...

De marktwaarde v/e onderneming

4 augustus 2006, 14:38 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Wat is de waarde van een beursgeno­teerde onderne­m­ing? Veel economis­che hoge scholen waren jaren­lang aan­hang­ers van de effi­ciënte markt the­o­rie. Deze the­o­rie gaat ervan uit dat de koers die door de laat­ste trans­ac­tie tot stand wordt gebracht op dat moment de juiste economis­che waarde van dat betr­e­f­fende beursgeno­teerde bedri­jf weergeeft. Dat wil zeggen dat de beursko­ers op elk moment alleen de rel­e­vante economis­che infor­matie weer­spiegelt en elke veran­der­ing tot stand wordt gebracht door een razend snelle ver­w­erk­ing van elke nieuwe infor­matie. Lees verder hoe blijkt dat het in de prak­tijk iets anders ligt.
Human behav­ior
Jaren­lang waren veel economis­che hoge scholen aan­hang­ers van de effi­ciënte markt the­o­rie. Deze the­o­rie gaat ervan uit dat de koers die door de laat­ste trans­ac­tie tot stand wordt gebracht op dat moment de juiste economis­che waarde van dat betr­e­f­fende beursgeno­teerde bedri­jf weergeeft. Dat wil zeggen dat de beursko­ers op elk moment alleen de rel­e­vante economis­che infor­matie weer­spiegelt en elke veran­der­ing tot stand wordt gebracht door een razend snelle ver­w­erk­ing van elke nieuwe informatie. 
Helaas gaat deze the­o­rie ervan uit dat mensen zich ration­eel gedra­gen. Mensen gedra­gen zich, zek­er met betrekking tot het beleggen, niet ration­eel. Ondanks alle beschik­bare economis­che infor­matie ver­to­nen mensen eerder kud­dege­drag, dat ook nog eens wordt ver­sterkt door de media. Daar­door zijn er peri­odes waarin er sprake is van een over­waarder­ing of onder­waarder­ing voor zow­el indi­vidu­ele bedri­jven als mark­ten en sectoren. 
Natu­urlijk wordt een koer­strend in gang gebracht door mark­par­ti­jen die bereid zijn om te kopen tegen opeen­vol­gende koersen die steeds hoger liggen, of te verkopen tegen koersen die steeds lager liggen. Deze par­ti­jen die een trend­veran­der­ing tot stand bren­gen zijn meestal economisch goed geïn­formeerd en zijn er van over­tu­igd dat er op een bepaald moment sprake is van over­waarder­ing, dus zijn zij bereid genoe­gen te nemen tegen lagere verkoop­pri­jzen. En in sit­u­aties waar­bij sprake is van een onder­waarder­ing zijn zij bereid om, tot een bepaald niveau, tegen hogere pri­jzen te kopen.
Eens dat een bepaalde trend in gang is gebracht trekt dat de aan­dacht van andere mark­t­par­ti­jen die zich koste wat kost eve­neens willen aansluiten. Een zichzelf ver­sterk­end effect treedt dan op en als dat wat langer duurt trekt dat op haar beurt weer de aan­dacht van de media. Die zijn alti­jd weer in staat om deskundi­gen” bereid te vin­den om op een ingewikkelde manier uit te leggen dat, ondanks de uit­zon­der­lijk sterke koerssti­jging die al heeft plaats gevon­den, juist deze trend zich tot in het oneindi­ge zal voortzetten. 
In acad­emis­che krin­gen stapt men dan ook af van de effi­ciënte mark­thy­pothese die ervan uit­gaat dat de laat­ste koers de juiste economis­che waarde weergeeft. Men onderkent onder­tussen dat er sprake is van Human behav­ior, het menselijke gedrag, dat er voor zorg draagt dat de actuele koers zelden een weer­spiegeling is van de intrin­sieke waarde van een onderne­m­ing. En dat er gedurende een bepaalde peri­ode sprake kan zijn van een afwijk­ende economis­che waardering. 
In extreme gevallen wordt een onder­waarder­ing onmid­del­lijk opgevol­gd door een over­waarder­ing en visa ver­sa. Gelukkig bieden zulke sit­u­aties steeds weer kansen voor alerte beleg­gers die besef­fen dat greed and fear”, wat de basis vormt van het menselijke gedrag, slechte raadgev­ers zijn. Zij weten dat de gemid­delde koersvorm­ing over een heel lange peri­ode wel een goed hou­vast biedt voor de intrin­sieke waarde van een onderne­m­ing. In tegen­stelling tot veel andere beleg­gers zijn zij bereid om tij­dens een bovengemid­delde koerssti­jging een deel van hun posi­tie te verkopen. Daar­bij spreekt het vanzelf dat zij bereid zijn om, onder bepaalde voor­waar­den, hun posi­tie uit te brei­den tij­dens een bovengemid­delde koersdaling.
Tech­nis­che analyse
Aan­hang­ers van de tech­nis­che analyse gaan ervan uit dat goed geïn­formeerde mark­t­par­ti­jen inder­daad een bepaalde trend in gang zetten. Vol­gens hen heeft het geen zin om economisch of fun­da­menteel onder­zoek te ver­richt­en en is het effi­ciën­ter om het ver­loop van een bepaalde trend in een vroeg sta­di­um vast te stellen, om aan de hand daar­van een posi­tie in te nemen en die aan te houden tot­dat er opnieuw een omslag­punt wordt bereikt.
Nu ook acad­emis­che krin­gen hebben toegegeven dat het menselijk (kudde)gedrag van invloed is op de koersvorm­ing kri­jgt de tech­nis­che analyse steeds meer aan­hang­ers. Elk zichzelf respecterend finan­cieel insti­tu­ut beschikt tegen­wo­ordig over een spe­ciale afdel­ing die zich uit­slui­tend bezig houdt met tech­nis­che analyse. Toch bli­jft het opsporen van een trend in word­ing geen gemakke­lijke bezigheid. Vaak moet men achter­af con­stateren dat de ver­keerde sig­nalen wer­den gevol­gd. Een­voudi­ger is het opsporen van een herken­bare trend, waar­bij sprake is van een duidelijk trend­kanaal. Waakza­amheid bli­jft gebo­den, soms loopt een dergelijke trend al weer op zijn laat­ste benen, omdat veron­der­steld wordt dat de onder of over­waarder­ing onder­tussen is verdwenen. 
Gevaar­lijk­er wordt het als een bepaalde trend al enige tijd voort­du­urt, zek­er als die onder­tussen de aan­dacht van het brede pub­liek en de media heeft gekre­gen. Som­mige tech­nis­che anal­is­ten lat­en zich dan ver­lei­den om de huidi­ge sit­u­atie te extrapol­eren en koers­doe­len te pro­jecteren die vanu­it fun­da­menteel oog­punt onzin­nig zijn. Goede voor­beelden daar­van zijn het koersver­loop van de AEX-index in de jaren 1999/2000 en 2003.

