...

DE MEEST VERGUISDE VALUTA

25 september 2009, 15:39 | US Markets Redactie | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Nog steeds is de dol­lar ver­reweg s werelds belan­grijk­ste reserve­va­l­u­ta, een sta­tus die tij­dens de komende G‑20 meet­ing in Pitts­burg ongetwi­jfeld opnieuw aan de orde zal wor­den gesteld, met name door lan­den als Chi­na, India, Rus­land, Frankrijk (nieuw!), Brazil­ië en Venezuela. De BRIC-lan­den bezit­ten het gros aan dol­lar­reserves.

DE MEEST VER­GUIS­DE VALUTA

Nog steeds is de dol­lar ver­reweg s werelds belan­grijk­ste reserve­va­l­u­ta, een sta­tus die tij­dens de komende G‑20 meet­ing in Pitts­burg ongetwi­jfeld opnieuw aan de orde zal wor­den gesteld, met name door lan­den als Chi­na, India, Rus­land, Frankrijk (nieuw!), Brazil­ië en Venezuela. De BRIC-lan­den bezit­ten het gros aan dol­lar­reserves. Zij zien deze reserves steeds verder wegsmelten als gevolg van een lange peri­ode van ongeëve­naarde mas­sive quan­ta­tive eas­ing’ (extreme mon­e­taire expan­sie zon­der enige dekking). De huidi­ge beurstrend is hier­van het meest in het oog sprin­gend. Immers, liq­uiditeit zoekt net als water alti­jd een heenkomen!

Opval­lend daar­bij is dat de dol­lar al sinds 2001 aan het terug­vallen is zon­der dat iemand zich hierover in het verleden ern­stig bekom­merde. Nog opval­len­der was dat na de ineen­stort­ing van zak­en­bank Lehmann vorig jaar de dol­lar juist als safe haven’ werd opge­zocht, ter­wi­jl het goud met bij­na een derde werd afge­waardeerd. Doch toen ging liq­uiditeit voor alles!

Boeiend gevecht op de COMEX
Thans is de neer­waartse druk op de goud­pri­js nog nooit zo groot geweest gegeven het grote aan­tal short’ con­tracten dat uit­staat tegen­over de eve­neens snel groeiende hoeveel­heid longs’ op de Comex (Com­mod­i­ty Exchange) in New York. Datzelfde geldt trouwens ook voor zil­ver met een short’ omvang intussen gelijk aan de halve mon­di­ale jaarpro­duc­tie. De vraag is nog­maals hoe lang de grote bul­lion banks’ dit spel­let­je (vergelijk­baar met hand­je drukken op tafel) zullen en kun­nen bli­jven vol­houden in de weten­schap dat je niet een halve of de hele jaarpro­duc­tie in de waagschaal kunt stellen. De kans bli­jft aan­wezig dat de pri­js van het edel­metaal nog­maals kor­tel­ings naar bene­den wordt gedrukt, maar wederom slechts met een tijdelijk effect.

Schulden + plus ongedek­te ver­plichtin­gen onfinancierbaar
De aan­houdende goud­pri­jssti­jging is het gevolg van het toen­e­mend aan­tal vraagtekens bij de financier­ing van: 

  1. de Amerikaanse teko­rten, die voor dit jaar oplopen richt­ing $2.000.000.000.000 dollar 
  2. bijgevolg de groei van de Amerikaanse staatss­chuld naar $12.000.000.000.000 dollar 
  3. de ongedek­te ver­plichtin­gen op het ter­rein van de sociale zek­er­heid (vol­gens de Nation­al Cen­ter for Pol­i­cy Analy­ses gaat het hier om meer dan $17.000.000.000.000
  4. de medis­che zorg die in de toekomst in de orde van grootte van bij­na 90.000.000.000.000 dol­lar komt te liggen (vol­gens een nieuwe schatting). 

Alleen al rentetech­nisch valt een en ander op enige ter­mi­jn niet meer te rij­men en is het bepaaldelijk opmerke­lijk dat de dol­lar­reserve houdende naties nog niet hard­er aan de bel hebben getrokken. De enige rem tot dus ver was dat het mes niet al te snel en te diep in eigen vlees mocht sni­j­den. Intussen is men naarstig doende deze reserves af te bouwen mid­dels aankoop van andere valuta’s w.o. de euro maar ook edel­metaal. Van­daar het oplopen van zow­el de euro (hoewel deze in wezen ook geen knip meer voor de neus’ waard is) als goud. 
Om serieus bij stil te staan
HSBC, één van de gold bul­lion banks’, meldt in haar jong­ste rap­port dat the sun is set­ting for the US dol­lar as the ultra-loose mon­e­tary pol­i­cy of the US Fed­er­al Reserve forces Chi­na and the vibrant economies of the emerg­ing world to forge a new glob­al cur­ren­cy order’ (de zon gaat onder voor de US dol­lar als gevolg van het onge­woon ruime geld­schep­pende beleid van de Amerikaanse cen­trale bank, die Chi­na met de vibr­erende’ economieën in de opkomende wereld dwingt om een nieuw mon­di­aal val­u­ta­sys­teem in het lev­en te roepen). 

