...

De markt en de crisis:

30 november 2007, 10:25 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Het is voor­bij horen we hier en daar weer door anal­is­ten, de beurs kan weer omhoog … Is de ral­ly het sein tot een nieuwe peri­ode van koerssti­jgin­gen? Of moeten we ons nu pas echt zor­gen gaan mak­en de komende peri­ode? … Tijd voor een update …

Rente en FED:

De markt liet een ste­vige ral­ly zien afgelopen woens­dag (28 nov) door de hoop dat de rente zou wor­den ver­laagd door de FED. De BULLS wer­den meteen wakker, iets wat vol­gens plan ver­loopt want de BULLS bleven een lange tijd weg deze keer en moesten nog een keer terug komen. Of ze kun­nen bli­jven deze keer is nog maar de vraag, de dal­ing die we hebben gezien deze maand was anders qwa samen­stelling dan de dal­ing in maart en augus­tus. Het is trouwens de 3e dal­ing dit jaar wat de vraag oproept of de BULLS nog vol­doende vertrouwen kun­nen ontwikke­len om de boel nog­maals op gang te trekken.

Er komen bericht­en naar buiten dat het slechter zal gaan met de economie in de VS, zelfs het beige book van de FED liet teke­nen zien van een afzwakkende economie. De Durable Goods Orders dalen voor de 3e maand na elka­ar ter­wi­jl de Exist­ing Home Sales voor de 8ste maand na elka­ar dalen. Door al deze feit­en sti­jgt de hoop op een nieuwe rentev­er­lag­ing in de VS weer behoor­lijk maar aan de andere kant is het natu­urlijk nog maar de vraag of dit de juiste besliss­ing zou zijn gezien de andere fac­toren zoals inflatie vrij spel kun­nen kri­j­gen. Iets wat zek­er niet de bedoel­ing moet zijn. Nogal wat tegen­stri­jdi­ge berichten.

Ral­ly:

Hoe dan ook, de hoop op een rentev­er­lag­ing liet men schit­teren door de Dow Jones woens­dag meer dan 300 pnt te lat­en oplopen, de andere indices vol­gen getrouw zoals we gewend zijn waar­door men plots de zon weer ziet schi­j­nen. Uit­er­aard zullen de mas­sa aan ver­mo­gen­be­heerders die bij­na alle­maal maar 1 richt­ing ken­nen don­derdag en vri­jdag weer wat geruster naar hun kan­toren gaan want de stress van de vorige week ebt wat weg door de huidi­ge gang van zak­en. Ik kan deze groep beleg­gers een ding vertellen, we bevin­den ons nu in een soort vac­cu­um ofwel de markt wordt gezo­gen naar de niveaus waar ik het al een tijd­je over heb. Als we die niveaus bereiken (maandag of dins­dag?) zou er een heftige en mogelijk gewel­dadi­ge draai moeten komen. Alles lijkt erop te wijzen dat we gaan draaien met een dal­ing van 3 tot 5% bin­nen 2 a 3 dagen ofwel vol­gende vri­jdag zou de markt fors lager moeten staan. Dat is het­geen de Inter­mar­ket Analyse mij laat zien, denk hier­bij aan het her­s­tel dat niet alleen bij de aan­de­len plaatsvin­dt na de over­sold con­di­tie maar ook bij de val­u­ta zoals de yen tov andere munten na de ste­vige ral­ly. Ook enkele com­modi­ties bouwen wat spel­ing op om te kun­nen knallen gedurende de vol­gende race omhoog. Denk aan de Olie, het Goud en Zil­ver. Ook de ontwik­kelin­gen bij de bonds (oblig­aties) voor­spellen weinig goeds en gezien de cijfers over de economie en de huizen voor 2008 aan­to­nen dat het nog moeil­ijk­er zal wor­den zal men zich snel realis­eren dat men geld moet vri­j­mak­en uit de aan­de­len­markt. Een ver­slechterende economie zal de bedri­jf­s­re­sul­tat­en geen goed doen waar­door de waarder­ing van de aan­de­len bij een beurs op de huidi­ge niveaus veel te hoog zal wor­den. Fac­toren genoeg om in te zien dat we de top al lang hebben gehad, en een reden om aan te nemen dat we een Bear Mar­ket tege­moed kun­nen zien.

