...

De FED ... Uit met de PRET ...

9 december 2005, 13:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De ral­ly van de afgelopen peri­ode lijkt meer gevoed door de angst om een ein­de­jaarsral­ly te mis­sen en het vooruitzicht dat het einde van de vele rentev­er­hogin­gen door de Fed in zicht komt dan op basis van sta­biliteit en zek­er­he­den zoals win­st­groei en economis­che groei … Dat is een van de rede­nen dat de mark­ten omhoog schi­eten bij slecht nieuws en hoe raar dan ook omlaag bij goed nieuws… Hoe negatiev­er het nieuws hoe klein­er de kans op een rentev­er­hoging is… Is het eind van de rentev­er­hogin­gen eigen­lijk wel zo positief?

Afzwakkende economie, gevaar­lijke huizenmarkt

Er zijn zoals we al vaak hebben aangegeven op deze web­site een aan­tal fac­toren die erop duiden dat de huidi­ge opwaartse golf bij de aan­de­len­mark­ten tot een eind zal komen. De nu lopende ein­de­jaarsral­ly is zo breed uit­geme­ten in de media dat hij gedoemd is te mis­lukken en dat wat we tot nu toe hebben zien voor­bij komen is dan ook meteen het­geen waarmee we het voor­lop­ig mee zullen moeten doen. 

Daar­naast zijn er indi­caties dat de economie aan het afzwakken is en dat die in de komende maan­den verder zal afzwakken. Vooral de huizen­markt heeft de ben­odigde ingrediënten, sinds eind 2002 zijn de huizen­pri­jzen in Ameri­ka met meer dan 40% de hoogte in geblazen. Tussen augus­tus 2004 en augus­tus dit jaar was dit maar lief­st met 16%. Nu deze explosieve groei tot een eind lijkt te komen is een terug­val zeer ver­moedelijk. In welke mate en welk tijd­stip het zijn beloop zal kri­j­gen moet nog blijken, wel zek­er is dat een teruglopende huizen­markt zeer slecht is voor de con­sump­tie. De Amerikaan zal de hand op de knip moeten houden wan­neer blijkt dat zijn huis in waarde afneemt of in ieder geval stag­neert of niet in dezelfde mate zal sti­j­gen. Wan­neer dit sce­nario op gang komt dan zal Ameri­ka zijn func­tie als aan­jager van de werelde­conomie ver­liezen en men zal dit wereld­wi­jd voelen.

Een van de rede­nen dat de beurzen in de VS gis­teren (8 decem­ber) naar bene­den moesten was de verwacht­ing van Toll Broth­ers, een bouw­er van o.a. grotere luxe wonin­gen, dat de huizen­markt zal afzwakken tot een gezon­der niveau. Een crash sluit men echter uit. Eerder deze week reageer­den de beurzen ook al negatief op een bericht dat de teruglopende huizen­markt voor een ver­lies van 800.000 banen zou kun­nen gaan zorgen.

Einde rentev­er­hogin­gen, “hoera !!”…

Een afzwakkende economie zal vri­jwel zek­er een einde gaan mak­en aan de rentev­er­hogin­gen van de Fed maar aan de andere kant is er bij een eventueel afzwakkende economie bij de huidi­ge stand van de koersen nog geen reken­ing gehouden. Ook staan winst­waarderin­gen van aan­de­len (zie: S&P 500: P/E of K/W bodem in 2006 ?? ) op een hoog niveau. De koers/​winst ver­houdin­gen staan aanzien­lijk boven het his­torische gemid­delde van 14~15 en het is nog maar de vraag of de mark­ten aan deze win­st­prog­noses kun­nen voldoen.

Vergelijk met 1994 ?

Een aan­tal anal­is­ten vergelijkt de huidi­ge peri­ode met die van 1994 toen de Fed ook een einde van een serie rentev­er­hogin­gen naderde. Men noemt daar­bij graag het feit dat de mark­ten toen fors uit­brak­en tot een bull-markt met de wel­bek­ende top­pen van 2000. Er zijn echter een belan­grijk aan­tal ver­schillen te noe­men in vergelijk met die peri­ode. Des­ti­jds waren beleg­gers zeer pes­simistisch over de markt ter­wi­jl beleg­gers nu vooral posi­tief zijn. Een onder­zoek van des­ti­jds toont aan dat slechts 30% van de beleg­gers of han­de­laren bull­ish waren tegen­over 50% bear­ish. Van­daag de dag is de sit­u­atie omge­keerd waar­bij het per­cent­age beleg­gers dat bull­ish is uitkomt op 54% ter­wi­jl de beren het met maar zo‘n 23% moet doen. 

Ook was er meer cash in de markt ten opzichte van de bezit­tin­gen, de cash-to-asset ratio noteerde in 1994 8% tegen­over 3,9% op dit moment. Ook niet onbe­lan­grijk was dat zow­el het han­del­steko­rt, de schulden van de huishoudens en de het grote negatieve sal­do van de regering maar uitk­wa­men op een frac­tie van wat ze nu zijn. Ook heel belan­grijk om te noteren is het feit dat de gemid­delde koers/​winst ver­houd­ing des­ti­jds uitk­wam op ongeveer 15 ten opzichte van de 19+ nu. Ook was er in die tijd geen vlucht richt­ing het goud waar te nemen zoals die nu wel het geval is. Een rad­i­caal andere sit­u­atie dus.

Het is wellicht beter om een vergelijk­ing te mak­en met de jaren 60, toen de core infla­tion (inflatie afzon­der­lijk van energie en voed­sel) schom­melde tussen de 1% en 3%, vergelijk­baar met de sit­u­atie nu. De drie keren dat er gestopt werd met het ver­hogen van de rente – in 1959, 1965 en 1969 — had dit een neer­waarts effect op de koersen. 

De gemid­delde veran­derin­gen van de koersen in de peri­ode na het stop­pen van de rentev­er­hogin­gen in de jaren 60 ziet er zoals hieron­der uit.

3 maan­den: ‑0,4%
6 maan­den: ‑6,2%
1 jaar: ‑8,5%

In het verleden hebben peri­odes na de rentev­er­hogin­gen geleid tot Bear Mark­ten”. Deze hield­en vaak stand tot de rente aanzien­lijk werd ver­laagd. Wan­neer de Fed stopte met het ver­hogen van de rente reageer­den de mark­ten vaak negatief op het toen­e­mende slechte nieuws over de economie en de bedri­jf­swin­sten. De run vanaf 1994 is dan ook eerder een uit­zon­der­ing dan een regel. 

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.