Boven­staande grafiek toont aan dat de AEX-index vanaf 1995 tot begin 2000 een prachtige per­for­mance liet zien. Finan­ciële schan­dalen en cri­sis in Rus­land en Azië veroorza­ak­te een korte onder­brek­ing in 1998, een uit­stek­end instap­mo­ment naar achter­af bleek. Zek­er toen duidelijk werd dat de cen­trale banken de korte rente drastisch ver­laagde om een mon­di­ale cri­sis te voorkomen. Op het hoogtepunt in het jaar 2000 bedroeg de koers 700 pun­ten, vol­gens de media en deskundi­ge voor­spellers was dat het begin van een nieuw tijd­perk waarin we reken­ing zouden moeten houden met veel hogere waarderin­gen voor bedri­jven. Ook som­mige (bek­ende) tech­nis­che anal­is­ten voor­spelden dat er veel hogere koersen voor ons in het ver­schi­et lagen.
Niets bleek min­der waar. Een sterke koers­dal­ing, die his­torisch genomen ongek­end was, wachtte ons op. In 2003 resul­teerde dat in een dieptepunt op 220 pun­ten. Dezelfde voor­spellers wis­ten ons op dat moment te vertellen dat we op weg waren naar koersen van 150 pun­ten of lager. 
Om de gemid­delde koer­son­twik­kel­ing weer te geven is er op deze lange ter­mi­jn grafiek een regressieli­jn getrokken. (de mid­del­ste diag­o­nale lijn) Als de actuele koers zich dicht tegen de regressieli­jn aan beweegt is er sprake van een betrouw­bare trend. Naar­mate de afs­tand grot­er wordt is de trend min­der betrouw­baar. De boven­ste diag­o­nale lijn geeft de max­i­male afwijk­ing in 2000 weer, ter­wi­jl de onder­ste diag­o­nale lijn de max­i­male afwijk­ing in 2003 weergeeft. 
Con­clusie
Mark­ten en de koer­son­twik­kel­ing daar­van lat­en zich op de korte ter­mi­jn nauwelijks voor­spellen. Het is eerder uit­zon­der­ing dan regel dat een trend zich lang­durig op een krachtige manier voortzet. Een lang­durige en krachtige trend kan lei­den tot een over of onderwaardering. 
Nu in juli 2006 bevin­dt de koers van de AEX-index zich op dezelfde hoogte als in juli 1997. Toen bewoog de koers zich krachtig en steeds verder van de lin­eaire regressieli­jn af ter­wi­jl de koers nu een trend­matige beweg­ing maakt die lager dan de regressieli­jn ligt maar wel een gelijk­matiger ver­loop kent. Achter­af blijkt duidelijk dat de bovengemid­delde beweg­ing, die in 1997 in gang werd gezet, in het jaar 2000 heeft geleid tot een sterke over­waarder­ing en ver­vol­gens in het jaar 2003 tot een sterke onderwaardering.
De lange ter­mi­jn grafiek geeft duidelijk aan dat er koer­stech­nisch nog geen sprake is van enige over­waarder­ing. Dat wordt fun­da­menteel onder­bouwd. Immers de win­st­gevend­heid van de bedri­jven die onderdeel uit­mak­en van de AEX-index ligt nu op een veel hoger niveau dan in het jaar 1997 of 2000. Boven­di­en zijn de omzetten aanzien­lijk toegenomen en is de kwaliteit van de winst veel beter. Kor­tom de waarder­ingsci­jfers (de ratio getallen) zijn nu een stuk aantrekke­lijk­er dan in 1997, zek­er als we besef­fen dat de rente nu op een lager niveau ligt dan toen.
Onze web­sites www​.open​buy​.nl en www​.euro​top25​.com zijn u behulpza­am om uw posi­ties flex­i­bel aan te passen aan de mark­tom­standighe­den, samen met het verhogen/​verlagen van uw finan­ciële reserve draagt dat bij aan een bovengemid­deld portefeuilleresultaat.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.