...

DE COMEBACK VAN DE 3-6-3 MAN

22 januari 2009, 09:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Greed is good” verk­laarde Wall Street-investeerder Gor­don Gekko bij monde van acteur Michael Dou­glas in de befaamde film Wall Street in 1987.

DE COME­BACK VAN DE 363 MAN

Greed is good” verk­laarde Wall Street-investeerder Gor­don Gekko bij monde van acteur Michael Dou­glas in de befaamde film Wall Street in 1987. Deze uit­spraak weer­spiegelde feil­loos de heersende mores in de finan­ciële wereld van die dagen. Het zette tevens de toon voor de 20 jaar die er op zouden vol­gen. Tegen de achter­grond van het begin jaren 80 opgekomen mark­t­fun­da­men­tal­isme was een zak­en­cul­tu­ur ontstaan waarin alles ondergeschikt zou wor­den gemaakt aan het begrip aan­deel­houd­er­swaarde. Een ken­merk­ende scène in de film is het moment waarop de charis­ma­tis­che Gekko een aan­deel­houd­er­sver­gader­ing toe­spreekt. Hij con­sta­teert dat er bij het betr­e­f­fende bedri­jf niet min­der dan 34 directeuren in dienst zijn. Ik neem aan dat al deze mensen voor een niet onaanzien­lijk salaris zijn aangesteld. Maar wat doen deze mensen eigen­lijk de hele dag. Voe­gen zij waarde toe aan het bedri­jf? Weet u wel wat deze mensen het bedri­jf kosten? We zullen ze moeten ontslaan.”

In dezelfde peri­ode rolde Michael Lewis’ best­seller Liar’s Pok­er van de persen. Hij ver­haalde daarin over zijn jaren als oblig­atiehan­de­laar in de deal­in­grooms van Salomon Broth­ers in New York en Lon­den. Salomon Broth­ers was in die tijd de toon­aangevende zak­en­bank in de finan­ciële wereld en de oblig­atiehan­del was zon­der enige twi­jfel the place to be voor jonge ambitieuze afges­tudeer­den van de top­uni­ver­siteit­en. De besten van ieder jaar wer­den bij voorkeur oblig­atiehan­de­laar, de min­dere goden mocht­en aan­de­len gaan advis­eren. Door Lewis den­i­gr­erend equi­ties in Dal­las genoemd. Het waren de jaren waarin de rente daalde en de han­del in staats‑, bedri­jfs- en hypotheekoblig­aties floreerde. 

Enige jaren lat­er zou een andere big swing­ing dick uit de finan­ciële wereld, Michael Milken, beroemd wor­den als junk bond trad­er voor Drex­el Burn­ham Lam­bert. Milken ontwikkelde en exploiteerde in die jaren de markt voor hoogren­derende oblig­aties met zijn team vri­jwel in zijn een­t­je. En ver­di­ende er ron­duit schan­dalig veel geld mee. Milken maak­te Drex­el Burn­ham Lam­bert tot de groot­ste onder de zak­en­banken. Hij eiste echter wel een eigen kan­toor in Los Ange­les, ver weg van het hoofd­kan­toor in New York. Waarom? Om zoveel mogelijk uit het zicht van zijn superieuren te kun­nen oper­eren. Net als Salomon Broth­ers is ook Drex­el Burn­ham Lam­bert niet meer.

Lewis stelde zich in zijn boek de vraag of de roar­ing eight­ies in de jaren 90 een ver­volg zouden gaan kri­j­gen. Dat gebeurde. In de jaren 90 kwam het vri­je markt fun­da­men­tal­isme tot volle was­dom. Hedge funds schoten als pad­destoe­len uit de grond, zak­en­banken wer­den steeds win­st­geven­der en een ongek­ende bonus­cul­tu­ur bloei­de op. Greed was niet alleen good, maar was de maat­staf voor het gedrag van iedere zichzelf respecterende zak­en­banki­er of effecten­han­de­laar. De beste stu­den­ten van uni­ver­siteit­en als Har­vard en Yale wilden stan­daard het lief­st werken op Wall Street. En wel voor Gold­man Sachs, Mor­gan Stan­ley en Mer­rill Lynch. In die volgorde. 

Michael Lewis ken­schet­ste in die dagen het heersende onder­scheid tussen een gewone com­mer­ciële banki­er en een zak­en­banki­er. Iedereen wilde zak­en­banki­er wor­den, maar voor de zek­er­heid sol­lici­teerde je ook maar voor een func­tie als gewone banki­er. Maar dat was voor het geval het eerste niet zou lukken”. Een gewone banki­er werd den­i­gr­erend een 3 – 63-man genoemd. Een banki­er trekt geld aan tegen een rente van 3 %, leent het ver­vol­gens uit tegen 6 % en staat s mid­dags om 3 uur weer op de golf­baan want veel meer houdt zijn baan verder niet in. De snelle zak­en­banki­er daar­ente­gen maak­te min­stens 100 uur in de week en ver­di­ende enorme kap­i­tal­en voor zijn bank en voor zichzelf. 

De kredi­et­cri­sis lijkt aan deze zak­en­cul­tu­ur een einde te hebben gemaakt. De saaie” gewone banki­er is weer in opmars. De bonus­cul­tu­ur wordt door iedereen – althans het niet bonu­sont­van­gende gedeelte van de bevolk­ing – ver­foeid. Het heeft er veel van weg dat de cul­tu­ur geheel naar de andere kant is doorges­la­gen. Bij banken wordt er momenteel – ged­won­gen door de omstandighe­den – vri­jwel geen enkel risi­co meer genomen. Spaarders die hun geld ver­liezen als gevolg van een bank­fail­lisse­ment wor­den door de over­heid gered. Aan­deel­houd­ers staan daar­ente­gen in de kou. De vraag is echter of dat terecht is. Wan­neer iedereen zich zou beperken tot sparen zouden wij met zijn alleen wellicht nog steeds in grot­ten lev­en. Zon­der het nemen van risi­co wordt er immers nooit vooruit­gang gere­aliseerd. Eigen­lijk zouden beleg­gers in aan­de­len of andere risi­co­dra­gende effecten meer gewaardeerd moeten wor­den. Zon­der hun risi­cokap­i­taal zou er nooit iets in deze wereld tot stand wor­den gebracht. Ook nu de economie in een recessie ver­keert zouden we de opmerk­ing van de suc­cesvolle Britse onderne­mer Richard Bran­son in acht moeten nemen dat een onderne­mer moet sparen in goede tij­den en moet investeren in slechte tij­den. De terug­keer van de 363 man is nu echter een feit. Maar een beter alter­natief voor greed is good zou zijn de stelling risk is good. 

Er is overi­gens een nieuwe ver­sie van de film Wall Street in de maak in Hol­ly­wood. De hoof­drol zal wederom wor­den ver­tolkt door Michael Dou­glas. De huidi­ge tijd biedt inspi­ratie genoeg. De inmid­dels enigszins op leefti­jd ger­aak­te Dou­glas zou pri­ma de rol kun­nen ver­tolken van de man die het tijd­perk van greed is good in sti­jl deed afs­luiten, Bernard Madoff.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.