Dit rap­port gaat verder met it is not so much that they have risen to our stan­dards; it’s that we have fall­en to theirs’ (het is niet zozeer dat zij ons niveau hebben bereikt maar veeleer dat wij zijn afgedaald naar hun niveau). Tenslotte: what is occur­ring is an epochal loss in the rel­a­tive wealth and eco­nom­ic pow­er of the old G‑10 bloc of rich coun­tries com­pared to ris­ing regions in the world’ (wat nu gaande is betre­ft een doorslaggevend ver­lies in de relatieve rijk­dom en economis­che macht van het oude G‑10 blok van rijke lan­den vergeleken met de opkomende regio’s in de wereld van van­daag). Deze uit­sprak­en waren tot nog toe not done!

Zomede betoogt Con­gres­lid Ron Paul, die het func­tioneren van Fed bin­nen het Con­gres aan de kaak heeft gesteld in zijn boek End the Fed’, dat de Fed niet alleen cor­rupt is maar ook oncon­sti­tu­tion­eel en met haar beleid wezen­lijk tot inflatie aanzet en de dol­lar tot depre­ci­atie (waardedal­ing) brengt. Hij zegt verder dat ter voorkom­ing van een totale ineen­stort­ing alleen een Gouden Stan­daard het huidi­ge finan­ciële sys­teem zal moeten overne­men. Hier­mee wordt in één klap alles maar dan ook alles véél duur­der, ten­z­ij men reeds op een of andere wijze over goud beschikt! De vraag is slechts wie wan­neer deze kat de bel aanbindt. 

Chi­na opnieuw de grote roerganger’
De immense geld­cre­atie in het dol­lar­cir­cuit baart de Chinezen als geen ander de meeste zorg van­wege de waardedal­ing van de dol­lar en daarmee nog­maals de inflatiedreig­ing. Zij gaan nu zelfs zover door ook hun onder­da­nen aan te raden in edel­metaal te stap­pen, waar­toe in elke agglom­er­atie retailza­k­en wor­den opgezet. De beste verzek­er­ing! U moet zich wel realis­eren dat Chi­na als economis­che machts­fac­tor in de wereld met een aan­deel van net 10% in het mon­di­ale bru­to prod­uct en zon­der een soci­aal vangnet uit­er­aard nog vrij kwets­baar is. Daar­bij ver­scheen er een rap­port van de Franse bank Société Générale dat de snelle groeion­twik­kel­ing in Chi­na op goed moment oploopt tegen z’n eigen bub­ble. Dat zullen de machtheb­bers zich aldaar wel degelijk realis­eren maar ook zij hebben op straffe van mas­sale sociale onrust geen way out’.

De vraag is dan hoe een eind te mak­en aan de huidi­ge finan­ciële cri­sis. Je hoeft daar­voor geen econoom te zijn. Bij gebrek aan financier­ingsruimte mede als gevolg van de oplopende schulden en teruglopende inkom­sten van­wege de kelderende economie – ook al wordt deze thans weer omhoog ges­tim­uleerd’ – rest Ameri­ka weinig anders dan een schuin oog te bli­jven wer­pen op Zim­bab­we. Daarmee is een dol­lar­cri­sis onafwend­baar (zie ook de col­umn van 16 jan. j.l.). Voor de belei­ds­mak­ers is dit het meest voor de hand liggende sce­nario, zodat de schulden kun­nen ver­damp­en en de inflatie zich in een iet­wat trager tem­po kan voltrekken. De algemene ver­arm­ing slaat dan eve­neens in een iets trager tem­po toe!

Beleg­gers hebben bijgevolg weinig ander soulaas dan hun ver­mo­gens zo veel mogelijk onder te bren­gen in een val­u­ta die geen staat zal kun­nen bij­drukken, hoezeer ook Ben Bernanke en Claude Trichet zullen aan­drin­gen om vertrouwen te houwen’.

Goud­beleid cen­trale banken bijgesteld
Op het onlangs gehouden Gold Forum in Den­ver werd bek­end gemaakt dat de cen­trale Europese banken in plaats van nog langer aan de verkoopz­i­jde te staan zich nu aan de koopz­i­jde hebben gemeld voor 610 miljoen ounces. Uit­gaande van het gemid­delde à 8 miljoen ounces is dat omgerek­end al 260 ton of ca. 10% van de jaarpro­duc­tie. Dat is niet niks!

