![](/images/legacy-images/images/veldhuis03.jpg)
Centrale banken bezitten wereldwijd ongeveer $ 7,5 biljoen ($ 7.500.000.000.000) aan reserves.
Verreweg het meeste daarvan wordt aangehouden in US dollars.
De exporterende landen in Azië (China,Japan) en de grondstoffenlanden (Rusland,Saoedi Arabië) bezitten de grootste reserves.
De aangroei van de reserves accelereert en bedraagt nu ruim meer dan $ 1 biljoen per jaar.
De top 3: China $ 1,75 biljoen , Japan $ 1 biljoen , Rusland $ 540 mrd.
.
De reserves zijn en worden hoofdzakelijk gevoed door de USA.
Door het langdurige handelsbalanstekort van de USA (Amerika importeert ca. $ 700 mrd meer dan dat het exporteert) worden de naar de USA exporterende landen overspoeld met US dollars.
De dollarreserves zijn tot nu toe veelal belegd in obligaties, hoofdzakelijk Amerikaanse Treasuries.
Meer dan de helft van de uitstaande Amerikaanse treasuries is in buitenlandse handen.
De oplopende inflatie en de ongezonde financiële huishouding van de USA zullen er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de rente in de toekomst zal gaan stijgen, hetgeen obligatiebeleggingen minder aantrekkelijk maakt.
Ook de voortdurende waardedaling van de US Dollar hebben de centrale banken doen besluiten om de reserves in de toekomst meer te gaan spreiden, onder andere in het opzetten van SWF’s.
.
Noorwegen (olie) is eigenlijk als één van de eerste landen begonnen met het opzetten van een “nationaal beleggingsfonds”.
In 1997 is het Norway Global Pension Fund (heette eerst Petroleum Fund) opgericht.
Doel van het fonds is dat ook volgende generaties voordeel hebben van de huidige olie inkomsten.
Een deel van de olie opbrengsten wordt in dit fonds gestort en daarmee worden wereldwijd aandelen en obligaties aangekocht. Het fonds groeit jaarlijks met $ 50 mrd en heeft nu een kleine $ 400 mrd aan beleggingen in bezit.
Per inwoner is inmiddels ca. $ 80.000 gespaard.
In Nederland daarentegen worden de aardgasopbrengsten meegenomen in de rijksbegroting. De aardgasbaten worden in feite dus nu gebruikt en niet of bijna niet gereserveerd voor de toekomst. In het buitenland wordt dit beleid “the Dutch disease” genoemd.
.
De laatste jaren zijn steeds meer landen (vooral Aziatische landen) met grote valutaire reserves ‘nationale beleggingsfondsen’ oftewel SWF’s gaan opzetten.
Tot op heden bedraagt de totale wereldwijde inleg in SWF’s naar schatting tussen de 2 en 3 biljoen dollar.
Volgens een rapport van Merrill Lynch zullen de SWF’s komende jaren groeien met bedragen tussen de $ 700 mrd tot $1.200 mrd per jaar. In 2011 verwacht Merrill Lynch dat minimaal $ 5 biljoen en maximaal $ 8 biljoen in SWF’s belegd zal zijn. Ter vergelijk: de totale wereldeconomie is ca. $ 50 biljoen.
.
Als dergelijke bedragen de komende jaren belegd moeten gaan worden zijn we als belegger natuurlijk zeer geïnteresseerd waarin deze SWF’s waarschijnlijk zullen gaan beleggen.
.
In feite kunnen we hoe dan ook 2 dingen vaststellen:
.
1. de bereidheid tot het aanhouden van nog hogere dollarreserves is gering. Centrale banken kiezen steeds meer voor diversificatie van hun reserves.
Qua valuta zal de komende jaren wereldwijd;
het aandeel van de USD minder worden
het aandeel van de Euro gelijk blijven tot licht stijgen
het aandeel van andere valuta (vnl Aziatische valuta) stijgen.
.
2. het percentage van obligatiebeleggingen zal verminderen ten gunste van beleggingen in aandelen, grondstoffen of aan grondstoffengerelateerde beleggingen.
.
SWF’s zullen er hoofdzakelijk voor kiezen om belangen te kopen in bedrijven. De kans dat SWF’s grote bedrijven in z’n geheel opkopen is klein want dat zou voornamelijk leiden tot meer protectionisme in veel landen hetgeen voor de wereldeconomie niet wenselijk is. Als voorbeeld: de recentelijk opgebouwde minderheidsbelangen in westerse financiële instellingen.
Landen met weinig grondstoffen en/of met een grote (toekomstige) grondstoffenbehoefte zullen een gedeelte van de SWF’s gaan aanwenden om belangen te nemen in mijnbouwbedrijven of energieconcerns. Op die manier krijgen ze meer invloed op grondstoffenreserves.
.
De trends die we m.b.t. de SWF’s de komende jaren mogen verwachten:
.
1. verschuiving van rentedragend naar meer risico
2. verschuiving van staatsgerelateerd naar de private sector
3. minder vraag naar USD gerelateerde beleggingen en meer naar non USD gerelateerde beleggingen
4. Azië bezit de grootste valutaire reserves; Aziatische SWF’s zullen vooral ingezet worden om de Aziatische belangen en economie ten goede te doen komen. Focus zal zijn op Azië.
.
Bij Tauruz spelen we in op deze trends.
.
Rik Veldhuis
.
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opnies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.
<a href=”http://www.invest.nl/inkomendelink.asp?url=ColumnVeldhuis&redirect=www.invest.nl/veldhuis”>www.invest.nl/veldhuis</a>