...

De kip met de gouden eieren

22 maart 2008, 12:31 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Het hard lee­glopen van de bub­ble in grond­stof­fen een gebeurte­nis die belan­grijke impli­caties heeft voor het kracht­en­spel op de finan­ciële mark­ten.
Vele bestem­pe­len de ver­lag­ing van de rente door de FED met 75 basis­pun­ten als belan­grijk­ste nieuws­feit van afgelopen week. Daar ben ik het niet mee eens. Voor mij is het hard lee­glopen van de bub­ble in grond­stof­fen een gebeurte­nis die belan­grijke impli­caties heeft voor het kracht­en­spel op de finan­ciële markten.

Zoals wellicht bek­end voor­speldde ik in 2004 al een gigan­tis­che hausse in grond­stof­fen. De sterke mon­di­ale groei en de daaruit voortvloeiende vraag naar grond­stof­fen vooral vanu­it Chi­na en schaarste in som­mige grond­stof­fen zijn de stuwende kracht­en hier achter. De afgelopen 12 maan­den kwa­men daar nog 2 fac­toren bij. Spec­u­latie door hedge­funds en de FED die haar best doet hyper­in­flatie te creëren om zo de economie te lat­en groeien en schulden te ver­min­deren. Met suc­ces mag wel gezegd worden.

Eind feb­ru­ari in mijn col­umn’ Niets aan de hand, we hebben alles onder con­t­role’ pub­liceerde ik onder­staand lijst­je van pri­jssti­jgin­gen in grond­stof­fen over vooraf­gaande 6 maan­den sinds Bernanke begon met de eerste rente ver­lag­ing om de gevol­gen van de kredi­et­cri­sis te beteugelen. 

Crude Oil: +37.5%, Nat­ur­al Gas: +29.6%, Kop­er: +22.5%, Plat­inum: +72.0%, Zil­ver: +45.1%, Goud +45%, Tar­we: +66.5%, Sojabo­nen: +68.4%.

Een week gele­den bereik­te veel grond­stof­fen een all time high’. Goud boven de $1030 en Olie boven de $110. Nu een week lat­er een geheel ander beeld. Goud bij­na 12% lager en Olie dik 8%. De CRB index, een maand­je van grond­stof­fen, daalde in afgelopen week met maar lief­st 8,3%.

Was er ook een win­naar afgelopen week? Jazek­er, de US dol­lar. Velen ver­wi­jten’ de dol­lar nu voor de forse dal­ing van de grond­stof­fen. Of is het nu ander­som? Sti­jgt de dol­lar omdat de grond­stof­fen dalen. Het kip en het ei. Meestal ligt de waarheid in het mid­den. Maar feit is dat er een enorme kracht­en­ver­schuiv­ing plaatsvin­dt. Het gaat te ver om in deze col­umn mijn gedacht­en over het hoe en waarom van deze kracht­en­ver­schuiv­ing te verk­laren maar wat ik wel met u wil delen is dat deze kracht­en­ver­schuiv­ing belan­grijke posi­tieve impli­caties heeft voor de aandelenmarkten. 

Ben ik nu van mening dat de hausse in grond­stof­fen ten einde is? Née, beslist niet. Inflatie is op de lange ter­mi­jn nog steeds alive and kick­ing’ maar last een pauze’ in van 612 maan­den. Elliott-matig kunt u het zien als een 4e golf. De enorme ral­ly in grond­stof­fen van de afgelopen jaren moet gecor­rigeerd’ wor­den. Hier­na heeft de grond­stof­fen bull­markt nieuwe kracht­en verza­meld om nieuwe records te breken. 

En waar moeten we in de tussen­ti­jd, de komende 6 – 12 maan­den ons geld beleggen? De kip met de gouden eieren is tijdelijk ver­huisd naar de aan­de­len­mark­ten. Doe uw voordeel er mee.

Jan van Gemeren
p.s. Op 1 april start op nieuw de unieke prak­tijkcur­sus Berek­end Beleggen. Cur­sis­ten van de cur­sus die 1 decem­ber 2007 startte, boeken al 4 achtereen­vol­gende maan­den aan­toon­bare rendementen. 
Ook iets voor U? Reageer dan snel er zijn nog ongeveer 12 plaat­sen beschikbaar.
info op www​.gan​ntrad​er​.nl en www​.gan​ntrad​er​.org

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.