...

De comeback van de carry trade

16 april 2009, 17:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De car­ry trade is een strate­gie waar­bij val­u­ta’s in lan­den met een lage rente wor­den geleend, om deze gelden uit te zetten in lan­den waar de rente ‑en dus het ren­de­ment- hoger is. Zo was lange tijd de yen car­ry trade pop­u­lair: Japanse yens wer­den tegen een lage rente geleend en ver­vol­gens geïn­vesteerd in hoogrentende’ val­u­ta in onder meer de VS en Europa. 

De car­ry trade is een strate­gie waar­bij val­u­ta’s in lan­den met een lage rente wor­den geleend, om deze gelden uit te zetten in lan­den waar de rente ‑en dus het ren­de­ment- hoger is. Zo was lange tijd de yen car­ry trade pop­u­lair: Japanse yens wer­den tegen een lage rente geleend en ver­vol­gens geïn­vesteerd in hoogrentende’ val­u­ta in onder meer de VS en Europa. 

Maar sinds juni 2008 bouw­den beleg­gers in rap tem­po hun car­ry trades af, beurzen daalden, de koers van de yen liep op ten opzichte van de euro en de dol­lar, kor­tom: de neer­gaande spi­raal werd ingezet. Inmid­dels is de car­ry trade bezig aan een come­back, zo bleek uit een onder­zoek van Bloomberg. Wel is er iets veran­derd: het rente­d­if­fer­en­tieel tussen Japan en Europa is fors afgenomen van­wege de rentev­er­lagin­gen die de ECB door­vo­erde. En dus zien we nu de euro car­ry trade: geleende euro’s wor­den geïn­vesteerd in opkomende mark­ten waar de rente wel hoog is, zoals Brazil­ië en Zuid-Afri­ka. Hoewel dit op ter­mi­jn negatief kan uit­pakken voor ons con­ti­nent (Europees geld wordt elders geïn­vesteerd) bli­jven de Europese beurzen goed liggen. Sinds begin maart wis­ten de indices sterk te her­stellen en is er zelfs sprake van uptrends. De CAC40 door­brak recent de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf sep­tem­ber. De index vor­mde onlangs een hogere bodem en is nu op zoek naar een vol­gende top. De DAX maakt een vergelijk­bare ontwik­kel­ing door: hoewel de top­pen van jan­u­ari en feb­ru­ari nog niet zijn uitgenomen, bevin­dt de index zich in een korte ter­mi­jn uptrend. De Stoxx50 laat sinds begin maart eve­neens hogere top­pen en dito bodems zien. Ter­wi­jl de car­ry traders’ hun heil in opkomende mark­ten zoeken, zijn er dus ook in Europa fraaie ren­de­menten te behalen. 

Euro op zoek naar bodem

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde de Europese munteen­heid fors. Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, het­geen een negatief sig­naal is. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een immens posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige pull back-beweg­ing daalde de euro ver­vol­gens verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB vol­gde met een rentev­er­lag­ing naar een his­torisch laag niveau van 1,25%. Begin maart werd de $ 1,25-grens wederom aan een zware test onder­wor­pen, waar­na de euro vanaf dit niveau opnieuw sterk wist op te veren. Daar­bij werd de euro geholpen door de Fed, die aankondigde de geld­pers op de hoog­ste toeren te lat­en draaien. De euro is begin april nog­maals afgeketst op de dal­ende weer­stand­sli­jn en zoekt momenteel naar een bodem.

Brent in sti­j­gende trend

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 70% van de waarde. Vol­gens het oliekar­tel OPEC neemt de vraag naar olie door de recessie wereld­wi­jd sneller af dan tot dusver werd aangenomen. De organ­isatie van olie-exporterende lan­den stelt in het laat­ste maan­drap­port dat de vraag dit jaar met 1,37 miljoen vat­en per dag zal afne­men, ver­sus een eerder verwachte ver­min­der­ing met 1,01 miljoen vat­en. De OPEC reduceerde de oliepro­duc­tie sinds sep­tem­ber met niet min­der dan 13% en zal op 28 mei opnieuw bijeenkomen. Brent wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, sterk op te veren. Brent is op de goede weg en vor­mde zelfs een hogere top. Hoewel er onlangs behoor­lijk veel gas moest wor­den teruggenomen, onder meer van­wege de verzwakkende euro, wist Brent een hogere bodem neer te zetten. Het pro­ces van hogere bodems en dito top­pen van de afgelopen maan­den, oftewel een uptrend, is nog steeds in volle gang. De vraag is nu, waar de vol­gende top komt te liggen.

Dow op weg naar top januari

Bull­ish georiën­teerde beleg­gers hebben de afgelopen weken niets te kla­gen gehad op Wall Street. Hoewel de Dow Jones zich op lange ter­mi­jn nog steeds in een dal­ende trend bevin­dt, wist de index zich recent terug te vecht­en tot de 8000-pun­ten­grens. Vanaf begin maart wer­den zow­el hogere top­pen als hogere bodems gevor­md: een korte ter­mi­jn uptrend. De eerstvol­gende sig­nif­i­cante top werd in jan­u­ari geplaatst rond een niveau van 9000 pun­ten. Nu zal moeten blijken, of de Dow vitaal genoeg is om dit niveau te bereiken en, liev­er nog, te over­schri­j­den. De S&P500 bevin­dt zich eve­neens in een korte ter­mi­jn uptrend en is ook nog ver van de top van jan­u­ari ver­wi­jderd. Nog alti­jd staat de Nas­daq er het beste voor. De twee opwaartse koer­shi­at­en die de tech­nolo­gie-index vanaf begin april heeft gevor­md, zijn illus­tratief voor de kracht van de Nas­daq, die alweer rond de top van begin 2009 noteert. Trekt de tech­nolo­giesec­tor de rest van de markt mee omhoog?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.