![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_03.gif)
Vele bestempelen de verlaging van de rente door de FED met 75 basispunten als belangrijkste nieuwsfeit van afgelopen week. Daar ben ik het niet mee eens. Voor mij is het hard leeglopen van de bubble in grondstoffen een gebeurtenis die belangrijke implicaties heeft voor het krachtenspel op de financiële markten.
Zoals wellicht bekend voorspeldde ik in 2004 al een gigantische hausse in grondstoffen. De sterke mondiale groei en de daaruit voortvloeiende vraag naar grondstoffen vooral vanuit China en schaarste in sommige grondstoffen zijn de stuwende krachten hier achter. De afgelopen 12 maanden kwamen daar nog 2 factoren bij. Speculatie door hedgefunds en de FED die haar best doet hyperinflatie te creëren om zo de economie te laten groeien en schulden te verminderen. Met succes mag wel gezegd worden.
![](/images/legacy-images/images/author-images/19/golden_eggs1.jpg)
Crude Oil: +37.5%, Natural Gas: +29.6%, Koper: +22.5%, Platinum: +72.0%, Zilver: +45.1%, Goud +45%, Tarwe: +66.5%, Sojabonen: +68.4%.
Een week geleden bereikte veel grondstoffen een ‘all time high’. Goud boven de $1030 en Olie boven de $110. Nu een week later een geheel ander beeld. Goud bijna 12% lager en Olie dik 8%. De CRB index, een maandje van grondstoffen, daalde in afgelopen week met maar liefst 8,3%.
Was er ook een winnaar afgelopen week? Jazeker, de US dollar. Velen ‘verwijten’ de dollar nu voor de forse daling van de grondstoffen. Of is het nu andersom? Stijgt de dollar omdat de grondstoffen dalen. Het kip en het ei. Meestal ligt de waarheid in het midden. Maar feit is dat er een enorme krachtenverschuiving plaatsvindt. Het gaat te ver om in deze column mijn gedachten over het hoe en waarom van deze krachtenverschuiving te verklaren maar wat ik wel met u wil delen is dat deze krachtenverschuiving belangrijke positieve implicaties heeft voor de aandelenmarkten.
Ben ik nu van mening dat de hausse in grondstoffen ten einde is? Née, beslist niet. Inflatie is op de lange termijn nog steeds ‘alive and kicking’ maar last een ‘pauze’ in van 6 ‑12 maanden. Elliott-matig kunt u het zien als een 4e golf. De enorme rally in grondstoffen van de afgelopen jaren moet ‘gecorrigeerd’ worden. Hierna heeft de grondstoffen bullmarkt nieuwe krachten verzameld om nieuwe records te breken.
En waar moeten we in de tussentijd, de komende 6 – 12 maanden ons geld beleggen? De kip met de gouden eieren is tijdelijk verhuisd naar de aandelenmarkten. Doe uw voordeel er mee.
Jan van Gemeren
p.s. Op 1 april start op nieuw de unieke praktijkcursus Berekend Beleggen. Cursisten van de cursus die 1 december 2007 startte, boeken al 4 achtereenvolgende maanden aantoonbare rendementen.
Ook iets voor U? Reageer dan snel er zijn nog ongeveer 12 plaatsen beschikbaar.
info op www.ganntrader.nl en www.ganntrader.org