Kredi­et Crisis:

Grap­pig vond ik de uit­sprak­en van enekele anal­is­ten de afgelopen week dat het alle­maal wel mee­valt met die cred­it crunch, men schri­jft af en gaat weer vooruit schi­jnt de nor­male gang van zak­en te zijn bin­nen het finan­ciële stelsel. Ik hoop met hun mee maar ik ver­moed dat deze heren voor hun klanten te vol in aan­de­len zit­ten die zwaar onder deze cri­sis lij­den. Denk aan For­tis, ING en andere finan­cials welke elke ver­mo­gens­be­heerder tot verve­lens toe adviseer­den aan hun klanten. 

Dat mag men natu­urlijk zeggen, net zoals ik mag zeggen dat het ver­haal deze keer geheel anders is. De kap­i­taal­stroom is nooit eerder zo met elka­ar ver­bon­den dat als er een gat valt aan de ene kant het niet zo makke­lijk meer kan wor­den opge­vuld via een andere kant. Men probeert het nog wel op deze manier op te lossen maar we merken nu dat de prob­le­men telkens ergens anders weer opduiken. Het prob­leem bij dit alles is en bli­jft de route waar men het risico­geld tussen pak­weg 2003 en 2006 ophaalde, de Car­ry Trade route ofwel tegen zeer lage rente kap­i­taal lenen uit Japan en het met hogere risico‘s dan gebruike­lijk inzetten op de kap­i­taal­mark­ten in de VS waar men op die manier hoopte volop te prof­iteren van de hogere rentes die daar gelden. Daar zit uit­er­aard de sub­prime tussen maar ook kap­i­taal dat naar de aan­de­len­markt stroomt waar gedurende die peri­ode ook veel winst kon wor­den gemaakt, dat gebeurde dan ook volop en op die manier dat de banken in het begin uit­puilden van het geld. Zie cijfers tot Q1 dit jaar en u begri­jpt meteen wat ik bedoel. 

Alles ging goed tot de knik in de kabel kwam, de huizen­pri­jzen dalen waar­door er veel mensen in geld­nood kwa­men waar­door men de dure hypotheken niet meer kon betal­en. Een zeer groot prob­leem want het geleende geld (car­ry trade) dat werd uit­geleend (o.a. sub­prime) smelt als sneeuw voor de zon weg zodat de instantie (bank) met een nog grot­er prob­leem komt te zit­ten. En ja, het prob­leem werd zo groot van omvang dat som­mige banken mil­jar­den moesten afschri­jven en dat hypotheekver­strekkers zoals Fan­nie en Fred­dy in nog geen maand tijd hun mark­t­waarde zien ver­damp­en naar min­der dan de helft. En dat ter­wi­jl men zich moet realis­eren dat we tot nog toe het top­je van de ijs­berg nog­maar hebben gezien. De huizen­pri­jzen zakken nog steeds, meer mensen komen in de prob­le­men en dat zal zich in 2008 als een Olievlek nog verder uit­brei­den zodat er nog meer en grotere afschri­jvin­gen moeten komen.

Ook zal men om eea te com­penceren ver­plicht wor­den om de tot nu toe goed ren­derende beleg­gin­gen liq­uide te mak­en om de grote ver­liezen die wor­den gele­den door wat ik hier­boven al aan­gaf wat af te rem­men of om de schulden die via de Car­ry Trade open staan voor een deel of een groot deel af te wikke­len. Hier­door zien we dat de yen behoor­lijk wat sterk­er is gewor­den tov de dollar. 

Of het alle­maal mee­valt kunt u zelf wel uit­mak­en, Cit­i­group ver­loor 120 mil­jard dol­lar van zijn beur­swaarde door deze gang van zak­en. Het bedri­jf schi­jnt tot 35 mil­jard en anderen zeggen zelfs tot 45 mil­jard dol­lar te moeten afschri­jven. Het Dow Jones fonds zal echt niet de enige bank zijn die een klap als deze moet ver­w­erken, we weten al van enkele andere banken dat de schade meer dan behoor­lijk is en gezien wat we nog kun­nen verwacht­en in 2008 kan het bij­na niet anders dat we enkele banken onder water zien komen. Lat­en we vooral niet al te laconiek doen over het­geen er speelt, deze cri­sis is nog lang niet voorbij.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.