...

DE INMIDDELS PRANGENDE HAMVRAAG

17 juli 2014, 11:15 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Naar­mate de tijd vordert, dringt zich de hamvraag meer dan ooit op wan­neer Bernanke’s asset bub­ble uitein­delijk uiteenspat? Die vraag bleek sim­pel­er dan het antwo­ord daarop tot dusver. Immers, hoe lang kun­nen de finan­ciële mark­ten wereld­wi­jd vanu­it het polit bureau” van de Amerikaanse cen­trale bank in Wash­ing­ton DC nog wor­den geringeloord?


De meest expli­ci­ete uiteen­zetting kwam deze week van de hand van David Stock­man, voor­ma­lig bud­get directeur onder Ronald Rea­gan (gold des­ti­jds als de com­ing man) en mede bek­end van zijn boeken The Cor­rup­tion of Cap­i­tal­ism’ en The Great Defor­ma­tion’. In niet mis te ver­stane bewo­ordin­gen maak­te hij in zijn jong­ste col­umn Signs Of The Bubble’s Last Days’ duidelijk waarom het huidi­ge tijd­perk onver­bid­delijk ten einde loopt. Hieron­der vol­gen de belan­grijk­ste citat­en uit zijn betoog.

Wereld­wi­jd zijn de cen­trale banken mas­saal en vol­strekt onbekom­merd bezig de finan­ciële sta­biliteit ten grave te dra­gen. Dat is het inher­ente resul­taat van 68 maan­den van een zero mon­ey mar­ket rates beleid (Zero Inter­est Rate Pol­i­cy — ZIRP) die het mon­di­ale finan­ciële sys­teem over­spoelden. Opgelegd door de Fed en hun medeplichtige ECB, BOE en BOJ wer­den ein­de­loze car­ry trades (geleend geld in lage rente valuta’s uitzetten in valuta’s met een hoger ren­de­ment) op gang gebracht waarmee een nage­noeg risi­coloze opbrengst werd en wordt behaald. Dat gold met name de aan­de­len­beurzen. De lust” werd vooral aange­dreven door harde” beloftes van de cen­trale banken de rente hoe dan ook laag te houden en zelfs dat een waarschuwing voor een mogelijke belei­dsveran­der­ing ruim­schoots van te voren zal wor­den aangekondigd. Dus hier­mee werd ruim baan gecreëerd voor een spec­u­latie die in feite hele­maal geen spec­u­latie is, ofwel een spec­u­latie met nage­noeg 100% zekerheid”.

Of anders gezegd: ZIRP dis­man­tles the market’s nat­ur­al sta­bil­i­ty mech­a­nisms” (ZIRP ont­man­telt de natu­urlijke sta­biliteitsmech­a­nismes in de markt). Een natu­urlijk afschrik­mid­del tegen excessief finan­cieel gokken betre­ft nor­maal de hoge kosten van het hed­gen van risico’s tegen een mark­t­terug­val. Echter, zolang de rentemarkt van bove­naf wordt gedicteerd, is er geen sprake van een renteom­slag en dus even­min van enig risi­co”. De hierop ontwikkelde ingewikkelde rent­ed­erivat­en vor­m­den voor de grote banken een welkome kasaan­vulling (RB).

Sterk­er, een door­lopend ZIRP régime gekop­peld aan de veron­der­stelde put” onder het risi­co dri­jft de kosten van een down­side insur­ance naar te ver­waar­lozen niveaus. Immers, S&P 500 put schri­jvers wor­den aange­moedigd en gesub­si­dieerd om de optiepremies te verzil­v­eren op de motorkap van een door de cen­trale bank aanges­tu­urde stoomwals. Bijgevolg trekt een ultra goed­kope verzek­er­ing tegen een neer­waarts beursrisi­co ongeremd steeds meer spec­u­latief casi­no kap­i­taal aan. Dat is pre­cies wat er gebeurt”.

Onder­tussen begin­nen insti­tuten nu toch wat huiv­erig te wor­den van de hoge beurs­standen, ter­wi­jl de indi­vidu­ele beleg­gers aangetrokken door steeds hogere koersen juist instappen”.

