...

DE G-20 EN DE ROL VAN HET GOUD

19 november 2008, 14:51 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Deze keer heeft Robert het over Goud en de G‑20 bijeenkomst in Wash­ing­ton wat het draaipunt voor een nieuwe glob­al finan­cial archi­tec­ture zou moeten mark­eren.

DE G‑20 EN DE ROL VAN HET GOUD

De bijeenkomst van de G‑20 in Wash­ing­ton afgelopen week­end zou het draaipunt voor een nieuwe glob­al finan­cial archi­tec­ture moeten mark­eren. Basison­derde­len van de agen­da waren meer toezicht, meer sta­biliteit en stim­u­ler­ing van de economis­che groei. Zulke cri­sis­pun­ten zijn natu­urlijk zon­der veel opposi­tie snel uit­ge­spro­ken. Waar het op aankomt, is de fol­low-up zoals Wereld­bankpres­i­dent Robert Zoel­lick benadruk­te. Na alle geld­in­jec­ties en ban­caire garanties zijn cen­trale bankiers noch politi­ci waar ook ter wereld er tot dus ver in ges­laagd het vertrouwen in de banken noch het vertrouwen tussen banken onder­ling noch het vertrouwen tussen banken en het bedri­jf­sleven te her­stellen. Dat is wel de crux van de glob­al fix! 

Uitkom­sten bijeenkomst

Ver­bi­jsterend mager waren de uitkom­sten die met sug­ar coat­ing (met een laag­je suik­er afdekken) en pussy foot­ing (pap­pen en nat houden) wer­den aange­duid. Over meer dan de gemoed­eren rustig houden en symp­toombe­stri­jd­ing is offi­cieel niet gespro­ken. Daar de huidi­ge bizarre finan­ciële sit­u­atie om rede­nen van rust niet het stem­pel van urgent meekreeg, wordt er eerst op 30 april a.s. (ruim vijf maan­den lat­er) geë­val­ueerd’. Brown, Sarkozy en aan­vanke­lijk ook Merkel leken bereid om juist de koe, zij het met hand­schoe­nen aan, wel bij de horens te willen pakken. Maar ook zij bleken in Wash­ing­ton te ver voor de troepen uit te lopen.

Gevol­gen

Nu enige hoek­steenin­sti­tuten intussen zijn omgevallen, hoopt men dat het erg­ste achter de rug is en dat er vol­doende tijd is om de schade weer te repar­eren. Echter, de vraag is ken­nelijk niet aan de orde geweest of deze bin­nen het huidi­ge raamw­erk wel te repar­eren is! En juist hangende deze prangende vraag was het dan niet veel beter geweest om deze immense koe nu met bei­de horens aan te pakken? Ken­nelijk dorst geen enkele politi­cus dit aan en dreigen we toch af te gli­j­den naar een financieel/​economische meltdown.

Insta­biele munten

De zwak­ste schakels – de VS en Japan – ken­nen de sterk­ste munt. Is hier naar gekeken? Niet dat wij weten. Nor­maal gespro­ken straalt een sterke munt toch een sterke economie uit. Ook hier is sprake van een bub­ble als gevolg van aller­hande finan­ciële spel­let­jes waaraan nu een einde zal komen. Er is fun­da­menteel sprake van een inter­na­tionale finan­ciële wanorde van de hoog­ste orde. Sinds het loslat­en van de kop­pel­ing dollar/​goud in 1971 en de daaruit ontstane sit­u­atie van de zwevende valuta’s hebben de mon­e­taire autoriteit­en vrij spel gekre­gen en kon­den in wezen — om de economie te stim­uleren — net zo veel geld bij­drukken als ze wilden. 
Mede gegeven de huidi­ge ontwik­kelin­gen zijn eigen­lijk alle bankspel­regels over­bo­ord gezet. 

Gevol­gen van de ontkoppeling

De koop­kracht van de dol­lar bedraagt nu nog maar 5% van die van 1971!. Inter­na­tion­aal oper­erende bedri­jven dien­den als gevolg van de zwevende valuta’s hun valutarisico’s voor de zek­er­heid af te scher­men. Een bedri­jf als Fokker, dat qua afzet afhanke­lijk was van het buiten­land, luk­te dat niet en ging door een sterk dal­ende dol­lar onderuit. Maar zo waren er meerdere bedri­jven zoals bijvoor­beeld in de scheepsbouw. 

