...

De Coppock-indicator doet het weer

30 juli 2009, 17:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mei besteed­de Beurs­Bul­letin reeds uit­ge­breid aan­dacht aan de koopsig­nalen die op dat moment wer­den gegenereerd door de zoge­noemde Cop­pock-indi­ca­tor. Dit bleef niet onopge­merkt in de media, getu­ige de bericht­gev­ing in onder meer De Finan­ciële Telegraaf. Terug­b­likkend kun­nen we stellen dat de Cop­pock-indi­ca­tor de verwachtin­gen tot dusver heeft waargemaakt.


In mei besteed­de Beurs­Bul­letin reeds uit­ge­breid aan­dacht aan de koopsig­nalen die op dat moment wer­den gegenereerd door de zoge­noemde Cop­pock-indi­ca­tor. Dit bleef niet onopge­merkt in de media, getu­ige de bericht­gev­ing in onder meer De Finan­ciële Telegraaf. Terug­b­likkend kun­nen we stellen dat de Cop­pock-indi­ca­tor de verwachtin­gen tot dusver heeft waargemaakt.

De Cop­pock-indi­ca­tor werd een aan­tal decen­nia gele­den ontwikkeld door Edwin Cop­pock. De Amerikaanse econoom meende dat het (fors) onderuit­gaan van de aan­de­len­markt vergeleken kan wor­den met een ster­fgeval. Eve­nals bij een ster­fgeval, wordt een bear mar­ket gevol­gd door een peri­ode van rouw’. Als het einde van een dergelijke rouw­pe­ri­ode’ in zicht is, genereert de Cop­pock-indi­ca­tor koopsig­nalen. Deze koopsig­nalen wer­den in het verleden in veel gevallen gevol­gd door indruk­wekkende sti­jgin­gen van de beurzen. Eén van de vele indices waar­voor de Cop­pock-indi­ca­tor enkele maan­den gele­den een koopsig­naal afgaf, is de DAX. Sinds­di­en heeft de Duitse index een fraaie ral­ly doorge­maakt. De index steeg zelfs tot voor­bij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Door de recente opwaartse uit­braak is er voor de lange ter­mi­jn een posi­tief sig­naal afgegeven. Ook voor de CAC40 genereerde de Cop­pock-indi­ca­tor een koopsig­naal. De Franse index oogde sterk, al worstelde deze nog wel met de top­pen van jan­u­ari respec­tievelijk juni. Indi­en de CAC40 er ook in slaagt om deze te door­breken, zou dat een verdere ver­be­ter­ing van het tech­nis­che plaat­je beteke­nen. De EuroStoxx50 heeft eve­neens een fraaie oplev­ing achter de rug en scherpte onlangs het record voor dit jaar aan. De Cop­pock-ral­lies’ zijn in volle gang.

Brent worstelt met juni-top

Brent-olie bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke ral­ly in te zetten tot boven $ 70 per vat. De Europese tegen­hang­er van Light Sweet Crude bereik­te daarmee het hoog­ste punt van de afgelopen zeven maan­den. Dit betek­ende tevens een her­s­tel van 50% van de neer­waartse beweg­ing sinds vorig jaar. Ver­vol­gens deed Brent weer een stap­je terug en tik­te een laag­ste niveau aan rond $ 60. Er rees opnieuw sterke twi­jfel bij beleg­gers over het ver­meende her­s­tel van de (wereld)economie, het­geen de oliepri­js wederom parten speelde. Toch wist de oliepri­js onlangs op te veren, mede dankz­ij een verzwakkende dol­lar. De top van juni werd daar­bij nog niet uitgenomen en vormt nu de eerste horde voor Brent.

Euro worstelt nog steeds met juni-top

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een forse verzwakking van de euro. Door­dat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 fors ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, maar kort­stondi­ge pull back-beweg­ing, daalde de euro opnieuw richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De munt veerde sterk op vanaf de bodem in maart. De top van decem­ber is echter nog lang niet bereikt. De ECB heeft de afgelopen maan­den de rente eve­neens fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. Recent veerde de euro opnieuw op en opende de aan­val op de top­pen van juni. De euro worstelt nog steeds met dit belan­grijke niveau. Een defin­i­tieve door­braak hier­van zal waarschi­jn­lijk een verdere opmars van de euro tot gevolg hebben. Het afket­sen betekent daar­ente­gen de vorm­ing van een vol­gende lagere top, zodat de ontwik­kelin­gen op de voet wor­den gevolgd.

Nas­daq scherpt record aan

Niet alleen in Europa kre­gen de door de Cop­pock-indi­ca­tor afgegeven koopsig­nalen een bull­ish ver­volg. De S&P500 kreeg eind mei ook een koopsig­naal van de Cop­pock-indi­ca­tor. Inmid­dels is de index erin ges­laagd om een belan­grijke bar­rière, zijnde de nek­li­jn van een omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon, te door­breken. Hier­mee is het bodem­pro­ces voltooid, zodat een verder her­s­tel verwacht mag wor­den. Ook de Dow Jones kreeg een koopsig­naal. De index over­schreed recent de top van jan­u­ari en scherpte daarmee het record van dit jaar verder aan. De Nas­daq over­schreed onlangs zeer over­tu­igend de voor­gaande juni-top, scherpte het record van 2009 verder aan en bevin­dt zich zelfs boven de hoogtepun­ten van novem­ber 2008. De Nas­daq is al maan­den­lang de lei­dende index en weet tot dusver van geen ophouden. Het zal u niet ver­bazen: ook de Nas­daq weet zich gesterkt door een koopsig­naal van de Coppock-indicator.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk


Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.