...

DE ONDERSTE STEEN?

29 mei 2009, 09:42 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Al eerder had ik het in een col­umn over het gebrek aan transparantie in het mon­e­taire sys­teem, daar­bij met name doe­lend op de rol van de Fed alsook van de Trea­sury, het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën.

DE ONDER­STE STEEN?

Al eerder had ik het in een col­umn over het gebrek aan transparantie in het mon­e­taire sys­teem, daar­bij met name doe­lend op de rol van de Fed alsook van de Trea­sury, het Amerikaanse min­is­terie van Financiën.

Nu is er nota bene een Repub­likeins afgevaardigde die probeert in het Con­gres stem­men te ver­garen om de door deze twee insti­tuten opge­wor­pen bar­rières te slecht­en. Deze actie berust op diverse sig­nalen dat Wash­ing­ton mid­dels niet afla­tende manip­u­laties de vri­je mark­tvorm­ing op ontoe­laat­bare wijze verstoort. 

De Fed negeert volledig het principe van de vri­je markt’, zo luidt de klacht. Je kunt de Fed als hoed­ster van een vri­je open markt moeil­ijk in stand houden door dit insti­tu­ut naar harten­lust’ te lat­en inter­veniëren in de pri­js van het geld (rente) alsook van de geld­ho­eveel­heid. In elke vri­je markt wordt de pri­js van het geld (rente) zoals van elk prod­uct of dienst bepaald door de fac­toren van vraag en aan­bod. Dat is de kracht van de markt. De enige legi­t­ieme en con­sti­tu­tionele rol van de regering met betrekking tot de mon­e­taire poli­tiek is om de integriteit van het mon­e­taire sys­teem te bewak­en en met name te verdedi­gen tegen valsemunters’(Fed)’.

De voortrekker­srol om de dwalin­gen van de Fed en de Trea­sury aan de kaak te stellen, wordt ingenomen door de Afgevaardigde Ron Paul*. Hij stelt verder dat het Con­gres haar ver­ant­wo­ordelijkheid in wezen heeft overge­dra­gen aan a cabal of elites (vrij ver­taald: een zoot­je ongeregeld) van qua­si-over­hei­ds­banken die de economie hebben gedesta­biliseerd in plaats van bevorderd’.

Hij stelt verder dat het de Fed slechts 20 jaar kostte om de grote Depressie van de jaren 30 in te luiden. In die tijd heeft de Fed er eve­neens voor gezorgd om de koop­kracht van het geld goed­deels weg te infleren. Ook toen heeft de Fed de prob­le­men juist doen aanzwellen in plaats van ze op te lossen. Thans ziet Paul opnieuw deze rol weggelegd voor de Fed, ges­te­und door de Trea­sury, door wederom op grote schaal (bailouts) te ste­len van de belast­ing­be­taler (die niet begri­jpt wat er feit­elijk gebeurt en bijgevolg ook niet protesteert). 

Kri­tis­che geesten menen even­wel dat de Fed immuun dient te zijn voor invloe­den vanu­it de poli­tieke are­na en dat meer invloed van het Con­gres juist averechts zou werken op de besluitvorm­ing bin­nen dit orgaan. Ron Paul stelt daar­ente­gen dat de Fed al lang z’n oren laat hangen naar de poli­tieke besluitvorm­ing (Trea­sury) en dat de Fed voorzit­ter niks anders is dan een poli­tieke lakei. Het gehele ver­keer tussen de Fed, de leden­banken en de Trea­sury wordt over en weer rou­tine­matig gedom­i­neerd door een kring van hoge offi­cials’, die elka­ar alle­maal de hand boven het hoofd houden en volledig voor­bi­j­gaan aan het staats­be­lang’. Dit mag als een zeer ern­stig ver­wi­jt klinken. Hij zegt verder: no politi­cian or cen­tral banker, no mat­ter how bril­liant, is smart enough to know more than the mar­ket itself’ (geen politi­cus noch cen­trale banki­er, ongeacht hoe slim, weet meer dan de markt zelf). Hij stelt dat het fail­li­et van de cen­traal economisch plan­ning thans over­duidelijk is. 

Om aan te geven hoe onver­standig de Fed­er­al Reserve is toegerust, dien je te kijken naar de omvang van de priv­i­leges van dit insti­tu­ut. Dit insti­tu­ut heeft het recht verkre­gen om onge­lim­i­teerd geld te schep­pen en dat aan te wen­den om hun bank- en andere vrien­den te red­den (bailouts). De voor­waar­den mogen ze zelf invullen, zon­der hier­van reken­schap af te leggen aan de volksverte­gen­wo­ordig­ing’. Immers, de Fed dient alleen peri­odiek aan het Con­gres ver­slag te doen hoe het land er monetair/​financieel/​economisch voorstaat. De vriend­je­spoli­tiek bli­jft geheel buiten beeld. Aan transparantie van het han­de­len blijkt bijgevolg geen enkele behoefte te bestaan.

Tenslotte stelt Paul dat het tot de ver­ant­wo­ordelijkheid van elk Con­gres­lid behoort om de belan­gen van dege­nen te dienen, die hen naar Wash­ing­ton hebben doen afvaardi­gen en uit­er­aard uit te vin­den wat er met hun geld gebeurt. Zon­der deze ver­ant­wo­ordelijkheid zullen we nooit weten hoe het in het alge­meen met de staats­fi­nan­ciën gesteld is’.

* Ron Paul was pres­i­dentskan­di­daat voor de Repub­likeinse par­tij in 2008.

Het is nu de vraag of Paul genoeg leden achter zich kri­jgt om een daad­w­erke­lijk onder­zoek te kun­nen instellen naar de han­del­wi­jze van de Fed en de Trea­sury. Hij kan intussen reeds op 170 stem­men reke­nen. Belan­grijk is in ieder geval dat de rol van de Fed nadrukke­lijk aan de kaak wordt gesteld, juist nu dit insti­tu­ut ondanks alle ver­gri­jpen’ nog over vol­doende geloofwaardigheid blijkt te beschikken om de huidi­ge heil­loze poli­tiek te kun­nen bli­jven voortzetten. De afreken­ing komt naar men hoopt na hun aftre­den, zoals dat ook voor de vorige Fed­chief Alan Greenspan gold. De gebakken peren’ zijn voor de meute die hierte­gen nooit in opstand is gekomen!

In dat kad­er diene men zich te bedenken dat:

  1. er nooit één natie in ges­laagd is om de reële economie vlot te trekken mid­dels mon­e­taire inflatie (het open­draaien van de geldpers)
  2. er nooit één natie in ges­laagd is om de economie vlot te trekken mid­dels het kun­st­matig laag houden van de rente
  3. er nooit één natie in ges­laagd is om de economie te stim­uleren mid­dels het creëren van agressieve tekorten.


De tri­este waarheid is dat er nooit sprake kan zijn van enige economis­che ver­be­ter­ing door schuld op schuld te stape­len, waar­door de las­ten alleen maar verder zullen toenemen.

Het zou met name de Amerikaanse beleg­ger sieren tegen deze gigan­tis­che volksver­lakker­ij in opstand te komen in plaats van te bli­jven anticiperen op hogere koersen out of thin air! De nos­tal­gis­che tij­den van opgang keren onte­gen­zeglijk niet meer terug. Hoe lang duurt het nog vóór­dat men echt wakker wordt? 

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.