...

De Crunch kent geen genade

17 september 2007, 15:59 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De credit crunch; het is een begrip dat bij een ieder bekend is ondertussen. Opmerkelijk, want een jaar geleden wist iedereen al dat er wel heel gemakkelijk hypotheken en andere leningen verstrekt werden in de VS, maar de term was velen onbekend.


Maar ach, dat van die leningen….was al jaren zo, en heel Amerika leeft op krediet en consumeert zich een ongeluk. Dat is de motor van de Amerikaanse economie. Kent u de uitdrukking “Piet Krediet woont hier niet”? Dat klopt…hij woont in de Verenigde Staten en hij heet eigenlijk Pete… en het leven bevalt hem daar prima.

Bush komt met een noodplan voor in de problemen geraakte Amerikanen die de hypotheek niet meer kunnen betalen. In tegenstelling tot Europa waar het rentewapen slechts gebruikt wordt om de inflatie in toom te houden, wordt de rente in de VS de rente als een gashendel en rem gebruikt om de economie wat harder of zachter te laten lopen, en alle Europeanen die denken dat het allemaal verkeerd afloopt met die Amerikanen vanwege die schulden zitten ernaast. Het is een andere wereld.

Alle geleerden zijn het erover eens. Als alle Amerikanen ophouden met consumeren dan zullen de VS in een diepe recessie raken. Tegelijkertijd dien ik die opmerking te relativeren met de opmerking dat als alle Nederlanders maandag hun spaargeld opnemen, de banken ook in de problemen komen. Is dat eng? Nee hoor, zo werkt ons stelsel nu eenmaal.

Laat één ding duidelijk zijn, ik onderschat de ernst van de situatie in de VS niet. De onzekerheid en volatiliteit zullen nog wel even aanhouden. Er zijn volstrekt onverantwoorde risico’s genomen, er zullen lijken uit de kast komen en bepaalde partijen op de financiële markten zullen daarvoor de prijs betalen, letterlijk en figuurlijk.

Beleggers zet u schrap, zit er bovenop, en houd niet één maar twee vingers aan de pols. Volg de markten op de voet. Maar er zijn ook voordelen. Veel professionele en actieve beleggers doen goede zaken. De toegenomen volatiliteit biedt volop kansen. Wist u trouwens dat u Amerikaanse aandelen ook short mag gaan? Ook dat biedt kansen en de perfecte mogelijkheden om risico’s af te dekken.
Wat trouwens opviel is dat niet alleen de financiële instellingen maar ook populaire aandelen de dupe waren van de recente sell-off in de markten. Neem bijvoorbeeld de vreemde bewegingen in het aandeel Apple. Niet echt veel correlatie hoor ik u denken. Apple, credit crunch? Hoe zit dat? Wel het antwoord is eenvoudiger dan u denkt. Veel professionele partijen, zoals hedge-funds, hebben behoorlijke posities in aandelen als Apple. Ook beleggen dit soort partijen vaak met geleend geld en met een hefboom. Leuk als het allemaal in de juiste richting beweegt, maar als het even tegenzit dien je als de wiedeweerga geld “vrij” te maken. En hoe doe je dat? Door verlies te nemen op de aandelen in je portefeuille die in de min staan? Nee dus! Dat doe je door winst te nemen op de aandelen die het juist heel goed gedaan hebben het afgelopen jaar. Juist, Apple dus. Het komt dus allemaal wel goed. De Amerikanen zullen niet en masse stoppen met consumeren. Wellicht zullen ze iets gaan ‘consuminderen’, maar de FED zal dat als excuus aangrijpen om de economie weer aan te zwengelen door de rente te verlagen. En dat zal tegelijkertijd de effecten van de credit crunch ook wel een klein beetje verminderen.

Barry van der Laan is directeur van E*TRADE Nederland..Van der Laan is DSI geregistreerd Senior Effectenhandelaar. Deze column verschijnt wekelijks Van der Laan houdt regelmatig lezingen en seminars namens E*TRADE. E*TRADE en van der Laan kunnen belangen hebben in zowel niet beursgenoteerde als beursgenoteerde ondernemingen. Deze column schrijft van der Laan op persoonlijke titel en bevat geen beleggingsadviezen. Tevens kunnen in deze column genoemde situaties niet voor iedere belegger van toepassing zijn. Opvolging van gegeven adviezen in zijn algemeen dient in samenspraak met een deskundige adviseur te gebeuren.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.