De zwevende valuta’s in samen­hang met de lage rente (met ein­de­loos veel kap­i­taal in het cir­cuit hebben mede aan­lei­d­ing gegeven tot het bedenken van leuke’ spel­let­jes, zoals o.a. de yen-car­ry trade maar ook tot de ontwik­kel­ing van de derivaten­han­del. Vol­gens de opgave van de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (BIS) in Basel bedroeg deze eind juni nog 684 biljoen of 684.000 mil­jard dol­lar. Dat is twaalf maal het nom­i­nale geza­men­lijke wereld bru­to bin­nen­lands prod­uct. Op dag­ba­sis werd er ruim 2 ½ biljoen dol­lar rond de wereld gepompt. 

Zoals hypotheekderivat­en wereld­wi­jd verkocht wer­den, kon dat ook met andere rente- of val­u­taderivat­en. Zo is meer dan tweed­erde van de totale han­del in derivat­en rente gere­la­teerd. Dit werd alle­maal toege­lat­en door de toezichthoud­ers, in casu de cen­trale bankiers. Sterk­er nog, nadat deze pro­ducten eerst nog wer­den voorzien van een triple‑A label. Gold dat ook niet voor de IJs­landse banken die geza­men­lijk zes keer het IJs­landse bru­to bin­nen­lands prod­uct in de waagschaal stelden? Bij absen­tie van een ration­eel mon­e­tair sys­teem respon­deer­den beleg­gin­gen op de per­ver­siteit van de onge­hin­derde geldgroei

Zolang deze han­del en wan­del de economis­che groei niet in de weg stond, was er toch geen gevaar? Alle cen­trale bankiers aanges­loten bij de BIS in Basel waren, getu­ige de verk­lar­ing van dit insti­tu­ut in okto­ber 2006, al op de hoogte van de immense risico’s ver­bon­den aan deze han­del. Geen van deze bankiers als toezichthoud­er bij uit­stek heeft echter z’n vinger opgesto­ken! Daarmee is het vertrouwen in het gehele inter­na­tionale finan­ciële sys­teem c.q. de mon­e­taire integriteit een doo­d­steek toegebracht. 

De financier­ing van de oor­log in Viet­nam mid­dels de geld­pers noopte voor­ma­lig pres­i­dent Nixon des­ti­jds de dol­lar van het goud los te kop­pe­len. Zou dat even­wel niet zijn gebeurd dan zou deze cri­sis zomin als de hoge inflatie eind jaren 70/​begin 80 van meer dan 15% nooit mogelijk zijn geweest. Immers, onge­lim­i­teerd draaiende geld­persen kun­nen niet anders dan tot uit­wassen of bub­bles lei­den. Dat bleek al in de jaren 20 in Duitsland.

Meest serieuze reme­die overwegingen

De enige afdoende reme­die is terug­keer naar een nieuw soort Bret­ton Woods overeenkomst, waarin harde en duidelijke afsprak­en wor­den gemaakt met betrekking tot de vraag hoe om te gaan met ons inter­na­tionale finan­ciële sys­teem. Daarin dient een rol voor het goud te zijn weggelegd. Het goud is zo oud als de wereldgeschiede­nis en heeft door alle eeuwen heen een pri­maire rol als ruil- en betaalmid­del vervuld. Boven­di­en geldt het tot op van­daag als een belan­grijke reserve­post op de bal­ans van de cen­trale banken, niet­te­gen­staande de verkopen sinds 2001. De cen­trale banken van de G‑20 bezit­ten zelfs tweed­erde van de totale goudreserve. Met de EU en het IMF meegerek­end komen we zelfs op 80% of 15% van het totaal aan gemi­jnd goud over de jaren. 

Voor­ma­lig Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er, die de VS in de jaren 80 uit het inflatiemo­eras heeft getrokken, is door pres­i­dent-elect Oba­ma weer van stal gehaald om mogelijke oplossin­gen aan te dra­gen voor een nieuwe finan­ciële orde. Als geen ander zal hij aans­turen op het stop­pen van de symp­toombe­stri­jd­ing mid­dels hon­der­den mil­jar­den geld­in­jec­ties, bankgaranties en over­names van besmette banken. Als we uit de nu dodelijke omarm­ing van schuldliq­ui­datie en pri­js­de­flatie willen komen, dan zal er om te begin­nen een ander beleid- en besluitvorm­ing­spro­ces moeten komen. Besmette insti­tuten en bedri­jven zullen pub­lieke­lijk besmet verk­laard dienen te wor­den. Tegelijk zullen finan­cieel (nog) gezonde insti­tuten (banken) en bedri­jven met nieuwe inno­vatieve tech­nolo­gieën en kap­i­taal­in­fusies ges­te­und moeten wor­den. Vol­gens Moody’s staat thans 14% van alle Amerikaanse bedri­jven op omvallen! Dat betekent meer werk­loosheid, min­der con­sump­tie en meer ellende! Deze dreig­ing op zich staat borg voor een nieuwe kettingreactie. 

