Rente en FED:
De markt liet een stevige rally zien afgelopen woensdag (28 nov) door de hoop dat de rente zou worden verlaagd door de FED. De BULLS werden meteen wakker, iets wat volgens plan verloopt want de BULLS bleven een lange tijd weg deze keer en moesten nog een keer terug komen. Of ze kunnen blijven deze keer is nog maar de vraag, de daling die we hebben gezien deze maand was anders qwa samenstelling dan de daling in maart en augustus. Het is trouwens de 3e daling dit jaar wat de vraag oproept of de BULLS nog voldoende vertrouwen kunnen ontwikkelen om de boel nogmaals op gang te trekken.
Er komen berichten naar buiten dat het slechter zal gaan met de economie in de VS, zelfs het beige book van de FED liet tekenen zien van een afzwakkende economie. De Durable Goods Orders dalen voor de 3e maand na elkaar terwijl de Existing Home Sales voor de 8ste maand na elkaar dalen. Door al deze feiten stijgt de hoop op een nieuwe renteverlaging in de VS weer behoorlijk maar aan de andere kant is het natuurlijk nog maar de vraag of dit de juiste beslissing zou zijn gezien de andere factoren zoals inflatie vrij spel kunnen krijgen. Iets wat zeker niet de bedoeling moet zijn. Nogal wat tegenstrijdige berichten.
Rally:
Hoe dan ook, de hoop op een renteverlaging liet men schitteren door de Dow Jones woensdag meer dan 300 pnt te laten oplopen, de andere indices volgen getrouw zoals we gewend zijn waardoor men plots de zon weer ziet schijnen. Uiteraard zullen de massa aan vermogenbeheerders die bijna allemaal maar 1 richting kennen donderdag en vrijdag weer wat geruster naar hun kantoren gaan want de stress van de vorige week ebt wat weg door de huidige gang van zaken. Ik kan deze groep beleggers een ding vertellen, we bevinden ons nu in een soort vaccuum ofwel de markt wordt gezogen naar de niveaus waar ik het al een tijdje over heb. Als we die niveaus bereiken (maandag of dinsdag?) zou er een heftige en mogelijk geweldadige draai moeten komen. Alles lijkt erop te wijzen dat we gaan draaien met een daling van 3 tot 5% binnen 2 a 3 dagen ofwel volgende vrijdag zou de markt fors lager moeten staan. Dat is hetgeen de Intermarket Analyse mij laat zien, denk hierbij aan het herstel dat niet alleen bij de aandelen plaatsvindt na de oversold conditie maar ook bij de valuta zoals de yen tov andere munten na de stevige rally. Ook enkele commodities bouwen wat speling op om te kunnen knallen gedurende de volgende race omhoog. Denk aan de Olie, het Goud en Zilver. Ook de ontwikkelingen bij de bonds (obligaties) voorspellen weinig goeds en gezien de cijfers over de economie en de huizen voor 2008 aantonen dat het nog moeilijker zal worden zal men zich snel realiseren dat men geld moet vrijmaken uit de aandelenmarkt. Een verslechterende economie zal de bedrijfsresultaten geen goed doen waardoor de waardering van de aandelen bij een beurs op de huidige niveaus veel te hoog zal worden. Factoren genoeg om in te zien dat we de top al lang hebben gehad, en een reden om aan te nemen dat we een Bear Market tegemoed kunnen zien.
Krediet Crisis:
Grappig vond ik de uitspraken van enekele analisten de afgelopen week dat het allemaal wel meevalt met die credit crunch, men schrijft af en gaat weer vooruit schijnt de normale gang van zaken te zijn binnen het financiële stelsel. Ik hoop met hun mee maar ik vermoed dat deze heren voor hun klanten te vol in aandelen zitten die zwaar onder deze crisis lijden. Denk aan Fortis, ING en andere financials welke elke vermogensbeheerder tot vervelens toe adviseerden aan hun klanten.
Dat mag men natuurlijk zeggen, net zoals ik mag zeggen dat het verhaal deze keer geheel anders is. De kapitaalstroom is nooit eerder zo met elkaar verbonden dat als er een gat valt aan de ene kant het niet zo makkelijk meer kan worden opgevuld via een andere kant. Men probeert het nog wel op deze manier op te lossen maar we merken nu dat de problemen telkens ergens anders weer opduiken. Het probleem bij dit alles is en blijft de route waar men het risicogeld tussen pakweg 2003 en 2006 ophaalde, de Carry Trade route ofwel tegen zeer lage rente kapitaal lenen uit Japan en het met hogere risico‘s dan gebruikelijk inzetten op de kapitaalmarkten in de VS waar men op die manier hoopte volop te profiteren van de hogere rentes die daar gelden. Daar zit uiteraard de subprime tussen maar ook kapitaal dat naar de aandelenmarkt stroomt waar gedurende die periode ook veel winst kon worden gemaakt, dat gebeurde dan ook volop en op die manier dat de banken in het begin uitpuilden van het geld. Zie cijfers tot Q1 dit jaar en u begrijpt meteen wat ik bedoel.
Alles ging goed tot de knik in de kabel kwam, de huizenprijzen dalen waardoor er veel mensen in geldnood kwamen waardoor men de dure hypotheken niet meer kon betalen. Een zeer groot probleem want het geleende geld (carry trade) dat werd uitgeleend (o.a. subprime) smelt als sneeuw voor de zon weg zodat de instantie (bank) met een nog groter probleem komt te zitten. En ja, het probleem werd zo groot van omvang dat sommige banken miljarden moesten afschrijven en dat hypotheekverstrekkers zoals Fannie en Freddy in nog geen maand tijd hun marktwaarde zien verdampen naar minder dan de helft. En dat terwijl men zich moet realiseren dat we tot nog toe het topje van de ijsberg nogmaar hebben gezien. De huizenprijzen zakken nog steeds, meer mensen komen in de problemen en dat zal zich in 2008 als een Olievlek nog verder uitbreiden zodat er nog meer en grotere afschrijvingen moeten komen.
Ook zal men om eea te compenceren verplicht worden om de tot nu toe goed renderende beleggingen liquide te maken om de grote verliezen die worden geleden door wat ik hierboven al aangaf wat af te remmen of om de schulden die via de Carry Trade open staan voor een deel of een groot deel af te wikkelen. Hierdoor zien we dat de yen behoorlijk wat sterker is geworden tov de dollar.
Of het allemaal meevalt kunt u zelf wel uitmaken, Citigroup verloor 120 miljard dollar van zijn beurswaarde door deze gang van zaken. Het bedrijf schijnt tot 35 miljard en anderen zeggen zelfs tot 45 miljard dollar te moeten afschrijven. Het Dow Jones fonds zal echt niet de enige bank zijn die een klap als deze moet verwerken, we weten al van enkele andere banken dat de schade meer dan behoorlijk is en gezien wat we nog kunnen verwachten in 2008 kan het bijna niet anders dat we enkele banken onder water zien komen. Laten we vooral niet al te laconiek doen over hetgeen er speelt, deze crisis is nog lang niet voorbij.
Guy Boscart
US Markets