Nu de rust weer terugkeert in de eurozone lijkt het ook weer gedaan met de snelle groei van de goudprijs. Boven de 32 duizend euro de kilo klokte het goud nog af een week geleden, en nu zet de daling met een even grote snelheid in. Een snelle blik op het koersverloop van de afgelopen drie jaar leert dat de eerste belangrijke steunzone voor goud rond de 25 duizend euro per kilo ligt, in welk geval er een mooi hoofd-schouder-patroon in de maak is.
Als de goudprijs plotseling fel gaat dalen is er altijd een groep beleggers die gelooft dat de markten worden gemanipuleerd. Dat klinkt alsof er iets gebeurt dat niet helemaal door de beugel kan, terwijl het in feite een volkomen legitieme affaire betreft. Een Jip-en-Janneke-voorbeeld. Uw bank en uzelf gaan een contract aan waarin staat dat de bank u op een vastgestelde datum in de nabije toekomst een bepaalde hoeveelheid goudcertificaten zal leveren. U gaat dat contract natuurlijk alleen aan als de prijs van de door de bank aangeboden goudcertificaten lager ligt dan de huidige vraagprijs op de markt, en u gelooft dat de goudcertificaten minstens hun waarde zullen behouden. De bank gaat het contract alleen aan wanneer hij gelooft dat de prijs van de goudcertificaten in de toekomst zal dalen, zodat de bank het verschil tussen wat u betaalt en de toekomstige prijs in zijn zak kan steken. De bank hoeft op het moment van tekenen de beloofde goudcertificaten niet in bezit te hebben, en gaat dus naked short. Als die short positie van de bank erg groot is dan kan de markt gaan geloven dat de short positie winstgevend zal zijn (bvb. omdat ze wordt aangegaan door een bank die in het eerste kwartaal van 2010 geen enkele handelsdag verlies heeft geleden). De markt verliest dus het geloof dat de goudcertificaten meer waard zullen worden en begint te verkopen. Vervolgens neemt het aanbod van goudcertificaten scherp toe terwijl de vraag afneemt, en gaat de prijs van de goudcertificaten als vanzelf dalen…
Zowel in de Verenigde Staten van Amerika als die van Europa worden nu wetten gestemd die de tomeloze speculatie van grootbanken aan banden moet leggen. Als het kalf verdronken is, zo wil immers het spreekwoord, dempt men de put. En er zijn nog grote putten te dempen, zowel in termen van schatkistpapier als in termen van derivaten. Maar voor de lange termijn belegger is de huidige dalende goudprijs goed nieuws. Er is nu even tijd om op adem te komen, en de goudprijs te laten consolideren. Nieuwe aankopen van baar goud worden weer bespreekbaar. Want de goudbelegger kan uitzien naar nog minstens twee volgende valutacrisissen: het Britse pond, en de US dollar. Over de schuldpositie van deze twee naties is al genoeg geschreven.