...

De grote vissen eten de kleine...

8 juli 2005, 17:46 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

In de bank­sec­tor gon­st het van de over­namegerucht­en en vooral de grote Amerikaanse banken blijken over vol­doende fond­sen te beschikken om hun machts­ge­bied uit te brei­den. Het doet denken aan Pieter Breugels tekenin­gen en zijn schilder­ij De Spreek­wo­or­den’, waarin o.m. de titel van deze col­umn is afge­beeld.
De grote vis­sen eten de kleine…
De kloof tussen de Europese banken en hun con­cur­renten in de VS wordt elke dag wat bred­er. In het land van Uncle Sam is inder­daad een machtscon­cen­tratie aan de gang, waaruit echte mastodon­ten ontstaan. 
Zo heeft Bank of Amer­i­ca (NYSE: BAC) onlangs de fir­ma MBNA overgenomen, een deal van 35 mil­jard dol­lar (29 mil­jard euro). Hier­door wordt BAC de groot­ste ver­strekker van kredi­etkaarten ter wereld. MBNA realiseerde vorig jaar nog een omzet van 9,6 mil­jard dol­lar (8 mil­jard euro). Vorig jaar nog ver­wierf BAC landgenoot Fleet­Boston voor 47 mil­jard dol­lar (39 mil­jard euro) en veer­tien dagen gele­den werd een belan­grijke Chileense bank opges­lokt.

Intussen aast ABN Amro op de Ital­i­aanse sec­torgenoot Anton­vene­ta, goed voor bij­na 3 mil­jard euro omzet.
Tegelijk­er­ti­jd heeft Uni­cred­i­to, een andere Ital­i­aanse bank, vier maal klein­er dan MBNA, een oog­je op het Duitse HVB.
Om even terug te keren naar de States: de banken doen daar blijk­baar gouden zak­en, want niet alleen BAC beschikt over vol­doende kap­i­taal om de ene acquisi­tie na de andere te doen. Ook JP Mor­gan Chase, Wells Far­go en Cit­i­group zijn op het over­namepad om de ver­wor­ven geld­ber­gen rend­abel te mak­en. Om een voor­beeld te geven van de omzet die banken in de VS draaien: het resul­taat van de laat­ste trimester van Cit­i­group is 5,44 mil­jard dol­lar, ofwel 4,54 mil­jard euro.
In het licht van de strik­tere wet­gev­ing in de VS, gericht tegen monop­o­lievorm­ing, beperkt de banken in het beweg­ingsvri­jheid op gebied van over­names. In het geval van BAC is het zo, dat sinds de acquisi­tie van Fleet­Boston het wet­telijk pla­fond van 10% investerin­gen in sec­torgenoten in de VS. Daarom moeten banken zoals BAC uitk­ijken naar ofwel bin­nen­landse firma’s met andere activiteit­en, zoals MBNA met de cred­it cards, of naar buiten­landse onderne­min­gen.

In deze con­text heeft BAC onlangs nog de Chi­nese kaart getrokken door voor 3 mil­jard dol­lar (2,5 mil­jard euro) de Con­struc­tion Bank te ver­w­er­ven, in Chi­na de num­mer drie in de sec­tor. Het is wel een riskant gegeven, en Europese banken aarze­len nog om dergelijke stap­pen te zetten, maar BAC heeft het toch gedaan…
We kun­nen ons eraan verwacht­en, dat bin­nenko­rt meerdere Europese banken in Amerikaanse han­den zullen belanden. Want de men­tal­iteitsver­schillen tussen het Oude en het Nieuwe Con­ti­nent bli­jven bestaan, zoals we hebben kun­nen vast­stellen toen vorig jaar de onder­han­delin­gen door boven­ver­meld Cit­i­group en Deutsche Bank op de klip­pen zijn gelopen door fun­da­menteel andere opvat­tin­gen over de business. 
Echter moeten we niet ver­geten, dat waar een wil is, ook een weg is en dat we grote vis­sen met grote honger toch niet kun­nen tegenhouden…
Jan Van Besauw
USMar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.