...

DE FED HEEFT GELIJK, TOT DUS VER

12 juni 2009, 16:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De cen­trale bank van de VS heeft zich met zijn beleid van agressieve rentev­er­lagin­gen en kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing bloot­gesteld aan een enorme hoeveel­heid van kri­tiek. De Fed­er­al Reserve zou een vol­sla­gen onbek­ende nieuwe weg zijn inges­la­gen met dit beleid en de gevol­gen voor de Amerikaanse economie zouden niet te overzien zijn.

DE FED HEEFT GELIJK, TOT DUS VER

De cen­trale bank van de VS heeft zich met zijn beleid van agressieve rentev­er­lagin­gen en kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing bloot­gesteld aan een enorme hoeveel­heid van kri­tiek. De Fed­er­al Reserve zou een vol­sla­gen onbek­ende nieuwe weg zijn inges­la­gen met dit beleid en de gevol­gen voor de Amerikaanse economie zouden niet te overzien zijn. De eerste reac­ties vanaf de zijli­jn waren ook steev­ast dat het beleid niet werk­te omdat de mark­ten aan­vanke­lijk ondanks alle stim­u­ler­ings­maa­trege­len maar bleven dalen. In eerdere artike­len heb ik tra­cht­en aan te geven dat het door de cen­trale bank gevo­erde beleid in de eerste plaats niet nieuw is. Het is in de geschiede­nis ten min­ste twee keer eerder op grote schaal toegepast. Ten tweede mak­en de ontwik­kelin­gen op de finan­ciële mark­ten langza­mer­hand duidelijk dat het beleid in ieder geval enig effect begint te sorteren. 

Het beleid van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing – het op grote schaal lat­en draaien van de geld­persen – is door de cen­trale bank van de VS reeds met suc­ces toegepast in de jaren 30. Het betek­ende het einde van de meest ellendi­ge bais­se­markt uit de finan­ciële geschiede­nis. Ook in Japan is het recept op grote schaal aan de zieke patiënt toege­di­end. Dat het in Japan min­der resul­taat heeft gehad had meer te mak­en met het feit dat de cen­trale bank daar te laat met het mid­del kwam. Het kwaad was reeds geschied. In tegen­stelling tot wat veelvuldig wordt beweerd is het beleid van de Fed niet nieuw. 

De aan­vanke­lijke kri­tiek dat het beleid geen resul­taat opleverde wordt door de beurzen momenteel gel­o­gen­straft. De mark­ten zijn inmid­dels weer terug op het punt van voor het fail­lisse­ment van de zak­en­bank Lehman Broth­ers sep­tem­ber vorig jaar. De golf van pure paniek die over de mark­ten raas­de is verd­we­nen. De angst voor een zware depressie heeft plaats­ge­maakt voor de meer real­is­tis­che vast­stelling dat we in een ste­vige recessie zit­ten. Zo staat de S & P 500-index na een spec­tac­u­lair her­s­tel van 40 % weer op het niveau van sep­tem­ber vorig jaar. En de rente op 10-jaars staat­slenin­gen is met 3,85 % ook weer terug op het niveau van sep­tem­ber vorig jaar na op het dieptepunt van de cri­sis op slechts 2 % ges­taan te hebben. De angst voor deflatie is al weer ver­dreven door de opnieuw opge­laaide inflatievrees. De hypotheekrente staat op een his­torisch laag niveau en stelt Amerikaanse huishoudens in staat zich tegen gun­stige tarieven te her­fi­nancieren. De rente op bedri­jf­soblig­aties is weliswaar nog lang niet terug op zijn oude niveau maar wel weer enorm gedaald ten opzichte van het dieptepunt van de cri­sis. En de grond­stof­fen­mark­ten zijn bezig aan een opmerke­lijke rally.

Het bli­jft echter wel koord­dansen voor de cen­trale bank. Want het komt er nu wel op aan het beleid tijdig te gaan wijzi­gen wan­neer de mark­ten daarom vra­gen. Wan­neer de rente te vroeg weer wordt ver­hoogd dreigt de economie weer terug te zakken in de malaise. Wan­neer de rente te lang laag bli­jft loopt de cen­trale bank het risi­co de basis te leggen voor een nieuwe spec­u­latieve lucht­bel op de finan­ciële mark­ten. Boven­di­en loert dan het inflatierisi­co weer om de hoek. Alleen al het feit dat men zich in de finan­ciële wereld de laat­ste tijd al weer druk maakt om de te vol­gen exit strate­gie van de cen­trale bank is een bewi­js van het resul­taat van het beleid van de Fed. Deskundi­gen vra­gen zich af of de cen­trale bank de geld­ho­eveel­heid niet te agressief heeft ver­ruimd. En jawel, de markt pri­jst inmid­dels al weer een rente ver­hoging in voor het einde van dit jaar tot 0,5 % en zelfs tot 2 % voor het einde van 2010!

Onder­tussen krimpt de cen­trale bank de geld­ho­eveel­heid al weer in. De staat emit­teert namelijk meer nieuw schatk­ist­pa­pi­er dan nodig is. Wan­neer deze oblig­aties door beleg­gers wor­den gekocht ver­plaat­sen over­tol­lige liq­uiditeit­en zich van de markt naar het depos­i­to van de Fed. Deze oblig­aties wor­den echter door de staat uit­gegeven en die wordt beperkt door een door het Con­gres vast­gesteld schulden­pla­fond. Een betere oploss­ing zou zijn wan­neer de cen­trale bank zelf oblig­aties zou kun­nen plaat­sen om de geld­ho­eveel­heid te kun­nen beheersen. Dat heeft de cen­trale bank reeds voorgesteld en ligt nog ter goed­keur­ing bij het Con­gres. Eén van de Fed-leden riep uit dat het taak is van de cen­trale bank om de drank van de tafels te halen zolang het feest nog gaande is. Daarin lijkt de man wat erg opti­mistisch want met een werk­loosheid van ruim 9 % is er bepaald geen sprake van een feest. Het zou echter geen kwaad kun­nen wan­neer de Fed tijdig in zijn arse­naal aan stim­ulerende mid­de­len gaat sni­j­den. Net als pro­fes­sionele wiel­ren­ners is het voor de Fed zaak het gebruik van stim­u­lan­tia niet te overdrijven.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.