Zelfs de meest ambitieuze her­stel­pogin­gen zullen veel goed­kop­er blijken te zijn dan de minst ambitieuze bailouts en incom­pe­tente inter­ven­ties. Hoe sneller de schuldliq­ui­datie en pri­js­de­flatie kun­nen wor­den aangepakt, hoe eerder er tijd en ruimte komt voor stim­u­ler­ing en her­s­tel van de economie, in die vol­go­rde. Hor­ror scenario’s in de vorm van een door­pakkende deflatie of anderz­i­jds een hyper­in­flatie kun­nen hier­mee wellicht wor­den vermeden.

Als stok achter de deur staat dat de Amerikaanse over­heid als ver­reweg de groot­ste schulde­naar ter wereld straks geen enkel over­hei­dspa­pi­er meer kan plaat­sen ten­z­ij tegen een absurd hoge rentevoet. Zolang de Amerikaanse over­heid de opbreng­sten van de mas­sale uit­gifte van Trea­suries gebruikt voor bailouts zal het buiten­landse wantrouwen navenant toen­e­men. Daarmee sti­jgt ook het risi­co van een melt­down van de oblig­atiemarkt. Op dat moment kan er geen enkele schuld meer wor­den gefi­nancierd, is de dol­lar totaal uit­ge­woond, ligt Ameri­ka op z’n gat en is de Amerikaanse over­heid zelf het slachtof­fer van deze volledig uit de hand gelopen cri­sis. Opval­lend is dat deze stelling nog ner­gens is geponeerd! In tegen­deel, omdat de dol­lar in alle schuldge­woel weer is aangesterkt, blijkt er opeens weer meer vertrouwen in de dol­lar op te wellen. Het lijkt of veel mensen de weg echt kwi­jt zijn.

Een nieuwe dollar/​goud koppeling?

We zullen niet weten of dit onder­w­erp in Wash­ing­ton über­haupt aan de orde is geweest.
Een nieuwe kop­pel­ing met tegelijk­er­ti­jd de deval­u­atie van alle valuta’s en daarmee reflatie van alle hard assets (com­modi­ties, waaron­der goud) zou in één klap de schulden­druk enorm kun­nen ver­licht­en. Dit zou tevens een terug­keer inlu­iden naar vaste wis­selko­ers- ver­houdin­gen. Spaarders en fond­sen zouden uit­er­aard wel schade­loos moeten wor­den gesteld. De vraag is niet of een nieuwe kop­pel­ing op een of andere wijze zou werken. Dat heeft het verleden reeds aange­toond, maar willen we wel zon­der mis­bruik van de geld­pers op een veel gematigder en ordelijk­er wijze groeien? In ieder geval zou hier­mee een tweede Grote Depressie kun­nen wor­den voorkomen! Boven­di­en zou dit grote ecol­o­gis­che voorde­len opleveren.

Grote vraag is echter welke goud­pri­js zou moeten gelden om de immense schulden­last te kun­nen accom­mod­eren’ en de economie weer van nieuwe zuurstof te voorzien. Dr. Peter W. Miller, befaamd Brits econometrist, heeft met een slag om de arm berek­end dat een reval­u­atie van het goud wel zo ongeveer op een 2000% zou moeten komen te liggen. Een opwaarder­ing van het goud met 2000% impliceert een goud­pri­js van cir­ca $ 15.000 per ounce of een slordi­ge € 360.000 per kilo. Het papiergeld zou dan tegelijk­er­ti­jd met dat per­cent­age wor­den gedevalueerd. 

Bezit­ters van goud zullen ver­vol­gens hun goud grootschalig wensen aan te bieden, ter­wi­jl de cen­trale bankiers het weer opne­men. Aangezien er niet genoeg goud in de wereld is om het vrij inwis­sel­baar te mak­en, kan er geen sprake zijn van een volledi­ge gouden standaard. 

Hoewel hier­mee in principe de snel­ste en meest effec­tieve oploss­ing uit de huidi­ge kredi­et­cri­sis zou kun­nen wor­den aange­dra­gen, zullen de cen­trale bankiers ook om een andere reden nooit het fail­li­et van hun toezicht erken­nen en zal er waarschi­jn­lijk nooit sprake zijn van een terugkop­pel­ing met het goud! Zij zullen juist ongetwi­jfeld voorkeur bli­jven geven aan de huidi­ge goud- en zil­ver­ma­nip­u­latie. Hier­mee wordt een snelle sti­jging van het edel­metaal de kop inge­drukt. Niet­temin is de goud­pri­js tegen alle ver­drukking in van een dieptepunt van $ 251 per ounce en € 8700 per kilo­gram in 2001 opgelopen naar cir­ca $ 750 of cir­ca € 18.000 thans. Voor de duidelijkheid: manip­u­latie betekent het doorkruisen en ver­storen van de nor­male vraag- en aan­bod verhoudingen. 