Na eerst goud te hebben verkocht – Duisen­berg in Ned­er­land en Brown in de U.K. tegen de bodem­pri­js van $260 — $270 per ounce begin deze eeuw wordt het nu weer teruggekocht tegen drie keer de pri­js (in euro’s) en vier keer de pri­js (in dol­lars), met uit­er­aard dank aan de belast­ing­be­taler. De geste­gen goud­pri­js in alle valuta’s (!) is het gevolg van het gedaalde vertrouwen in fiat mon­ey’, de teruglopende goud­pro­duc­tie van 81 miljoen ounces in 2001 naar 77 miljoen ounces in 2008, de beleg­gersvraag en de sti­j­gende vraag van cen­trale banken. 

Finan­ciële sys­teem verslechterd
In een recent inter­view met Bloomberg liet Nobel­pri­jswin­naar Joseph Stiglitz, als econoom ver­bon­den aan de uni­ver­siteit van Colum­bia, zich ont­vallen dat het finan­ciële sys­teem nog aller­minst op orde is en ergo er zelfs slechter aan toe is ger­aakt! Deze mening wordt overi­gens gedeeld door voor­ma­lig Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er. Voorts gaf IMF man­ag­ing direc­tor Strauss-Kahn in de Duitse Der Spiegel’ te ken­nen dat de cri­sis onver­min­derd zal voort­duren, zelfs bij (tijdelijk) betere economis­che cijfers. Een opval­lende ongen­u­anceerde uitspraak!

Diepere cri­sisoorza­ak
Terugk­ijk­end naar de oorza­k­en van de huidi­ge cri­sis denk ik dat er nog een veel dieper liggende oorza­ak valt aan te wijzen, die terug­gaat tot de cru­ciale datum van 15 augus­tus 1971. Het was de dag dat toen­ma­lig pres­i­dent Nixon de dol­lar loskop­pelde van het goud dat nog aan­geli­jnd’ stond voor $35 per troy ounce. De reden hier­toe was dat toen­ma­lig pres­i­dent Charles de Gaulle van Frankrijk niet langer bereid was de des­ti­jds al geïn­fleerde dol­lar ten tijde van de kosten­ver­slin­dende Viet­namoor­log in de jaren 60 nog langer te accepteren. Hij baseerde zijn mening op een onvol­doende goud­dekking van de dol­lar. Nixon weigerde ver­vol­gens goud in plaats van dol­lars te lev­eren en blies daarmee het akko­ord van Bret­ton Woods uit 1944 op. Wat er daar­na met de goud­pri­js is gebeurd, weet u intussen. 

Cru­ci­aal draaipunt
Cru­ci­aal draaipunt daar­bij was dat de V.S. ver­vol­gens – nadat De Gaulle was afge­tre­den – de dol­lar als enige reserve­va­l­u­ta (‘it’s our cur­ren­cy but your prob­lem!’) via de geld­pers verder kon opblazen zon­der noe­menswaardig verzet vanu­it het buiten­land. Met name Chi­na en Japan zou je als medeplichti­gen kun­nen aan­wi­jzen, omdat ze bereid waren voor eigen gewin (economis­che groei!) een groot deel van de Amerikaanse schuld over te nemen tot­dat ze ont­dek­ten zich ver­s­likt te hebben.

Goud­pri­js vs. valutaprijs
Hoewel we het steeds hebben over de goud­pri­js, zouden we eigen­lijk moeten spreken van de val­u­tapri­js in goud. Als je zegt dat de goud­pri­js is opgelopen van $35 naar $1.000 dien je omge­keerd te zeggen dat de koop­kracht van de dol­lar met 96,5% is teruggevallen. Immers, in plaats van $35 kost één ounc­je’ van 31,1 gram nu bij­na der­tig maal zoveel. Een soort­gelijke con­clusie geldt voor de euro. 

Vanaf de lancer­ing van de ecu/​euro in 1998 bedroeg de goud­pri­js afgerond €8.000, nu intussen opgelopen naar afgerond €22.500 of een sti­jging van 180%. Daarmee werd ook de koop­kracht van de euro afge­roomd. De beurs halveerde in die tussen­ti­jd nog eens. Toch stond iedereen er bij en keek er naar! Dit is mede te danken aan de geringe medi­a­pub­liciteit en aan beur­sanal­is­ten die aan goud geen droog brood verdienen.

Gelet op de onge­brei­delde gel­duit­gifte, zow­el in de V.S. als in Europa is het goud thans zelfs aanzien­lijk goed­kop­er dan toen. Bij een hernieuwde (gedeel­telijke) goud­dekking van de geld­ho­eveel­heid zou de prik’op min­stens vijf tot zeven maal de huidi­ge pri­js moeten komen te liggen. Dat werd tot voor enkele jaren gele­den nog voor onmo­gelijk gehouden!

