Apple werd deze maand het meest in waarde uitgedrukt het grootste bedrijf ter wereld. De marktwaarde van Apple is maar liefst 485 miljard dollar geworden bij een koers van 525 dollar (vrijdag 24 februari 2012). Apple laat zo de voormalige nummer 1 Exxon Mobil duidelijk achter zich, de Oliereus heeft nu een beurswaarde van 420 miljard dollar.
Het gaat snel met Apple, heel snel zoals u wellicht merkt. En dat voor een bedrijf waar precies 10 jaar geleden niemand meer in geloofde. Tot waar zal de waarde verder op gaan lopen? We staan op een zucht van een niveau waar er bij mijn weten tot nog toe nog geen enkel bedrijf ooit terecht kwam, een beurswaarde van meer dan 500 miljard dollar?
Apple staat dus sinds kort op nummer 1 en lost de vorige koplopers af. De laatste 6 voorgangers waren in de juiste volgorde Exxon Mobil, PetroChina, General Electric, Microsoft, Cisco en IBM.
Een nieuwe reus kondigt vaak een top in de markt aan:
Het valt op dat wanneer er een grote machtswissel komt waar er een bedrijf plots de absolute leiding in waarde overneemt er mogelijk snel een top komt te staan in de markt. Dat was zo eind 2007 toen plots PetroChina een mastodont werd, en ook was het zo dat toen Microsoft vanaf eind 1999 begin 2000 zijn hoogste waarde ooit bereikte er een behoorlijke terugval kwam.
Beide bedrijven maakten op zijn zachts gezegd een harde landing nadien en zorgden vanaf dan ook meteen voor een totale draai in de markt. Is het nu zover via Apple? Zie de grafische vergelijking via de grafiek hieronder …
Moet Apple (of moest Apple al) in de Dow Jones index?
Je zou haast zeggen, uiteraard maar zo makkelijk gaat dat blijkbaar niet. De Dow Jones is een prijsgewogen index waar bijvoorbeeld iedere dollar prijsbeweging bij een aandeel in de huidige tijden al goed is voor 7 Dow Jones punten. En, de gemiddelde prijs per fonds in de Dow Jones index is ongeveer 57 dollar. Deze conclusie brengt me meteen de mogelijkheid naar u toe hoe die Dow Jones nu eigenlijk tot stand komt, want volgens mij weten veel lezers dat (nog) niet … Daarom hieronder een korte en bondige uiteenzetting zodat iedereen nu weet hoe de Dow Jones stand wordt bepaald …
Daar de index prijsgewogen is zal de prijsbeweging van een aandeel als Apple heel veel invloed uitoefenen op de totale uitslagen van de index zelf. Er is na een mutatie voor de Dow Jones altijd een vaste noemer (divisor), op 7 februari 2010 werd die voor het laatst aangepast nadat het bedrijf Verizon een spin off deed. Na 7 februari 2010 kwam de divisor te staan op 0,132129493 wat dan de vaste noemer is voor de Dow Jones opgetelde waarde van alle aandelen bij elkaar. Delen we die prijs door 0,132129493 dan komen we uit op de stand van de Dow Jones. De laatste wijziging van de index door nieuwe bedrijven was op 8 juni 2009 toen Cisco en Travelers de bedrijven General Motors en Citigroup kwamen vervangen.
Zo, nu weet u dat ook weer voor later .… En om hier meteen op voort te borduren, u kunt al raden wat er met de Dow Jones zou zijn gebeurd na toevoeging van Apple in plaats van bijvoorbeeld Cisco (laatste toevoeging in de Dow Jones index) …
We werken het meteen uit in de praktijk:
Op slotbasis van de koersen op vrijdag 24 februari 2012 was de totale koers van alle Dow Jones fondsen opgeteld 1715,43 dollar waarna we dat delen door de divisor wat resulteerde in een stand van 12.983 punten. Maar, vervangen we bijvoorbeeld op de laatste tech wijziging Cisco door Apple, dan zal de divisor wel wat veranderen naar in dat geval 0,146286415 (op 8 juni 2009) maar met de slotkoers van Apple op vrijdag 24 februari zou de Dow Jones op maar liefst 15.160 punten hebben gestaan. Een nieuwe All Time High dus, en ruim boven de 14.100 punten waar de Dow Jones zijn absolute top maakte in 2007.
Een historisch overzicht met de wijzigingen van de divisor bij de Dow Jones kunt u zien via de link hieronder:
Het zou de index nogal op de kop zetten, maar in feite hoort Apple gewoon in de Dow Jones index thuis door zijn marktwaarde naast bedrijven als bijvoorbeeld Mc Donalds, Coca-Cola, Microsoft, Walt Disney en Exxon Mobil. En toch is het niet het geval omdat men denkt dat een aandeel als Apple de boel teveel op de kop zou kunnen zetten. Want stelt u zich eens voor dat op een bepaald moment het aandeel plots 50 dollar verliest op een avond terwijl de rest ook dik in het rood staat? Het kan de Dow Jones historische verliezen doen optekenen in zo‘n geval. Het ziet er mooi uit als het omhoog gaat, maar de keerzijde van de medaille is ook iets waar men bang voor lijkt te zijn …
Met de huidige prijsvorming zal men dan ook eerst eisen dat Apple een stocksplit van 1⁄10 moet doorvoeren voor dat men erover gaat denken om het aandeel op de nominatielijst te zetten. Wordt vervolgd uiteraard, het blijft een interessante waarneming, kan men het grootste bedrijf van de USA uit de Dow Jones index houden???
Kan de koers nog hoger?
Dat is een vraag die velen zich stellen, er zijn weinig analisten die het durven om Apple te downgraden momenteel. En toch, meer dan 500 dollar en een markwaarde van bijna 500 miljard is wel heel veel. Ook de PE van meer dan 14 is aan de hoge kant voor Apple. Andere top bedrijven vertonen tussen de 8 en 10 keer de winst toen ze op hun hoogste marktwaarde terecht kwamen. Maar, Apple is een hype voor iedereen, de belegger die het aandeel wil hebben en de consument die (nog) de producten wil hebben. Tot er iets nieuws komt, want dan kan het snel klaar zijn met Apple en de mooie productenlijn. Hoelang dat nog gaat duren is een andere vraag, maar als er een wissel komt bij de eindgebruiker zal Apple mogelijk vallen als een baksteen tot een meer gemiddelde marktwaarde … Kan nog 1−2−4−6 jaar duren, maar we moeten wel rekening houden met een toppunt bij Apple binnen nu en pakweg een jaar of 5 … Dat is mijn eigen mening trouwens …
Guy Boscart
www.usmarkets.nl