...

De NASDAQ..achtbaan of grensverlegger?

21 april 2005, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De NAS­DAQ bestaat bij­na 35 jaar en is de meest pop­u­laire aan­de­len­beurs in de wereld … Sinds de inter­net hype in de jaren ’90 heeft de scher­men­beurs haar naam defin­i­tief op de kaart gezet … Maar is het nu een gok­paradi­js, een acht­baan, een grensver­leg­ger of toch een gewone effecten­beurs? … Een col­umn hierover door Dirk … 

De begin jaren
De grote man achter de NAS­DAQ is ongetwi­jfeld Gor­don S. Mack­lin. Als pres­i­dent van de NASD, the Nation­al Asso­ci­a­tion of Secu­ri­ty Deal­ers besloot hij in 1970 de OTC ( over the counter ) secu­ri­ties pop­u­laird­er te mak­en en bedacht een manier om deze OTC secu­ri­ties op een snelle en efficiënter manier te lat­en verhandelen.

Deze visie resul­teerde in de opricht­ing van de Nation­al Asso­ci­a­tion of Secu­ri­ties Deal­ers Auto­mat­ed Quo­ta­tions, oftewel de NAS­DAQ. Op 8 feb­ru­ari 1971 was de eerste elek­tro­n­is­che scher­men­beurs een feit. De eerste koers op de scher­men op de eerste han­dels­dag was een index van 100 fond­sen, gevol­gd door een keuze uit 2500 OTC aandelen.
In 1975 besloot de NAS­DAQ zich los te mak­en van de OTC aan­de­len en wer­den er nog alleen fond­sen op de scher­men gezet die geno­teerd waren op de NAS­DAQ zelf. Vijf jaar lat­er kwa­men de bied en laat koersen op de scher­men, waar­door de spread ( marge tussen de bied en laat koers ) fors afnam.
Een grote stap werd gemaakt in de peri­ode tussen 1982 en 1986. De grote fond­sen die geno­teerd ston­den op de NAS­DAQ besloten de NAS­DAQ Nation­al Mar­ket op te richt­en. Deze nieuwe markt gaf han­de­laren en beleg­gers de mogelijkheid om met mar­gins en met real time koersen te han­de­len. In deze peri­ode werd ook de Small Order Exe­cu­tion Sys­tem (SOES) in het lev­en geroepen. Dit sys­teem werd in het lev­en geroepen om tij­dens tur­bu­lente han­del­suren de “kleine” orders mee te nemen in de uitvo­er­ing van de orders.
De jaren negentig
In de jaren ’90 werd de NAS­DAQ een geduchte tegen­stander van de New York Stock Exchange (NYSE) en de com­peti­tie werd alleen maar erg­er toen in 1992 de NAS­DAQ de han­de­laren en beleg­gers de gele­gen­heid gaf om voor- en nabeurs te handelen.
De defin­i­tieve over­win­ning op de NYSE kwam in 1994, toen de NAS­DAQ de NYSE overtrof met het jaar­lijkse han­delsvol­ume en in 1995 passeerde de NAS­DAQ voor het eerst de 1000-puntengrens. 
In 1998 fuseerde de NAS­DAQ met de Amer­i­can Stock Exchange in de NAS­DAQ-AMEX Mar­ket Group.
Dit was ook begin van de slot ral­ly van de zoge­naamde inter­net dat, zijn hoogtepunt kende met een top op 5132,52 pun­ten van 10 maart 2000.

2000 en verder
De bal­lon klapte en veel mensen zijn er een stuk armer op gewor­den. Lease pro­ducten, aan­de­len­hy­potheken enz., veel mensen merken op de dag van van­daag nog de las­ten die de inter­net bub­ble veroorza­akt heeft. Eind 2002 kwam de sterke dal­ing tot stand op een bodem rond de 1200 pun­ten. Daar­na heeft de markt zich redelijk her­steld maar is nooit meer in de buurt gekomen van de 5100 punten.
En verder? De afgelopen jaren hebben zich al enkele potentiële bal­lo­nen gemeld. De biotech­nol­o­gy werd gezien als een nieuwe hype, maar tot dusver is dat er nog niet van gekomen. Vroeg of laat meldt zich wel een ander fenomeen. De NAS­DAQ zal zijn gren­zen wel bli­jven verleggen.

Gor­don S. Mack­lin is niet onder de indruk van het acht­baan effect van “zijn” scher­men­beurs. Hij voelt zich ook niet schuldig dat hij als een soort Dr. Franken­stein een mon­ster heeft gecreëerd. Vol­gens hem zijn dit de nor­male golf­be­weg­in­gen van de markt. Vraag en aan­bod, angst en hebzucht, go-with-the flow, alle­maal het resul­taat van menselijk gedrag als het om geld gaat. Irra­tional Exu­ber­ance noemde Alan Greenspan het ooit. De sky is the lim­it en mensen dacht­en dat de aan­de­len alleen maar verder kon­den sti­j­gen. Koers-winst ver­houdin­gen, eventuele div­i­den­den, ver­ant­wo­orde busi­ness­plan­nen van onbek­ende bedri­jven en de toe­s­tand op de economis­che mark­ten wer­den volkomen genegeerd. Een enorme bub­ble was een feit met een hoog casi­no gehalte.
Bedri­jven zoals Microsoft (MSFT) en Apple Com­put­ers (AAPL) zijn groot gewor­den door de NAS­DAQ en de NAS­DAQ is groot gewor­den door dergelijke tech­nolo­gie­fond­sen. Tot op de dag van van­daag wordt de NAS­DAQ gezien als tech­nolo­giebeurs. Anderen zien het meer als een gok­paleis voor ver­slaaf­den. In ieder geval bli­jft de NAS­DAQ Mar­ket­Site op Times Square in New York een plek waar je niet maar even voor­bij loopt zon­der even naar de stand van de Com­pos­ite te kijken.

Is er miss­chien na een afkick cen­trum voor alco­hol en drugsver­slaaf­den ook een afkick cen­trum voor effecten­han­delver­slaaf­den nodig? Time will tell als de vol­gende bub­ble geklapt is. 
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.