Zo werd er vorig jaar door par­ti­c­uliere beleg­gers voor maar lief­st $100 mil­jard in mutu­al funds en in ETF’s gestort. Dat is 10 maal meer dan in 2012. Vooraf­gaande aan de tech bub­ble in 2000/2001 zagen we een soort­gelijke beweg­ing. Dat wil niet zeggen dat we nu direct de beur­suit­gang moeten zoeken. Immers, de groot­ste opgaande beweg­ing gaat alti­jd aan een scherpe beursval vooraf. Een S&P van 2000 ligt al in the cards.

De draad bij Stock­man weer oppakkend: Dit slopende spel­let­je is in feite al gaande sinds de Greenspan Fed op Zwarte Maandag in okto­ber 1987 in paniek raak­te en de beurs begon vol te storten met liq­uiditeit. Dit is intussen een enorm endemisch ver­schi­jnsel op Wall Street gewor­den. Nader­hand werd en wordt dit ver­schi­jnsel als de gewoon­ste zaak van de wereld omar­md zon­der dat men zich realiseert dat de beurs op een ver­vaar­lijke grondzee dobbert”.

De dynamiek wordt duidelijk in onder­staande S&P chart toen op de bodem van de markt in 2009 heli­copter Ben’ de markt let­ter­lijk met liq­uiditeit (QE) over­spoelde. De dips wer­den steeds beschei­den­er naar­mate ZIRP en ander accom­mod­erend” bankbeleid de natu­urlijke afweer van de kap­i­taal­mark­ten tegen excessieve spec­u­latie steeds verder wist te eroderen. Vanaf nu – mid­den 2014 – kan zon­der meer wor­den gesteld dat de angst volledig is weggeëbt. Het Wall Street casi­no is niets meer of min­der dan tot een één­richt­ing markt ver­wor­den die zich in een ongewisse opwaartse trend beweegt, gespeend van win­st­per­spec­tieven of cash flow verwachtin­gen laat staan reële economis­che ontwik­kelin­gen en vooruitzicht­en”. Stock­man bedoelt hier­mee dat ook deze wor­den aangestuurd.

robert011707 3d89c

Logisch gevolg en keerz­i­jde van de medaille is de afwezigheid van enige volatiliteit op de beurs die thans op een all-time dieptepunt staat, zelfs nog iets lager dan op de vooravond van de cri­sisuit­braak in 2008. Verblind door de Key­ne­si­aanse bril wordt hier­aan door de cen­trale banken vol­strekt voorbijgegaan”.

Een betere tijd om lange puts te kopen heeft zich m.i. nog nooit voorgedaan. Gezien het gigan­tis­che opge­bouwde schuldenkruit­vat zou de index wel eens tot ver boven de tot dusver ver­toonde pieken kun­nen uitschieten.

robert021707 99d11

Het feit dat de cen­trale banken hier­aan voor­bi­j­gaan is ingegeven door de Key­ne­si­aanse economis­che lood­gi­etersmod­ellen” die juist een fatal flaw (fatale breuk­li­jn) bevat­ten. Deze mod­ellen lat­en het kap­i­tal­isme in al z’n naak­theid zien zon­der onder­bouwing van een degelijke bal­ans en geen ruimte latend aan de kap­i­taal­mark­ten die toch het hart vor­men van de mod­erne kap­i­tal­is­tis­che economieën. De cen­trale bankiers per­sis­teren bij hun ZIRP beleid om hun plumb­ing sys­tem’ van de macro economie te infleren in de hoop meer vraag, meer banen, hogere inkomens en meer investerin­gen resul­terend in een hogere groei van het BBP te gener­eren, in totaal voor­bi­j­gaan van de sys­tem­a­tis­che destruc­tie van de finan­ciële sta­biliteit die hieruit voortvloeit”. Dit is de crux van Stock­man die de cen­trale bankiers voorts ver­wi­jt bub­ble blind te zijn, ter­wi­jl ze wel immense hoeveel­he­den high fre­quen­cy macro­da­ta tot hun beschikking hebben die wijzen op de door hen zelf afgeroepen astronomis­che problemen.

