...

DE GRIEKSE SCHULDENVAL

23 april 2010, 07:41 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Van­daag is de rente op Griekse staat­slenin­gen met een 10-jarige loop­ti­jd opgelopen naar 8,57 %. Daarmee is deze rente inmid­dels maar lief­st 5,5 % hoger dan die op vergelijk­bare Duitse staat­slenin­gen. Van­daag maak­te Euro­stat – het Europese bureau voor sta­tistiek – bek­end dat het Griekse begrot­ing­steko­rt nog hoger uit­valt dan tot op heden werd gevreesd. Het blijkt niet 12,9 % maar 13,6 % te zijn. De Griekse regering heeft weliswaar een pakket van forse bezuinigin­gen afgekondigd maar beleg­gers hebben er weinig vertrouwen in en de bevolk­ing heeft er niet veel zin in. Zo begonnen duizen­den Griekse ambtenaren een 24-uursstak­ing met een mars door Athene.


In afwacht­ing van het ver­zoek van de Griekse regering aan de Europese Unie en het IMF voor hulp neemt de span­ning op de Europese oblig­atiemarkt sterk toe. Want waar Grieken­land al door velen wordt afgeschreven richt­en de mark­ten zich onder­tussen ook op Por­tu­gal. Zo liep de rente op 10-jaars Por­tugese staat­slenin­gen op naar 4,87 %, maar lief­st 1,8 % hoger dan de Duitse bench­mark. Op een nieuwe emissie van 15-jarige staat­soblig­aties in Span­je bleven de inschri­jvin­gen ver achter bij de verwachtin­gen. Want hoewel de 10-jaars rente in Span­je nog steeds onder de 4 % ligt geldt ook dit land als een zwakke broed­er bin­nen de Euro­zone. De verzek­er­ing­spremie op Griekse staat­slenin­gen is naar niet eerder gek­ende hoogten opgelopen. Dat zelfde geldt voor de pre­mies op Por­tugese en Spaanse staatsleningen.

Deskundi­gen zijn het er wel over eens dat de Grieken hun toren­hoge rente­las­ten niet lang meer zullen kun­nen dra­gen. Offi­cieel heeft Grieken­land nog steeds geen ver­zoek inge­di­end bij de Europese Com­missie en het IMF. De Griekse min­is­ter van Finan­ciën Papa­con­stan­ti­nou ontk­end de gerucht­en als zou er samen met het IMF en de EU gezocht wor­den naar een her­struc­turering van de staatss­chuld. En de term her­struc­turering is een eufemisme voor een default. In plaats van fail­lisse­ment wordt de term default gebruikt want een land kan – in tegen­stelling tot een bedri­jf — immers nooit fail­li­et. Bij een default kan een land zijn betal­ingsver­plichtin­gen aan zijn schuldeis­ers – oblig­atiehoud­ers – niet langer nakomen. Voor de houd­ers van Griekse staat­soblig­aties dient zo langza­mer­hand het erg­ste gevreesd te wor­den. Hoe lang zullen zij nog rente ont­van­gen over hun uit­geleende geld? En zal hun lening ooit nog afgelost wor­den? Eerder in de recente geschiede­nis ondergin­gen oblig­atiehoud­ers van Rus­sis­che en Argen­ti­jnse staat­soblig­aties het­zelfde lot.

Ter­wi­jl de span­ning sti­jgt, zoekt de markt naar een beves­tig­ing dat het eerder uit­ge­spro­ken hulp­pakket van de EU en het IMF ook daad­w­erke­lijk wordt aangewend. Maar dat zou nog wel eens twee tot drie weken kun­nen gaan duren. Er vin­den in de tussen­ti­jd namelijk eerst nog Duitse verkiezin­gen plaats. Voor de Duitse regering lijkt hulpver­len­ing aan Grieken­land voor die tijd geen optie daar de meerder­heid van de bevolk­ing mordi­cus tegen is. Maar voor Grieken­land zouden twee tot drie weken wel eens te lang kun­nen zijn. De mark­ten wor­den per dag ongeduldiger getu­ige de steeds verder sti­j­gende rente. En voor de Grieken betekent en hogere rente een hogere schulden­last. De Grieken bevin­den zich in een zoge­naamde debt trap.

De cri­sis begon met een banken­cri­sis. De over­he­den moesten te hulp schi­eten om het finan­ciële sys­teem van de onder­gang red­den. Dat is gelukt. En de meeste banken zien hun con­di­tie gezien de recente bedri­jf­s­re­sul­tat­en steeds verder ver­beteren. Maar nu de over­he­den de banken hebben gered is de grote vraag wie de over­he­den gaat red­den? Wie gaat ze van deze enorme schulden­last afhelpen? Het sce­nario van de mon­e­taire autoriteit­en is steeds geweest de economie met grootschalige staatss­te­un te stim­uleren waar­door de schulden ver­vol­gens vanzelf weer zouden gaan afne­men. Een tough bal­anc­ing act die in Azë en de VS lijkt te gaan sla­gen maar komt voor ver­schil­lende trage Zuid-Europese broed­ers dat her­s­tel wel snel genoeg? Grieken­land vormt de eerste test. Maar zal het bij deze Griekse tragedie bli­jven of zullen de mark­ten zich daar­na gaan richt­en op de vol­gende zwakke broed­er? En hoev­er gaat de Europese Unie (lees: Duit­s­land) in zijn pogin­gen de euro overeind te houden? Sinds het uit­breken van de Griekse cri­sis heeft de euro reeds met 13 % aan waarde ver­loren ten opzichte van de dol­lar. Hoeveel verder nog?

Jan-willem Nijkamp

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.