De laatste bubble die op barsten staat zou wel eens de bubble in de Amerikaanse Treasuries kunnen zijn. De waarderingen van de treasuries zijn dermate hoog dat de reële rentevergoeding zelfs negatief is.
Vanwege het feit dat de USD nog steeds de belangrijkste wereldmunt is en de komende jaren vermoedelijk ook blijft wordt nog steeds veel geld belegd in Amerikaans staatspapier. Vooral veel Aziatische landen (export/grondstoffen) hebben een groot gedeelte van hun valutareserves in Amerikaanse treasuries belegd. Door de kredietcrisis, de wereldwijde ‘deleveraging’ en solvabiliteitsproblemen bij banken is recentelijk ook veel vluchtkapitaal belegd in Amerikaans staatspapier.
De koersen van de treasuries zijn dan ook flink gestegen waarmee het rendement gezakt is tot historische dieptepunten.
Op 3 maands Amerikaans overheidspapier wordt nog slechts een rendement geboekt van ca. 0,2% .
.
.
.
Ook de 30 jarige bond staat nog steeds rond recordhoogte
.
.
.
en daarmee de yield van de 30 jarige op een dieptepunt van ca. 4,25%
.
.
.
Deze yields zijn niet voldoende om compensatie te bieden aan de (officiële) inflatie en al helemaal niet aan de volgens sommigen (shadowstats.com) werkelijke inflatie. Het reële rendement is dus negatief, helemaal op de korte looptijden.
Het rendement op treasuries zal zeker geen aanleiding geven tot verdere koersstijgingen in de toekomst.
Blijft over de veilige vluchthaven en gebrek aan alternatieven waarbij treasuries ook in de toekomst op verdere koopinteresse mogen rekenen.
Diegene die echter denkt in treasuries de veilige haven te hebben ontdekt moet, naast het negatieve reële rendement, ook terdege rekening houden met veel toekomstig aanbod van nieuw staatspapier (het Amerikaanse begrotingstekort loopt astronomisch op), minder koopinteresse van Aziatische landen en bij rust op de financiële markten zullen alternatieven weer aantrekkelijker worden.
.
Een belangrijk punt is ook (geldt niet alleen voor de USA) dat de veiligheid vanwege de allerhoogste kredietwaardigheid toch wel minder wordt doordat westerse landen voor steeds grotere bedragen garant gaan staan voor banken, verzekeraars, slechte leningen, interbancaire transacties enz.
Het gevaar bestaat dat (kleinere) landen kunnen worden meegezogen in de financiële crisis en in moeilijkheden kunnen komen. Zoals bijvoorbeeld IJsland.
.
.
Rik Veldhuis
Columnist bij US Markets