In dat kad­er speelt bin­nen de V.S. natu­urlijk met name de relatie tussen de cen­trale over­hei­d­sop­breng­sten en de ongedek­te sociale ver­plichtin­gen in pro­cen­ten van het BBP een belan­grijke rol. Dit onder­w­erp is al dik­wi­jls eerder in mijn columns aan de orde geweest. Hoewel er al voorheen sig­nalen zijn geweest om al dan niet de nationale schuldquote te lat­en oplopen (ophoging van het schuld­pla­fond), vormt de bud­get pro­jec­tie zoals zicht­baar gemaakt in onder­staande chart over een slordi­ge 25 jaar (wie dan zorgt) een onoverkomelijke hin­der­nis. Echter, ver vóór die tijd zal de lage rente z’n tol al hebben geëist.

Als con­tra­dic­tio zal de rentevoet niet­temin tot nage­noeg nul gere­duceerd moeten bli­jven om de staatss­chuld nog enigszins” in bed­wang te kun­nen houden. Dus hoewel enerz­i­jds de druk op een oplopende rente steeds verder toe­neemt, zal de Fed tegen alle log­i­ca in gehouden zijn om de rente ad infini­tum laag te houden. Zolang het vertrouwen aan­bli­jft, zal dat de beurs in de kaart bli­jven spe­len daar er op andere wijze nauwelijks enig ren­de­ment te behalen valt.

robert031707 4b5b8

Ondanks de tem­per­ing heeft de Fed haar beleid de fac­to niet veran­derd en staat Bernanke’s asset bub­ble nog steeds volop in stelling. De nieuwe bankpres­i­dent Janet Yellen heeft dat zojuist op Capi­tol Hill met zoveel woor­den nog eens benadrukt.

Een kri­tisch gegeven in dit kad­er vormt de opbrengst van de junk bonds die bij­na even ver­waar­loos­baar is als die van de zgn. AAA bonds. Dat is zorgelijk, omdat hier­mee onom­stotelijk wordt aangegeven dat de risi­co per­cep­tie bij de beleg­gers tot een absolu­ut dieptepunt is gedaald (zie chart hieron­der) Een uit­zon­der­lijke lage risi­co per­cep­tie blijkt dik­wi­jls het keer­punt van een omslag te markeren.

robert041707 f3030

Ter­wi­jl op het inter­na­tionale mon­e­taire vlak de hege­monie van de dol­lar tanende is, wordt hier­van door de Fed totaal geen gewag gemaakt. Sterk­er, de vorm­ing van een alter­natieve (BRIC) bank en IMF insti­tu­ut werd voor ken­nis­gev­ing aangenomen. Chi­na liet daar­bij uitkomen dat goud de beste eigen­schap­pen ver­toont om in deze opzet een bepaalde rol te gaan spe­len. Nog onduidelijk is welke. Dit land voorzi­et voorts dat de goud­stroom richt­ing Azië nog niet ten einde is. Dat betekent dat er zich nog een zekere voor­raad elders (New York, Lon­den met name) moet bevin­den. Dat zou ook kun­nen beteke­nen dat er dan nog ruimte is om de pri­js te kun­nen bema­nip­uleren. Die ruimte wordt wel steeds klein­er daar er vanu­it Azië geen gram goud terugkeert. 

Samengevat valt af te lei­den dat we ons hoe dan ook in de laat­ste fase van de asset bub­ble bevin­den. Nog­maals, tegelijk is dit ook de fase waarin op de beurs de groot­ste win­sten wor­den gesco­ord. Dat moment lijkt weliswaar nog niet aan de orde. Het is wel zaak het eind­punt hier­van niet af te wacht­en maar de hand­doek tijdig in de ring te gooien. Je moet er reken­ing mee houden dat een mogelijk (snelle) laat­ste oprisp­ing soms maar van vrij korte duur is.

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.