Deze 10 ondernemingen zijn goed voor de productie van het gros van alle ruwe olie, realiseren forse omzetten en geven meer dan 1,5 miljoen mensen werk. De vraag is: voor hoelang nog?
Ter gelegenheid van de laatste update van de commodity-fiche over aardolie geven we een overzicht van de 10 belangrijkste olieproducerende bedrijven anno 2012.
De topper qua tewerkstelling is niet de topper qua omzet, noch de topper qua productie.
Inderdaad, Petrochina telt meer dan 550.000 personeelsleden maar is de nummer 5 wat de omzet betreft en de nummer voor de productie.
De omzetkampioen is Royal Dutch Shell met 467 miljard dollar in 2012. Het bedrijf is nummer 4 op het gebied van werknemers en nummer 7 als het op dagproductie aankomt.
De topproducent – en dat niemand verwonderen – is en blijft het Saoedi-Arabische Saudi Aramco met zo maar eventjes 12,5 miljoen vaten per dag.
Maar met de omzet is het bedrijf de nummer 4 en het is slechts nummer 8 op het gebied van aantalpersoneelsleden.
In 2012 gaf dit tiental aan meer dan 1,5 miljoen mensen werk en samen realiseerden ze een omzet van bijna 2.700 miljard dollar (ca 2.017 miljard euro), een indrukwekkend bedrag als u ’t ons vraagt.
Hun gezamenlijke dagproductie bedroeg 56,6 miljoen vaten. Voortgaande op de cijfers van hierboven aangehaalde fiche (86.152 vaten/dag) is dit 65,7% van de wereld.
Maar het kan zijn, dat over afzienbare tijd schalieolie roet (of pek) in het eten komt strooien. Want als de vooruitzichten kloppen, zitten er fenomenale hoeveelheden aardolie (en ook aardgas) opgesloten in bepaalde aardlagen.
De ontginning van deze schaliegronden zou de kaarten grondig door elkaar kunnen schudden en het einde betekenen van de hegemonie van het Midden-Oosten. Hierover binnenkort meer.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl