De klok tikt
In deze column gaan we het hebben over 5 factoren die volgens ons de springstof vormen van de financiële tijdbom die op exploderen staat in de VS. En, het hoeft eigenlijk niet herhaald, als het op Wall Street knalt, dan worden in Europa en in Azië de markten niet gespaard.
Weeral zo’n bericht vol kommer en kwel, hoor ik u denken. Laat ons zeggen dat we proberen uit te leggen welke gevaren concreet dreigen. We hopen spoedig te kunnen terugkeren op dit thema met positief nieuws, t.t.z. met adviezen wat goed is te doen in deze barre tijden. Hiervoor zullen we gaan aankloppen bij Guy Boscart himself.
Welke gevaren loeren op de argeloze belegger? Het zijn:
- obligaties met hoge returns,
- investeringen in immobiliën,
- long-posities in de Dow Jones,
- de zwakke dollar,
- overdreven geloof in de groei van China.
Obligaties met hoge opbrengsten (tot 10% en meer), ook ‘junk bonds’ of rommelobligaties genoemd, zijn de laatste tijd sterk in waarde gestegen. Wie denkt dat aan die stijging geen einde komt, zal op de blaren moeten zitten. Want in het woord ‘obligatie’ zit de betekenis van verplichting opgeborgen. En het zijn juist die verplichtingen die voor de verstrekkers van dit soort obligaties wel eens zeer zwaar zouden kunnen aankomen. En voor de koper ervan ook. Dus: verkopen die junk bonds, voor het te laat is.
Als je van plan bent immobiliën te kopen met het doel er een vorm van rente uit te bekomen door te verhuren, dan doe je die aankopen best wanneer de prijzen laag zijn. Dan kan je de huurprijs nog redelijk houden en iedereen is gelukkig. Spijtig genoeg zijn er honderdduizenden die denken zoals jij (we verwijzen even naar de column over Fannie Mae). Ergo: immobiliën worden duurder in aankoop, de huurprijzen swingen de pan uit. Dat kan niet zo blijven duren. We wijzen even op de enorme
schuldenlast bij de verbruikersgilde. Vooral, maar niet uitsluitend in de VS. Die verbruikers huren dikwijls, om niet te zeggen meestal, woningen die qua niveau (en prijs) boven hun budget zijn. Als nu het lenen van geld duurder wordt, wat nu gebeurt omwille van de stijgende rente, zullen er meer en meer zijn met problemen om hun auto, plasma screen tv, speedboat, terreinwagen en
noem maar op af te betalen. Velen zullen opteren voor een eenvoudiger woning. Zodat verhuurders hun klanten zien verdwijnen en in paniek hun eigendom verkopen voor gelijk welke prijs, om maar cash te recupereren. Dat proces is in de VS begonnen. En als het daar regent ... jawel.
Kranten en het US Government willen ons doen geloven dat de Amerikaanse economie met een flink herstel bezig is. Het bruto nationaal product (BNP) in de VS steeg het eerste kwartaal van dit jaar met 4,4% (de andere kwartalen zijn ze nog aan het uitrekenen, misschien tot na de verkiezing der verkiezingen op 2 november). In de wandelgangen wordt een stevig jaar 2004 verwacht. Verwacht. Want wat men er niet bij vertelt, is dat de geldstroom die het herstel heeft gevoed, grotendeels bestaat
uit geleend geld. Geld dat sinds augustus 1971 niet meer ge-backupt is door goud. Geld dat men in opdracht van de heer A. Greenspan bijdrukt indien nodig. In hun enthousiasme hebben beleggers dit jaar massaal aandelen van big caps (en ook minder bigge caps) gekocht, hopend op een voortzetting van de groei. Als de pudding ineenzakt ... Juist.
Kort en goed: als je nog dollars hebt of waardepapieren in USD, verkoop ze dan voor het (helemaal) te laat is. Het federale budget van de VS dit jaar zal ongeveer 4,3% zijn van het BNP. Wat dit cijfer niet zegt, is dat de VS meer, en dan bedoelen we echt veel meer, importeren dan ze uitvoeren. Al die goederen worden betaald met leningen bij banken, vooral Aziatische, die in de plaats enorme hoeveelheden schatkistobligaties (US Treasury Bonds) kochten. Maar dat kan niet blijven duren.
Effectief, de geldstroom begint nu al op te drogen. Door het handelstekort van de VS zal in het buitenland het vertrouwen dalen en komen we in een voortgezette depreciatie van de dollar terecht. Hoeveel USD voor 1 euro? Nu 1,27, dan 1,30. Wanneer 1,40, 1,50 en noem maar op. U kunt Guy Boscart hierover aan het woord zien en horen op de site www.ftv.nl . Een aanrader.
En dan is er China. Aha, China. De economie van 21ste eeuw. Jaja, maar niet van het eerste decennium van deze eeuw, wellicht nog niet van het tweede. Geduld, geduld. In het land van de glimlachende rijsttelers, de uitvinders van het buskruit en van de raketaandrijving, daar lonkt de toekomst voor de belegger. Dat merken we aan de aandelenkoersen, die dit jaar met een slordige
50% of meer zijn gestegen. Dat zou heel mooi zijn, moest de economische groei niet achterop hinken met amper 9% groei. Doet dat bij u geen belletje rinkelen? Een Nasdaq-belletje? Of ziet u een zeepbel blinken in het zonlicht? Is dit zo, dan weet u wat te doen: aan de zijlijn blijven en wachten op stevige signalen. Die u wel op tijd zal horen van US Markets, bij monde van Guy Boscart.
Laten we nog even samenvatten wat er volgens ons schort:
- te veel mensen wonen in huizen die ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren,
- te veel mensen bezitten aandelen die minder waard zijn dan wat ze ervoor betaald hebben,
- in de VS zijn er t eveel mensen die rekenen op geld dat moet komen van het buitenland om hun levensstijl verder te zetten en tenslotte
- te veel mensen hebben te veel geld geleend.
Over deze zaken moeten we nadenken en er onze lessen uit trekken. Aan onze kant zullen we, zoals beloofd, trachten spoedig op deze column terug te komen met positief nieuws.
Intussen wenst uw columnist u een Halloween zonder financiële hekserij.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets