...

DE GROTE LIJN 2

16 juni 2009, 23:16 | US Markets Redactie | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

The Econ­o­my is still at the Brink’ (de economie bevin­dt zich nog steeds op het rand­je van de afgrond), luid­de de kop van een to-the-point artikel in de New York Times van 7 dez­er.

DE GROTE LIJN – II

The Econ­o­my is still at the Brink’ (de economie bevin­dt zich nog steeds op het rand­je van de afgrond), luid­de de kop van een to-the-point artikel in de New York Times van 7 dez­er. Dit naar aan­lei­d­ing van pres­i­dent Obama’s optre­den, als onderdeel van zijn cam­pagne om de Amerika­nen een beter gevoel van de huidi­ge staat van de economie te geven. Hij zei let­ter­lijk: it’s safe to say we have stepped back from the brink’, that there is some calm that did not exist before’ (het is veilig om te zeggen dat we weer wat meer grond onder de voeten hebben en dat er sprake is van enige rust, die er eerder niet was). 

In dit artikel werd pre­cies de vinger op de wond gelegd. Kun je het vertrouwen met­ter­daad terug­win­nen mid­dels a. onge­brei­delde geld­schep­ping, b. schuld­cre­atie en c. door een sys­teem te repar­eren dat zichzelf volledig heeft uit­ge­woond zon­der open­heid van zak­en te geven over wat er is gebeurd. De schri­jvers van dit artikel Lewis en Cohan zijn bei­den gepokt en gemazeld in de Amerikaanse finan­ciële wereld en dorsten het aan de kat de bel aan te binden. Ongetwi­jfeld zal dit artikel veel stof doen opwaaien zow­el in Wash­ing­ton als op Wall Street.

Zo stelden zij dat het op zich geen kwaad kan om de pres­i­dent bemoedi­gende woor­den te lat­en zeggen, als ze niet dan­ger­ous­ly mis­guid­ed’ (gevaar­lijk mis­lei­dend) zouden zijn. Het zijn vooral de ver­wek­te verwachtin­gen geweest die de Dow in korte tijd weer 35% hebben doen opv­eren. In wezen is dit mark­t­ma­nip­u­latie zoals ook de rentemarkt, de edelmetalen 
en de economis­che sta­tistieken (vol­gens Shad­ow Gov­ern­ment Sta­tis­tics)* wor­den gema­nip­uleerd. Van­daar ook dat men meent dat deze storm’ nog lang niet uit­gew­erkt is. 

* vooral de werk­looshei­d­sci­jfers zijn sterk vertek­end: zo wor­den de hon­derd­duizen­den die moe zijn gewor­den een baan te zoeken, niet meegeteld.

Diverse pijn­pun­ten kwa­men in dit artikel aan de orde:

Zo wer­den diverse programma’s van het Min­is­terie van Finan­ciën (de Trea­sury) waaron­der de Term Asset-Backed Secu­ri­ties Loan Facil­i­ty, de Pub­lic-Pri­vate Invest­ment Pro­gram, de zachte ban­caire stress’ testen gezien als niet meer dan een poging een sys­teem te red­den dat hopeloos gefaald heeft. Het sys­teem zal eerst van bin­nenu­it opnieuw dienen te wor­den opge­tu­igd, met inge­bouwde checks and bal­ances’ waar­bij nog slechts het aan­gaan van pru­dent risks’ zal zijn toeges­taan en waar­bij beleg­gers in staat wor­den gesteld over alle ben­odigde rel­e­vante infor­matie te kun­nen beschikken. Daar­bij zouden bankiers per­soon­lijk aansprake­lijk gesteld moeten kun­nen wor­den voor het aan­gaan van onver­ant­wo­orde verplichtingen.

Voorts werd de vraag aan de orde gesteld waarom Oba­ma het niet juist zou moeten hebben over de hopeloze kredi­etver­slav­ing, quick fix­es en de cul­tu­ur van meer is beter’ in plaats van mooie beloftes richt­ing de terug­keer van de good times’ te doen. Why is the mor­phine drip still in the veins of the finan­cial system?’(waarom drup­pelt er nog steeds morfine in de aderen van het finan­ciële sys­teem?) duidend op de onge­brei­delde geld­pers, de bailouts en het kun­st­matig in lev­en houden van insti­tuten die too big too fail’ zijn. Deze activiteit­en wor­den omschreven als cre­ative destruc­tions’ (term van de Oost­en­rijkse School). Het artikel eindigde met een aan­tal indrin­gende vragen.

Vraag: waarom heeft Oba­ma zich omringd met economis­che adviseurs, die zelf aan de wieg van deze finan­ciële chaos hebben ges­taan? Ongetwi­jfeld heeft dit te mak­en met de belan­genbescherming van de geves­tigde orde!

Vraag: waarom doet Oba­ma niet meer zijn best om gede­tailleerde open­heid te ver­schaf­fen over wat zich achter de coulis­sen heeft afge­speeld en afspeelt? Ook werd gedoeld op de kleinere beleg­gers die het moeten hebben van adviezen van anal­is­ten- en bro­kers die naar believen met de waarheid’ kun­nen omsprin­gen, in de eerste plaats voor eigen gewin. Aan de hand van de geplaat­ste orders kun­nen ze voor eigen reken­ing han­de­len zon­der dat er een haan naar kraait. Op deze wijze zijn huizen als Gold­man Sachs, Mor­gan Stan­ley (met name genoemd!) in de loop der jaren groot gewor­den. Nog steeds kun­nen deze insti­tuten grote risico’s nemen en als het fout gaat, hun hand ophouden bij de Fed.

Vraag: waarom heeft de Amerikaanse beur­swaakhond S.E.C. nog niet de bevoegdheid vol­strek­te transparantie te eisen en alle doc­u­menten te pub­liceren ter zake van de weapons of mass destruc­tion’ (betitel­ing van War­ren Buf­fett) zoals daar zijn de cred­it default swaps en andere asset-backed securities? 

Vraag: waarom geeft de regering über­haupt geen inzage in infor­matie die wel beschouwd tot het domein van de open­baarheid behoort? Er wordt hier­bij gewezen op de nieuwe web­site van de Tim­o­thy Gei­th­n­er www​.finan​cial​sta​bil​i​ty​.gov die geheel gewi­jd is aan transparan­cy, over­sight and account­abil­i­ty’. Maar je tre­ft hierop helaas niets over een bona fide’ cred­it default swap of de namen van de hedge-fund en pri­vate equi­ty par­tic­i­pan­ten in de Term Asset-Backed Secu­ri­ties Loan Facil­i­ty bonanza. 

Sterk­er, er moest zelfs een pro­ces aanges­pan­nen wor­den om voor­ma­lig finan­cieel chef Hen­ry Paul­son zover te kri­j­gen om uit­sluit­sel te geven over zijn meet­ing vorig jaar okto­ber met de CEO’s van de tien groot­ste banken. Tij­dens deze meet­ing wer­den ze op com­mu­nis­tisch’ hard­handi­ge wijze ged­won­gen om geld op te nemen van het toen zojuist in het lev­en geroepen Trou­bled Asset Relief Pro­gram (TARP), zodat Paul­son even grip op deze banken kreeg. Op dezelfde wijze wilde Bloomberg van de Trea­sury gedaan kri­j­gen details te ver­schaf­fen over de meer dan $ 2.000 mil­jard die in de vorm van lenin­gen aan de banken wer­den ver­schaft zoals City Group en Gold­man Sachs (waar Paul­son ban­den mee heeft). 

Vraag: waarom weten we nog steeds niet op grond waar­van lieden als Paul­son, Gei­th­n­er en Benanke vorig jaar Lehman onderuit lieten gaan, ter­wi­jl een dag lat­er A.I.G. werd gered. Of waarom in novem­ber vorig jaar de poten­tiële ver­liezen van City­group ter grootte van $ 150 mil­jard dol­lar voor $ 301 mil­jard dol­lar door de staat wer­den overgenomen? Waar zijn al die documenten? 