Vooruitzicht­en goudmarkt

De snelle kosten­sti­jgin­gen in de afgelopen jaren zullen wel een bodem zetten onder een pri­js van $ 650 per ounce. Niet­temin zullen zelfs bij de huidi­ge mark­t­pri­js’ van cir­ca $ 750 vele mijn­bouw­ers hun pro­duc­tie ver­la­gen of zelfs mij­nen sluiten omdat er geen of te weinig winst wordt gemaakt. Dat geldt trouwens ook voor de gehele delf­stof­fen­sec­tor. Wat een dergelijke ontwik­kel­ing heeft opgeleverd, ken­nen we nog uit de jaren 80 en 90. De stil­stand in die tijd leverde de afgelopen jaren forse mark­t­pri­jssti­jgin­gen op. Een dergelijke lange stil­stand lijkt nu met de ontwik­kelin­gen in Azië (Chi­na en India die vast­besloten zijn de groei door te zetten) niet erg voor de hand te liggen. Trouwens ook om andere redenen:

  • de economis­che groei in Azië, zelfs in een wat lagere versnelling 
  • de struc­tureel teruglopende goudproductie 
  • het toen­e­mende wantrouwen jegens de dol­lar in Azië en het Midden-Oosten 
  • de hoge pre­mies tot wel 20% voor fysiek goud (munten) en de lev­er­ti­j­den oplopend van 2 tot 16 weken als gevolg van onto­ereik­ende aan­vo­er enerz­i­jds en anderz­i­jds als gevolg van de voort­durende manip­u­latie van de edel­metaal­mark­ten, zon­der enige toelicht­ing door Hen­ry Paul­son als min­is­ter van Finan­ciën geregis­seerd om de uitholling van de koop­kracht van de dol­lar (‘in God we trust’!) te maskeren 
  • goud en ook zil­ver bli­jven de enige com­pet­i­tive cur­ren­cies met bewezen koopkrachtpariteit 
  • Chi­na met een reserve van nog slechts 600 ton goud – tegen­over 8.130 ton in Fort
    Knox – maar met een reserve van totaal 1.9 biljoen dol­lar over­weegt ter compensatie
    van de optre­dende waardedal­ing van de dol­lar de goud­voor­raad gelei­delijk aan met 
    400% — 500% op te poet­sen’, vol­gens Wan Guoli als vice pres­i­dent van de Chinese
    Gold Association 
  • in China’s kiel­zog zullen ongetwi­jfeld ook andere Azi­atis­che stat­en volgen 
  • het mil­i­taire con­flict tussen Israël en Iran, dat vol­gens de Israëlis­che his­tori­cus Ben
    Mor­ris van de Ben Goe­ri­on uni­ver­siteit onver­mi­jdelijk en wellicht aanstaande is. 

Voor de korte ter­mi­jn zal het goud met de andere delf­stof­fen nog prooi bli­jven van de liq­ui­datie door de hedge­fond­sen (delever­ag­ing = terug­be­tal­en van geleend geld) als gevolg van sterk teruglopende ver­mo­gen­sposi­ties, vooral tot eind van dit jaar. Hier­door vloei­de en vloeit er veel geld terug in dol­lars, met als gevolg dat de dol­lar ten­deert tot sti­j­gen en de goud­pri­js juist de tegen­overgestelde beweg­ing doormaakt(e).

Gegeven de beur­son­twik­kelin­gen in de 21e eeuw is en bli­jft het edel­metaal onverko­rt de meest solide beleg­ging, niet­te­gen­staande de recente gigan­tis­che afwaarder­ing van de goud­fond­sen zoals dat eigen­lijk alle grond­stof­fen­fond­sen op de com­mod­i­ty mark­ten gold. Dit heeft, nog­maals, alles te mak­en met afged­won­gen liq­ui­daties door met name de hedge­fond­sen die door de banken aan hun ver­plichtin­gen wer­den en wor­den gehouden. Goed en slecht gin­gen en gaan door dezelfde molen. Geen enkele beleg­gingscat­e­gorie kon hier­aan ontkomen. De verwacht­ing is dat deze ontwik­kel­ing zich nog zek­er tot het eind van het jaar zal doorzetten. Pas dan zullen de mark­ten, hopelijk, een beet­je tot rust komen en kun­nen er miss­chien op ter­mi­jn weer nieuwe posi­ties wor­den ingenomen. 

Robert Bron­cel, onafhanke­lijk columnist


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.