...

De overmoedige Poes

27 januari 2009, 11:13 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

ING is aan de rand van de afgrond beland. Lat­en we namens ING nog even de Staat bedanken want mooiere cadeaut­jes wor­den er tegen­wo­ordig niet meer uitgedeeld

Tij­dens dé cri­sis rond For­tis lagen op een bepaald moment meer dan de helft van de deci­sion-mak­ers aan het zuurstof of aan de hart­be­wak­ing en ook nu ver­liezen we in de CEO van ING weer iemand aan het zieken­huis. Tilmant geeft het stok­je door aan de Ned­er­lan­der Jan Hommen.

ING is aan de rand van de afgrond beland en gaat (zoals ik al eerder aan­gaf) nat op zijn beleg­gin­gen in inferieure oblig­aties. Alt‑A, of beter Crtl-Alt-Delete vergeet dat nooit meer. Bankiers hebben belegd in schuld­pa­pi­er (Alt‑A) dat een beter ren­de­ment opbracht dan gemid­deld ter­wi­jl rat­ing-bureaus aan­gaven dat er nauwelijks meer risi­co leek te zijn. Onzin!

U en ik weten dat 1000 slechte betalers bij elka­ar gestopt in een oblig­atie niet meer zijn dan 1000 losse wan­be­talers waar je waarschi­jn­lijk veel op gaat ver­liezen. ING zat 2 – 3 jaar terug met het prob­leem dat het risi­coarm uitzetten van kort-geleend geld (spaar­reken­ing) in lang-geld niets meer opleverde en soms zelf een negatief ren­de­ment opleverde. 

Omdat de klassieke manier van bankieren dus niet meer werk­te door de te hoge korte rente heeft men dus risi­cos opge­zocht die nu genade­loos wor­den afges­traft. ING Direct is het grote suc­cesver­haal van ING in de laat­ste 5 jaar maar het heeft ING nu ook ver­pul­verd. ING is alle con­t­role over zichzelf per dit week­end kwi­jt­ger­aakt. Eén van de 2 door de over­heid aange­brachte super­com­mis­saris­sen wordt nu voorzit­ter van de RvC en de Staat heeft dus ING in de houdgreep. 

Want lat­en we wel helder bli­jven denken en niet anders con­clud­eren dat de par­tij die 80% van de risi­cos van een bedri­jf overneemt feit­elijk de eige­naar is. In vak­jar­gon gezegd: Nieuw geld gaat voor oud geld.

Lat­en we namens ING nog even de Staat bedanken want mooiere cadeaut­jes wor­den er tegen­wo­ordig niet meer uitgedeeld. SNS en Aegon kun­nen gewoon lekker achterover gaan leunen want als de adviseurs van Wouter bin­nenkomen, nemen ze de prob­le­men over maar mag je op de beurs bli­jven staan. Je moet alleen proberen directeur te bli­jven want dan kun je over 3 tot 5 jaar gewoon weer meede­len in de winst (op de beurs).


Jan van Gemeren/​Ype Schaap

Gan­nTrad­er Brains & Analysis

Naast gea­vanceerde tech­nis­che analy­ses van o.a. Gann en Elliott en psy­chol­o­gis­che artikels nu ook pit­tige achter­grond analy­ses door Ype Schaap, voor­ma­lig directeur insti­tu­tion­al sales bij Kem­pen & Co. Ype neemt geen blad voor de mond en deelt me u zijn onovertrof­fen inside infor­matie. Hij geeft u ook hand­vat­en om veilig door de huidi­ge wilde beurs­gol­ven te laveren. 

Brains & Analy­sis

Vli­jm­scherpe analy­ses, tradin­gad­viezen (beleg­ging­shori­zon 2- 4 weken) en een mod­el­porte­feuille bestaande uit aan­de­len en tur­bos (beleg­ging­shori­zon langer dan 3 maanden).

Neem nu ook een abon­nement op Gan­nTrad­er Brains & Analy­sis, het meest veelz­i­jdi­ge weke­lijkse analyse rap­port (gemid­deld 30 pagina’s). Meer info op www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.