...

De nasleep van de zaak-Kerviel

24 oktober 2009, 15:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De nasleep van de zaak-Kerviel


Jérôme Kerviel, tot op heden de onges­la­gen kam­pi­oen bank­fraude, heeft zijn ex-werkgev­er Société Générale in een lastig par­ket gemanoeuvreerd…


De bom die barstte op 24 jan­u­ari 2008 zullen velen zich nog herin­neren: een trad­er van de Société Générale (Soc­Gen) was er in zijn een­t­je in ges­laagd, zijn werkgev­er 4,9 mil­jard euro min­der rijk te mak­en. In een artikel van 26 jan­u­ari bekeken we hoev­er het stond één jaar na de feit­en.

Toen bleek dat Kerviel zichzelf niet ver­rijkt had met heel de affaire. Hij had gewoon­weg ver­keerd belegd en het ver­loren kap­i­taal was ver­dampt’ zoals dat heet.
In werke­lijkheid zijn andere han­de­laars of beleg­gers er beter door gewor­den, de wet van vraag en aan­bod indachtig.

alt

Hij wel getra­cht zijn hele entourage bij Soc­Gen af te schilderen als medeplichtig, maar dat werd door de onder­zoek­srechter niet geloofd. Enkel Thomas Mougard, zijn toen­ma­lige assis­tent werd (en wordt) nog verder ondervraagd omdat hij in Kerviels opdracht fraud­uleuze trans­ac­ties zou hebben ingebracht. 

Intussen heeft Kerviel werk gevon­den in een infor­mat­i­cabedri­jf en probeert hij vooral niet op te vallen.

Voor Soc­Gen is de kous nog lang niet af. Enkele dagen gele­den ver­na­men we, dat deze groot­bank van plan is voor 4,8 mil­jard euro nieuwe aan­de­len uit te geven, enkel met als doel een lening, toeges­taan door de Franse staat, terug te kun­nen betal­en. Om het geheel wat aantrekke­lijk te mak­en voor de bestaande aan­deel­houd­ers, kri­j­gen deze laat­ste een kort­ing van 27% wan­neer ze voor elke 9 aan­de­len in bez­it er 2 nieuwe bijkopen.

Wan­neer de oper­atie slaagt, houdt Soc­Gen er toch een cen­t­je aan over, want de staat leende maar 3,4 mil­jard euro in het raam van bekam­p­en van de finan­ciële cri­sis. Deze bonus van ca 1,4 mil­jard euro zal gespendeerd wor­den aan overnames.

We mogen gerust stellen, dat de affaire-Kerviel een belan­grijke rol heeft gespeeld in de prob­le­men bij Soc­Gen. Zon­der Kerviels fraude van 4,9 mil­jard zou ook de staat­slen­ing van 4,8 mil­jard niet nodig zijn geweest. 

alt

De Soc­Gen, zoals bij­na alle onderne­min­gen, heeft geen gemakke­lijke peri­ode achter zich. De meest recente resul­tat­en tonen aan, dat in het tweede kwartaal 2009 de winst 309 miljoen euro bedroeg, dat is 52% lager dan in dezelfde peri­ode in 2008.

Boven­staande grafiek toont aan, dat Soc­Gen sinds maart 2009 uit het dal aan het kruipen is. Als de nieuwe aan­de­len­e­missie slaagt, kan de groot­bank weer min of meer opgelucht ademhalen.

Wie wellicht min­der opgelucht ademt is Jérôme Kerviel zelf, want hij heeft in augus­tus 2009 te horen gekre­gen, dat hij offi­cieel beschuldigd is van val­sheid in geschrifte, mis­bruik van vertrouwen en ongeoor­loofd com­put­erge­bruik. Zijn zaak komt voor in het begin van 2010.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.