Eigen ervar­ing
Soms denk ik nog wel eens terug aan mijn gedenkwaardi­ge ervar­ing in New York op die even gedenkwaardi­ge dag van 15 augus­tus in 1971. s Avonds in de bar in gezelschap van wie anders dan enkele zak­en­bankiers riep ik op goed moment uit dat het wellicht nu’ tijd was om goud te kopen. Bij het aan­horen van deze vraag zagen ze ijs bran­den en adviseer­den mij de eerste de beste klin­iek op te zoeken. Dat heeft er in gere­sul­teerd dat ik pas bij een stand van $360 per ounce goud dorst te gaan kopen. Wie bleek er dan achter­af rijp voor die kliniek?

Maar met die gekken bleken nader­hand vri­jwel alle bankiers gekken te zijn. Maar als iedereen gek is, merk je dat niet meer. Om die reden was het mogelijk dat de gehele wereld, inclusief de cen­trale bankiers, dit kredi­et­spel hebben toege­lat­en. Er bleek een cri­sis voor nodig om te besef­fen dat de V.S. ‑niet alleen de V.S. – al sinds jaar en dag op de ver­keerde weg bezig is. 

Gekken­werk!
Het is nog steeds onvoorstel­baar dat de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (BIS) in Basel in 2006 (vol­gens rap­port in okto­ber 2006) wel zag dat er dagelijks enige triljoe­nen dol­lars de wereld over flit­sten zon­der aan de noodrem te hebben getrokken? Je kunt wel denken dat men daar ook het spoor met de cdo’s en de cds’s and what have you kwi­jt was (is dat dan niet een extra reden om aan de bel te trekken?) maar men wist wel dat het Amerikaanse vast­goed als onder­pand diende. 

Voorts is het even onvoorstel­baar dat je kunt bli­jven uit­gaan van een aldoor sti­j­gende vast­goed­markt, ook bij een sti­j­gende rente vanaf 2005(!) in de weten­schap dat elke ijs­coboer (overi­gens niets ten nadele van deze edele man) in die tijd een hypotheek kon kri­j­gen die zijn ver­mo­gen ver te buiten ging. Het maak­te alle­maal niet uit, omdat de pri­jzen alleen maar zouden bli­jven sti­j­gen. Intussen spreken we van het meest per­verse en per­fide vermogensspel! 

Het is even onvoorstel­baar en ontluis­terend dat de grote (zaken)bankiers als aan­jagers van de vooruit­gang’ en aange­moedigd door de door hen betaalde cred­it rat­ing bureau’s onge­moeid hun gang kon­den bli­jven gaan, voor­dat duidelijk werd tot welk een ontwricht­ing de steeds omvan­grijkere kredi­et­ex­pan­sie kon lei­den. De vast­goed­crash begin jaren 80 was hier­van al een voorproefje. 
Beleggen in goud — overzicht
Voor de lat­ere lez­ers van deze col­umn nog­maals een overzicht van de mogelijkhe­den om in goud te doen:

  • baar goud – heeft als nadeel dat het moet wor­den opges­la­gen in een safe en tussen­ti­jds geen ander ren­de­ment maakt dan bij sti­jging van de goudprijs 
  • goudreken­ing bij de bank – idem, bespaart weliswaar het aan­houden van een safe maar vri­jwaart u niet van het bankrisico 
  • gouden munten – gemakke­lijk mee te nemen en alti­jd inwis­sel­baar bij een bul­lion bank’ (bijv. HBU in Nederland) 
  • goud­mi­j­naan­de­len – deze zijn te allen tijde op de beurs ver­han­del­baar en bli­jven alti­jd uw eigen­dom, ook als uw bank fail­li­et gaat; de groot­ste en meest veilige fond­sen zijn: Bar­rick Gold (ABX) en Gold Corp. (GG) met noter­ing in Toron­to en Wall Street 
  • goudop­ties – hier­bij gaat het uit­slui­tend om het hef­boom­ef­fect; deze ze activiteit is wel veel speculatiever 
  • goud war­rants – idem als opties maar met een lan­gere loop­ti­jd onder mar­ket mak­ing’ van enkele grote banken w.o. Société Générale in Londen. 
  • goud ETF’s (Exchange Trad­ed Funds) – zij kopen het goud om het de beleg­ger gemakke­lijk te mak­en; intussen spe­len de meesten het spel mee op de COMEX, dus afblijven!! 





Deze zgn. dubbele schoud­er­for­matie is nog bezig uit te kristalliseren.

NB. Zolang de goud­pri­js het niveau van $ 1.030 niet bereikt heeft, is het is nog niet te laat om een deel van uw ver­mo­gen in goud te accom­mod­eren’! Wel dient u er m.i. niet te lang meer mee te wacht­en. Hoeveel u in goud moet doen, hangt van uw beleg­ging­sprofiel af.

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.