Astro .
Meer informatie op www.ganntrader.nl
Afgelopen week is GannTrader gestart met een zeer aantrekkelijk aanbod. Een combinatie abonnement op GannTrader Market Analysis (wekelijks 22 pagina’s) en GannTrader Astro (wekelijks 10 – 12 pagina’s) tot 1 januari 2008 voor slechts 99 Euro ruim 50% korting. Tevens ontvangt u 3 waardevolle bonussen.
Als u meer info wilt of gebruik maken van dit aantrekkelijke aanbod
Klik dan op onderstaande link
http://www.ganntrader.nl/gt_market_analysis.htm
U ontvangt iedere zondagavond de nieuwe editie van het 22 pagina dikke analyserapport GannTrader Market Analysis en GannTrader Astro 10 paginas
Iedere woensdag een tussentijdse update van de AEX analyse
En in bijzondere gevallen een alert