Vraag: waarom heeft pres­i­dent Oba­ma niet aange­dron­gen op pub­lic hear­ings (open­bare ver­horen) over wat er alle­maal is gebeurd toen de finan­ciële tsuna­mi in rap tem­po uitrolde? Geen enkele betrokkene heeft tot dus ver de behoefte gevoeld er ook maar één woord aan vuil te mak­en. Zij zouden onder ede ver­plicht moeten wor­den gesteld met de volle waarheid naar buiten te komen en hun immu­niteit ver­liezen bij het ver­draaien of achter­houden van de feit­en. Een aan­tal van deze hoof­drol­spel­ers wer­den met name genoemd zoals Hen­ry Paulson,
ex-min­is­ter van Finan­ciën, voor­ma­lig min­is­ter van Finan­ciën Robert Rubin (nu Gold­man Sachs), Dick Fuld van Lehman Broth­ers, Hank Green­berg van A.I.G., San­ford Weill van Cit­i­group, Stan O’Neal van Mer­rill Lynch en Jim­my Cayne van Bear Stearns.

Goed, Oba­ma is nog maar 139 dagen aan het bewind, maar werd er aan toegevoegd: his record on search­ing out the caus­es of the finan­cial cri­sis has not been reas­sur­ing’ (zijn presta­ties op dit ter­rein zijn nog weinig bemoedi­gend). Zon­der open­heid zal het vertrouwen van het Amerikaanse pub­liek niet wor­den her­steld, zo min als dat van de wereld in het Amerikaanse kap­i­tal­isme en de insti­tuten die dit moeten dra­gen’. Tot zover dit artikel.

De meest in het oog lopende effecten van de Fed­erale cre­ative destruc­tion op een rijtje:

• Vol­gens de laat­ste schat­tin­gen van de Trea­sury zal het teko­rt oplopen tot $ 1.840 mil­jard of 13.4% van BNP, een onge­ho­ord hoog per­cent­age geschikt voor opname in het Guin­ness Book of Records en zelfs drie keer hoger dan ten tijde van de Grote Depressie in de jaren 30. Deficit chart



• Echter, het gaat hier nog maar om een veron­der­stelling of verwacht­ing zo men wil,
met hoe dan ook ontwrich­t­ende gevolgen. 

• Wel wordt er van uit­ge­gaan dat een en ander een turn­around in de economie bew­erk­stel­ligt; het één lijkt juist veel meer met het ander in tegenspraak!

• Hoe kan de regering boven­di­en van een turn­around spreken als de leen­raz­ernij de rente opstuwt met alle gevol­gen voor de vast­goed­markt (waar de hogere hypotheekrente het startsig­naal voor deze ellende was!).

• Boven het bud­get­taire teko­rt van $1.840 mil­jard staat er nog eens een som uit van 
ruim $ 14.000 mil­jard aan nieuwe lenin­gen, schul­dover­name ver­plichtin­gen en garanties; de toekom­stige schuld­ver­plichtin­gen met betrekking tot de ver­gri­jz­ing en de medis­che zorg zijn hierin niet opgenomen (!). Uit dit alles kan nog een golf van ellende voortvloeien.

*In een poging de rente laag te houden heeft de Fed sinds 25 maart voor ruim 
$ 145 mil­jard aan staatss­chuld­pa­pi­er opgenomen; ondanks deze opname kon niet 
wor­den voorkomen dat de oblig­atieko­ersen alleen maar zijn gedaald, ter­wi­jl de rente
steeg; thans is er even een pauze, zoals er reeds meerdere zijn geweest

*Daar­boven heeft de Fed ook nog voor een bedrag van ruim $ 500 mil­jard aan zgn.
mort­gage backed secu­ri­ties (verzek­erde hypotheekpro­ducten) overgenomen, overi­gens zon­der enig soelaas.

*Om staatspa­pi­er op te kopen, moet er geld wor­den gedrukt; hoe meer er wordt gedrukt, hoe grot­er de inflatieangst en hoe meer bezit­ters van staatspa­pi­er zich realis­eren straks in min­der koop­kracht te wor­den terug betaald; het bij­drukken van dol­lars zet de rente onder opwaartse druk en is gif voor:

1) de verzek­er­ings­maatschap­pi­jen en pen­sioen­fond­sen die de buik vol hebben’ van staatspapier
2) de banken die anticiperen op een lage rente om geld bin­nen te kun­nen halen
3) de huizen­pri­jzen die verder bli­jven dalen naar­mate de hypotheekrente stijgt
4) de nuts­bedri­jven die grote bedra­gen voor de lan­gere ter­mi­jn moeten lenen om hun immense investerin­gen te kun­nen financieren
5) de beleg­gers van aan­de­len, oblig­aties en alle typen van vastgoed!

