...

De financiële crisis

5 februari 2008, 11:24 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De finan­ciële cri­sis: hebben we het erg­ste achter de rug of moet het erg­ste nog komen?


De finan­ciële crisis.

Er is in de media al veel gezegd en geschreven over de cri­sis die momenteel de finan­ciële wereld teistert.
Ik durf te zeggen dat er een reëel gevaar is dat we het erg­ste nog niet hebben gezien. Dan heb ik het over 
omval­lende finan­ciële instellin­gen en een diepe wereld­wi­jde recessie. 

Het lijkt een boude uit­spraak maar lat­en we alle gebeurtenis­sen en feit­en van de afgelopen maan­den eens de revue passeren.

We weten alle­maal dat de dol­lar de val­u­ta van de wereld is. Over­al ter wereld kan je met de dol­lar terecht. Alle grond­stof­fen wor­den in dol­lars afgerekend.
Op zich hoeft dit geen prob­leem te zijn ware het niet dat, hoewel we alle­maal te mak­en hebben met de dol­lar via de wereld­han­del, we er verder totaal geen invloed op uit kun­nen oefe­nen. De Amerikaanse over­heid drukt deze bil­jet­ten en de laat­ste tijd lijkt het wel alsof het hun een lieve lust is. Het lijkt wel of de enige beperk­ing de pro­duc­tie van geld­persen te zijn.
Toen we nog de gouden stan­daard had­den en de val­u­ta gekop­peld was aan de goudreserve bestond dit prob­leem niet.
De wereld is echter veranderd.
Door het loslat­en van de gouden stan­daard kun­nen over­he­den eigen­lijk onbeperkt geld bijdrukken.

Door o.a. de glob­al­isatie en alle mod­erne com­mu­ni­catiemid­de­len is de wereld een stuk klein­er gewor­den. Geen enkel land is autarkisch. Met andere woor­den: een finan­ciële cri­sis in het ene land heeft gevol­gen voor andere lan­den. Denk niet dat wij wor­den gespaard.

Lat­en we eens een aan­tal onder­w­er­pen langs­gaan en kijken hoe e.e.a. te mak­en heeft met de finan­ciële crisis.

De finan­ciële instellingen

Afschri­jvin­gen, afschri­jvin­gen en nog eens afschrijvingen.
De ene na de andere finan­ciële instelling moet een afschri­jv­ing bek­end mak­en. We prat­en dan niet over een 10-tal miljoe­nen, née we hebben het over mil­jar­den per instelling.
Het bli­jft ook niet bij één afschri­jv­ing per instelling. Née, Cit­i­group heeft er al 3 extra gedaan nadat de eerste keer toch heel duidelijk werd gezegd dat dit de enige afschri­jv­ing zou zijn.
Het div­i­dend zou ook intact bli­jven. Echter uitein­delijk is het div­i­dend toch maar even met 40% verlaagd.

De totale stand is op dit moment zo’n 130 mil­jard dol­lar. De Deutsche bank heeft geschat dat het totaal kan oplopen tot zo’n 500 mil­jard dol­lar. Lat­en we ervan uit gaan dat de anal­is­ten van de Deutsche bank deze uit­spraak niet hebben gedaan tij­dens het Okto­ber fest maar dat hier een gede­gen onder­zoek aan ten grond­slag ligt. Waar en bij wie liggen dan die 370 mil­jard aan problemen?
Er liggen dus genoeg negatieve verassin­gen in het verschiet.

MBIA een van de groot­ste oblig­atiev­erzek­er­aars in de V.S. maak­te van de week bek­end dat het 2,3 mil­jard ver­lies heeft gemaakt in het 4de kwartaal. Er was onrust in de markt omdat de verwacht­ing was dat de triple A sta­tus van MBIA zou wor­den ver­laagd. Zou de sta­tus wor­den ver­laagd dan zou ook de sta­tus van de verzek­erde oblig­aties wor­den ver­laagd wat een schokre­ac­tie door de finan­ciële wereld zou sturen.
Red­ding was nabij: de top­man verk­laarde dat er geen sprake was van een ver­lag­ing. Gerust­gesteld door dit goede bericht steeg de DOW.
De vol­gende dag maak­te kredi­et­beo­orde­laar S&P bek­end dat het de triple A sta­tus van MBIA toch gaat eval­ueren. Het bedri­jf is op cred­it­watch” gesteld. De DOW reageert niet.
Zou het zo zijn dat de beleg­ger alleen reageert op het goede nieuws en het slechte nieuws negeert? Het lijkt er wel op.

Maar hoeveel vertrouwen moeten we hebben in de top­man­nen van de finan­ciële instellingen?

Je mag toch verwacht­en dat deze man­nen, die allen een top­salaris plus bonus ont­van­gen, inte­ger zijn en het belang van bedri­jf, werkne­mers en klanten voorop stellen. 
De werke­lijkheid is anders. De ene na de andere top­man moet z’n biezen pakken nadat onder hun lei­d­ing onver­ant­wo­ordelijke risico’s zijn genomen en het bedri­jf in gigan­tis­che moeil­ijkhe­den is gebracht.
Op zich is er niets mis mee dat een fal­ende top­man moet aftre­den. Ware het niet dat deze top­man­nen megabonussen meekri­j­gen voor deze wan­presta­tie. De top­man van Mer­ill Lynch zelfs $140 miljoen. 
Ook bij ons in Ned­er­land kun­nen de top­man­nen er wat van. Neem nou Rijk­man Groenink de top­man van ABNAM­RO. Jaren­lang komt de koers van dit aan­deel niet van z’n plaats door­dat de presta­ties ver bene­den de verwachtin­gen bli­jven. Hedge­funds ruiken hun kans en dwin­gen een over­name af. Rijk­man Groenink neemt afscheid met 30 miljoen euro in de enveloppe.
Je kan je afvra­gen waar de pri­or­iteit­en van deze mensen liggen.
Dit geldt niet alleen voor de top­man­nen maar ook voor andere medew­erk­ers die met miljoe­nen of mil­jar­den werken.
We hoeven maar te denken aan onze Franse fradeur” bij Soci­ete Gen­erale. Ook hij nam al dan niet geau­toriseerd gigan­tis­che risico’s met ander­mans, het mijne en het uwe, geld om zijn bonus te maximaliseren.

