De NASDAQ bestaat bijna 35 jaar en is de meest populaire aandelenbeurs in de wereld … Sinds de internet hype in de jaren ’90 heeft de schermenbeurs haar naam definitief op de kaart gezet … Maar is het nu een gokparadijs, een achtbaan, een grensverlegger of toch een gewone effectenbeurs? … Een column hierover door Dirk …
De begin jaren
De grote man achter de NASDAQ is ongetwijfeld Gordon S. Macklin. Als president van de NASD, the National Association of Security Dealers besloot hij in 1970 de OTC ( over the counter ) securities populairder te maken en bedacht een manier om deze OTC securities op een snelle en efficiënter manier te laten verhandelen.
Deze visie resulteerde in de oprichting van de National Association of Securities Dealers Automated Quotations, oftewel de NASDAQ. Op 8 februari 1971 was de eerste elektronische schermenbeurs een feit. De eerste koers op de schermen op de eerste handelsdag was een index van 100 fondsen, gevolgd door een keuze uit 2500 OTC aandelen.
In 1975 besloot de NASDAQ zich los te maken van de OTC aandelen en werden er nog alleen fondsen op de schermen gezet die genoteerd waren op de NASDAQ zelf. Vijf jaar later kwamen de bied en laat koersen op de schermen, waardoor de spread ( marge tussen de bied en laat koers ) fors afnam.
Een grote stap werd gemaakt in de periode tussen 1982 en 1986. De grote fondsen die genoteerd stonden op de NASDAQ besloten de NASDAQ National Market op te richten. Deze nieuwe markt gaf handelaren en beleggers de mogelijkheid om met margins en met real time koersen te handelen. In deze periode werd ook de Small Order Execution System (SOES) in het leven geroepen. Dit systeem werd in het leven geroepen om tijdens turbulente handelsuren de “kleine†orders mee te nemen in de uitvoering van de orders.
De jaren negentig
In de jaren ’90 werd de NASDAQ een geduchte tegenstander van de New York Stock Exchange (NYSE) en de competitie werd alleen maar erger toen in 1992 de NASDAQ de handelaren en beleggers de gelegenheid gaf om voor- en nabeurs te handelen.
De definitieve overwinning op de NYSE kwam in 1994, toen de NASDAQ de NYSE overtrof met het jaarlijkse handelsvolume en in 1995 passeerde de NASDAQ voor het eerst de 1000-puntengrens.
In 1998 fuseerde de NASDAQ met de American Stock Exchange in de NASDAQ-AMEX Market Group.
Dit was ook begin van de slot rally van de zogenaamde internet dat, zijn hoogtepunt kende met een top op 5132,52 punten van 10 maart 2000.
2000 en verder
De ballon klapte en veel mensen zijn er een stuk armer op geworden. Lease producten, aandelenhypotheken enz., veel mensen merken op de dag van vandaag nog de lasten die de internet bubble veroorzaakt heeft. Eind 2002 kwam de sterke daling tot stand op een bodem rond de 1200 punten. Daarna heeft de markt zich redelijk hersteld maar is nooit meer in de buurt gekomen van de 5100 punten.
En verder? De afgelopen jaren hebben zich al enkele potentiële ballonen gemeld. De biotechnology werd gezien als een nieuwe hype, maar tot dusver is dat er nog niet van gekomen. Vroeg of laat meldt zich wel een ander fenomeen. De NASDAQ zal zijn grenzen wel blijven verleggen.
Gordon S. Macklin is niet onder de indruk van het achtbaan effect van “zijn†schermenbeurs. Hij voelt zich ook niet schuldig dat hij als een soort Dr. Frankenstein een monster heeft gecreëerd. Volgens hem zijn dit de normale golfbewegingen van de markt. Vraag en aanbod, angst en hebzucht, go-with-the flow, allemaal het resultaat van menselijk gedrag als het om geld gaat. Irrational Exuberance noemde Alan Greenspan het ooit. De sky is the limit en mensen dachten dat de aandelen alleen maar verder konden stijgen. Koers-winst verhoudingen, eventuele dividenden, verantwoorde businessplannen van onbekende bedrijven en de toestand op de economische markten werden volkomen genegeerd. Een enorme bubble was een feit met een hoog casino gehalte.
Bedrijven zoals Microsoft (MSFT) en Apple Computers (AAPL) zijn groot geworden door de NASDAQ en de NASDAQ is groot geworden door dergelijke technologiefondsen. Tot op de dag van vandaag wordt de NASDAQ gezien als technologiebeurs. Anderen zien het meer als een gokpaleis voor verslaafden. In ieder geval blijft de NASDAQ MarketSite op Times Square in New York een plek waar je niet maar even voorbij loopt zonder even naar de stand van de Composite te kijken.
Is er misschien na een afkick centrum voor alcohol en drugsverslaafden ook een afkick centrum voor effectenhandelverslaafden nodig? Time will tell als de volgende bubble geklapt is.
Dirk Dortland
©usmarkets.nl