Want:
De US Trea­sury dreigt nu zelf het slachtof­fer te wor­den van de groot­ste schulden­cri­sis aller tijden. 

Het fail­li­et’ van de Trea­sury stelt alle voor­gaande pijn van de hypotheek- en vast­goed­markt alsmede de banken­cri­sis, het omvallen van de groot­ste verzek­er­aar ter wereld alsook het omvallen van Gen­er­al Motors en Chrysler volledig in de schaduw. Voorts dreigt de rente onbe­heers­baar te wor­den als gevolg waar­van elke finan­ciële stim­u­lans bedoeld tot mogelijk economisch her­s­tel om zeep wordt gebracht. Er is geen insti­tu­ut ter wereld dat de US Trea­sury kan red­den of out­bailen’. De Fed is hier­bij volkomen machteloos en dreigt in het zelfde afvo­er­put­je te wor­den meegesleurd. Dan zijn we pre­cies op het punt beland waar­voor Thomas Jef­fer­son 300 jaar gele­den al waarschuwde. Het tri­este is dat Jan met de Pet moet dokken en dat zou wel eens ern­stiger kun­nen zijn dan gedurende de voor­gaande Depressie.

Voor beleg­gers met staande belan­gen in de aandelen‑, oblig­atie- of vast­goed­markt is het dan defin­i­tief afgelopen. Zij dienen óf alsnog te liq­uideren óf zich in te dekken mid­dels putop­ties en/​of te beleggen in edel­metaal. Let wel, het gaat ten­min­ste om koopkrachtbehoud!

Oba­ma
Als je wilt geloven dat Oba­ma voor de fix zorgt dan moet je ook geloven dat 

  • het onge­brei­deld stim­uleren van de geld­ho­eveel­heid geen inflatie veroorza­akt, zelfs niet als de groei stokt 
  • het schuld op schuld stape­len niet lei­dt tot het weg infleren van de staatsschuld 
  • de hoog oplopende begrot­ing­steko­rten niet lei­den tot ver­hoogde belastin­gen noch tot een hogere rente 
  • Chi­na schuld­pa­pi­er bli­jft kopen zolang de VS financier­ing van de staatss­chuld behoeft 
  • de wis­selko­ers van de dol­lar niet onder druk komt te staan 
  • de banken intussen nage­noeg zijn gesaneerd 
  • de vast­goed­pri­jzen niet veel meer zullen dalen 
  • de con­sument weer meer gaat consumeren. 

Vol­gens de laat­ste (betrouw­bare?) cijfers van de Fed is er sprake van een regel­rechte Debt Collapse!

  • de markt van het zgn. open mar­ket paper, bedoeld om hypotheken, bedri­jf­slenin­gen etc. te financieren zak­te in het eerste kwartaal terug met maar lief­st $ 662, 5 mil­jard, de groot­ste terug­val ooit! 
  • de ban­klenin­gen liepen in dat zelfde kwartaal terug met $856,4 mil­jard, de groot­ste terug­val ooit! 
  • het con­sumentenkredi­et liep eve­neens terug met $ 90,7 mil­jard, eve­neens een record! 
  • logisch, want het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën nam $ 1.442,8 mil­jard van de 
    kredi­ettafel’.

Chi­na
U zult het niet vreemd vin­den dat met name in Chi­na steeds hard­er wordt geroepen om maa­trege­len in de VS om de verdere erosie van de dol­lar te stop­pen en ook om een grotere rol voor de yuan in de inter­na­tionale finan­ciële wereld. Roepen is één, doen is wel twee, gezien de sterk ver­w­even belan­gen. Duidelijk is dat deze gelu­iden niet­temin duiden op een afne­mende rol van de green back in de toekomst. Boven­di­en zijn de Chinezen grootschalig bezig veel meer con­t­role te kri­j­gen over diverse grond­stof­fen in de hoop nog zoveel mogelijk met dol­lars te kun­nen oog­sten voor­dat de nat­te moes­son’ daad­w­erke­lijk z’n intrede doet. 

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.