Tijdens dé crisis rond Fortis lagen op een bepaald moment meer dan de helft van de decision-makers aan het zuurstof of aan de hartbewaking en ook nu verliezen we in de CEO van ING weer iemand aan het ziekenhuis. Tilmant geeft het stokje door aan de Nederlander Jan Hommen.
ING is aan de rand van de afgrond beland en gaat (zoals ik al eerder aangaf) nat op zijn beleggingen in inferieure obligaties. Alt‑A, of beter Crtl-Alt-Delete vergeet dat nooit meer. Bankiers hebben belegd in schuldpapier (Alt‑A) dat een beter rendement opbracht dan gemiddeld terwijl rating-bureaus aangaven dat er nauwelijks meer risico leek te zijn. Onzin!
U en ik weten dat 1000 slechte betalers bij elkaar gestopt in een obligatie niet meer zijn dan 1000 losse wanbetalers waar je waarschijnlijk veel op gaat verliezen. ING zat 2 – 3 jaar terug met het probleem dat het risicoarm uitzetten van kort-geleend geld (spaarrekening) in lang-geld niets meer opleverde en soms zelf een negatief rendement opleverde.
Omdat de klassieke manier van bankieren dus niet meer werkte door de te hoge korte rente heeft men dus risicos opgezocht die nu genadeloos worden afgestraft. ING Direct is het grote succesverhaal van ING in de laatste 5 jaar maar het heeft ING nu ook verpulverd. ING is alle controle over zichzelf per dit weekend kwijtgeraakt. Eén van de 2 door de overheid aangebrachte supercommissarissen wordt nu voorzitter van de RvC en de Staat heeft dus ING in de houdgreep.
Want laten we wel helder blijven denken en niet anders concluderen dat de partij die 80% van de risicos van een bedrijf overneemt feitelijk de eigenaar is. In vakjargon gezegd: Nieuw geld gaat voor oud geld.
Laten we namens ING nog even de Staat bedanken want mooiere cadeautjes worden er tegenwoordig niet meer uitgedeeld. SNS en Aegon kunnen gewoon lekker achterover gaan leunen want als de adviseurs van Wouter binnenkomen, nemen ze de problemen over maar mag je op de beurs blijven staan. Je moet alleen proberen directeur te blijven want dan kun je over 3 tot 5 jaar gewoon weer meedelen in de winst (op de beurs).
Jan van Gemeren/Ype Schaap
GannTrader Brains & Analysis
Naast geavanceerde technische analyses van o.a. Gann en Elliott en psychologische artikels nu ook pittige achtergrond analyses door Ype Schaap, voormalig directeur institutional sales bij Kempen & Co. Ype neemt geen blad voor de mond en deelt me u zijn onovertroffen inside informatie. Hij geeft u ook handvaten om veilig door de huidige wilde beursgolven te laveren.
Brains & Analysis
Vlijmscherpe analyses, tradingadviezen (beleggingshorizon 2- 4 weken) en een modelportefeuille bestaande uit aandelen en turbos (beleggingshorizon langer dan 3 maanden).
Neem nu ook een abonnement op GannTrader Brains & Analysis, het meest veelzijdige wekelijkse analyse rapport (gemiddeld 30 pagina’s). Meer info op www.ganntrader.org