Dit geeft toch weinig vertrouwen in de robu­us­theid van deze instellingen.

Economis­che groei

In het 3de kwartaal van 2007 was de economis­che groei in de V.S. zo’n 4,9 %, in het 4de kwartaal was het weggeza­kt naar 0,6% ter­wi­jl een 1,1% groei was verwacht. Ook die 1,1% was al een sterk ver­laagde verwachting.

Als het zo snel en zo hard wegza­kt kun­nen we miss­chien wel zeggen dat de V.S. in een recessie terecht zijn gekomen.

Rentev­er­lagin­gen

Iedere keer als er een prob­leem is met de beurs of met de economie komt als een soort super­man Alan Greenspan en tegen­wo­ordig Ben Bernanke opdraven met een rentev­er­lag­ing om de con­sument en beleg­ger weer gerust te stellen.
De beurs veert na zo’n rentev­er­lag­ing vaak op. Ter­wi­jl het effect van een rentev­er­lag­ing op z’n vroegst over een jaar pas effect sorteert.
Trouwens zit­ten we eigen­lijk te wacht­en op dat effect?
Weer meer mensen die zich nog dieper in schulden steken om toch maar mee te kun­nen doen met de consumptie.

Een bub­ble in the making!!!

Arbei­ds­markt

Op de Amerikaanse arbei­ds­markt moet de werkgele­gen­heid iedere maand met zo’n 100.000 volti­jd banen toen­e­men om alleen al de bevolk­ings­groei bij te houden.
In jan­u­ari was verwacht dat er 85.000 banen bij zouden komen. Te weinig voor een gezonde economie. Echter het werke­lijke cijfer bedroeg 17.000 banen min­der. Dat is dus 117.000 banen te weinig voor een gezonde economie. Voor het eerst in 4,5 jaar dat er een afname was in het aan­tal banen.
In de VS is ruim 18% van de werk­lozen langer dan 6 maan­den werk­loos. Na 6 maan­den werk­loos thuis te hebben gezeten wordt de uitk­er­ing gestopt. Deze mensen vallen dus terug op hun spaarsal­do. Vaak is dit niet aan­wezig. Het is wel duidelijk dat dit niet posi­tief uit­pakt voor het con­sump­tiege­drag van deze mensen.

In het verleden is zo’n per­cent­age alleen ver­toond tij­dens een recessie. 

Inflatie

De inflatie in de V.S. bedraagt al meer dan 4%. Om te voorkomen dat een hoog inflatieci­jfer moet wor­den gepro­duceerd wordt er tegen­wo­ordig gekeken naar de core inflatie. Dit is de inflatie zon­der pri­jssti­jgin­gen voor brand­stof en voed­ing. Onder het mom dat de pri­jzen voor brand­stof en voed­ing erg volatiel zijn. 
Ondanks het feit dat we de pri­jssti­jging van de brand­stof buiten het inflatieci­jfer houden moet de Amerikaan wel degelijk aan de pomp deze ver­hoogde pri­js betal­en. En dat hakt erin. Olie in dol­lars is in een jaar tijd al geste­gen van $50 per bar­rel naar bij­na $100. Niet dat alles aan de pomp wordt door­berek­end maar toch.

Kor­tom nog een aanslag op de al steeds krap­per wor­dende portemonnee. 

Overige

Ik kan zo nog wel een tijd­je door­gaan over de instor­tende huizen markt, prob­le­men met cred­it­card­schulden ($1.000 mil­jard), lenin­gen voor de aan­schaf van auto’s ($600 mil­jard waar­van bij­na 100 mil­jard risi­co­vol) etc.
Voor­lop­ig wil ik het even hier­bij laten.

Mijn con­clusie:

Het roekeloze gedrag van voor­namelijk Amerikaanse finan­ciële instellin­gen en de Amerikaanse over­heid heeft ertoe geleid dat het vertrouwen in de dol­lar en finan­ciële instellin­gen in het alge­meen een behoor­lijke knauw heeft gekregen.
Dit kan de Amerikaanse en de wereld economie in een (diepe) recessie sleuren.
Vol­gens mij niet een gewone con­junc­turele recessie maar een die wordt verdiept door bovenge­noemde oorzaken.

Op zow­el korte als mid­del­lange ter­mi­jn ben ik erg bear­ish. Ik ga niet roepen hoeveel de DOW of AEX kan dalen. Dat weet namelijk nie­mand. Ik weet zelfs niet of de beurs gaat dalen. Eigen­lijk weet ik hele­maal niets. 
Alleen kan ik zeggen dat ik met de huidi­ge onzek­er­he­den liev­er aan de kantli­jn sta dan vol in aan­de­len te zitten.

Jos van Rooijen
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.