Citi-bestuurder Hernandez Ramirez heeft de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt en vertrekt uit de top van de bank, maar gaat niet zielig achter de geraniums zitten. Integendeel. Hernandez blijft actief als ‘vliegende keep’ bij Citi-dochter Banco Nacional de Mexico.
Citi maakt het de Mexicaan erg aantrekkelijk om nog een tijdje door te werken: hij mag gebruik blijven maken van de privéjet van de bank. Dergelijke privileges zijn duur: Citi legde in 2007 $ 2,6 miljoen neer om het vliegtuig- en helikoptergebruik van Hernandez, alsmede de beveiliging van de bestuurder en zijn familie te financieren. Hoewel CEO Vikram Pandit het goede voorbeeld geeft ‑hij beperkt zijn salaris tot $ 1 per jaar totdat Citi weer winstgevend is- zijn de excessen binnen de bank dus nog lang niet voorbij. Zolang dergelijke uitspattingen plaatsvinden binnen een bedrijf dat met belastinggeld op de been wordt gehouden, kan het lang duren voordat het vertrouwen in de financiële sector is teruggekeerd. Op Wall Street is de vertrouwenscrisis in ieder geval allerminst voorbij: de S&P500 brak onlangs neerwaarts uit een consolidatiedriehoek. Daarmee bereikte de index het laagste punt van dit jaar en komt de low van 2008 in zicht. Ook de Dow Jones bevindt zich inmiddels rond het dieptepunt van de afgelopen 5 jaar. De Nasdaq weet evenmin te overtuigen: de index doorbrak de stijgende steunlijn en zoekt naar houvast. Kortom, de kou is nog lang niet uit de lucht.
Rente vervolgt dalende trend
Vanwege de aanhoudende kredietcrisis mijden beleggers aandelen en vluchten zij in staatsobligaties, waardoor de rente onder druk is komen te staan. Waar beleggers eerder bang waren voor inflatie, is de markt inmiddels ten prooi gevallen aan het gevaarlijke deflatiemonster. Zowel in Amerika als in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden in ijltempo gedaald. Beleggers vrezen een massale kopersstaking, waarbij het Japan-scenario opdoemt. Japan wordt al twintig jaar gegeseld door het deflatiespook. De Europese Centrale Bank staat onder een enorme druk om, evenals de Fed en de Bank of England, het rentetarief de komende maanden verder neerwaarts aan te passen. Begin dit jaar verlaagde Trichet cum suis de Europese rente met 50 basispunten naar 2%. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) liet de rente een sterk herstel zien. De korte termijn weerstand rond 3,9% werd doorbroken en de rente heeft een nieuwe top neergezet, waarna een pas op de plaats werd gemaakt. Bezien we de ontwikkeling van de rente op lange termijn, dan wordt duidelijk dat aan de stijgende trend vanaf 2005 vorig jaar, abrupt een einde gekomen is. De hardnekkige, meerjarige downtrend blijft daarmee intact en drukt de rente verder omlaag.
Nikkei gaat ten onder
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. Sindsdien kan de Nikkei zich niet aan de decennialange bear market ontworstelen. Beleggers die een buy and hold-strategie hanteerden, dan wel passief de index volgden, staan inmiddels op een verlies van circa 80%. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, waarmee een laagste slotstand in meer dan 25 jaar werd bereikt. De Nikkei herstelde zich weliswaar sterk vanaf een dieptepunt rond 7000 punten, maar het herstel strandde vervolgens op een niveau rond 9500 punten. In januari werd een lagere top net boven 9000 punten gevormd. Recent werd de 8000-puntengrens opnieuw neerwaarts doorbroken, waarmee een terugkeer naar het dieptepunt van november een reëel scenario werd. Nog steeds is er niet veel reden om te juichen: de Nikkei bevindt zich nog altijd in een dalende trend. De uiterst exportgevoelige beurs staat zwaar onder druk vanwege de wereldwijde economische neergang. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 3,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en daalde zelfs 12,7% op jaarbasis. Dit zijn de slechtste cijfers van Japan in 35 jaar.
EuroStoxx50 op zoek naar bodem
De EuroStoxx50 staat er beroerd voor. Deze maand werd een lagere top ten opzichte van januari gevormd. Vraag is nu of de lagere top gevolgd zal worden door een dito bodem. Het gaat erom spannen, aangezien de Stoxx50 de bodem van januari momenteel aan een test onderwerpt. Als deze steun het begeeft, dan moeten we voor het ergste vrezen. Ook de nationale indices van Europa staan er zwak voor: de CAC40 tuimelde recent uit een korte termijn uptrend. De index zette deze maand een lagere top neer ten opzichte van januari en is nu op zoek naar een bodem. In het beste scenario wordt er een bodem gevormd rond het niveau waar de index aan het begin van deze maand houvast vond. Ook de DAX oogt uitgeput: net als de Franse CAC40 heeft de Duitse DAX deze maand een lagere top ten opzichte van januari gevormd en is de index op zoek naar een bodem. Een doorbraak van de genoemde dieptepunten zou opnieuw tot een massale sell-off kunnen leiden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.