
De chemiekampioenen
Een sector die af en toe uit het oog wordt verloren is deze van de chemie. Het zijn nochtans deze producenten die instaan voor de toelevering van afgewerkte producten en/of grondstoffen voor gebruik in zowat alle industrietakken, gaande van landbouw, farmacie, bouw, autoconstructie, luchtvaart tot de huishouding, decoratie, mode en noem maar op. Tijdens de korte bespreking van enkele leidinggevende ondernemingen zal duidelijk worden welk hun belang is.
Via data van Chemical & Engineering News konden we bovenstaande tabel samenstellen, met specifiek de omzet voor chemie van de grootste spelers in deze sector. Eerst ziet u voor het jaar 2006 de top-10 en vervolgens komen de Nederlandse en het Belgische bedrijf met een plaats in de top-50.
De koppositie komt toe aan het Duitse BASF, dat de skyline van Ludwigshafen beheerst.
Wereldwijd stelt BASF 95.175 mensen tewerk.
Omgerekend naar euro’s van vandaag komt de verkoop van chemie in 2006 op meer dan 32 miljard euro, ofwel 75% van een totale omzet van ca 42,7 miljard euro. Intussen weten we, dat de totale omzet van BASF in 2007 58 miljard euro bedroeg en voor het jaar 2008 blijven de vooruitzichten optimistisch.
BASF fabriceert een hele gamma van chemicaliën, plastics, coatings, polymeren, landbouwproducten, katalysatoren, kleefstoffen tot olie en gas (in samenwerking met het Russische Gazprom).
Qua personeelsbestand is Dow Chemicals een stuk kleiner dan BASF: 45.856 einde 2007. De hoofdzetel van de tweede grootste chemiereus ter wereld vinden we in de staat Michigan, VS. De activiteitsgebieden zijn nagenoeg dezelfde als deze van BASF. Het bedrijf kwam in 1984 in een kwalijk daglicht te staan door de milieuramp in Bhopal (India) waarbij bijna 4.000 om het leven kwamen en tot op de dag van vandaag nog ca 100.000 personen lijden onder de gevolgen ervan. Tijdens de Vietnamese oorlog werd Dow, samen met andere bedrijven zoals Monsanto, Hercules en Diamond Shamrock door de overheid verplicht om het beruchte ontbladeringsmiddel Agent Orange te produceren, dat als ongewenst bijproduct het zwaar giftige en kankerverwekkende dioxine bevatte.
Sindsdien heeft de onderneming al het mogelijke gedaan om zijn imago te verbeteren en heeft zelfs een ethische code opgesteld, die strikt wordt nageleefd in zoverre we dat kunnen controleren.
Hoewel de productie van chemicaliën (omzet 2006 ca 23,5 milajrd euro) slechts 11% uitmaakt van de totale omzet, vinden we Royal Dutch Shell terug op de derde plaats van ons klassement van chemiekampioenen. Deze Nederlands-Britse onderneming heeft zijn hoofdzetel in Den Haag (zie inzetfoto in grafiek) en telt 104.000 medewerkers. We kennen de firma als een van de grootste producenten van gas en aardolie. Ook de exploitatie van minder conventionele energiebronnen behoort tot het activiteitsgebied, denk aan biobrandstoffen en aan oliezand. Wat de sector chemie betreft, is Royal Dutch Shell een toeleverancier van uitgangsproducten voor plastics, coatings en detergenten.
In vele opzichten is Exxon Mobil te vergelijken met Royal Dutch Shell: chemie is 9% van de totale omzet en is toch nog goed voor een indrukwekkende 22 miljard euro. Maar de operationele winst chemie bedroeg in 2006 2,835 miljard euro ofwel 11% van het totaal, tegenover bij RDS slechts 454 miljoen euro of 2% van het totaal. Exxon Mobil heeft zijn hoofdkwartier in de Texaanse stad Irving en telt 107.100 medewerkers. Het bedrijf is, buiten in het winnen van aardgas en aardolie, op chemisch gebied gespecialiseerd in de productie van olefinen (o.m. voor kunstrubber), aromatische verbindingen (oplosmiddelen, dakbedekkingen), polyethyleen en polypropyleen plastics enz.
De Ineos Group is een holding die op dit ogenblik de controle heeft over 19 gespecialiseerde bedrijven, zoals INEOS ABS, INEOS ChlorVinyls, INEOS Enterprises enz. De hoofdzetel bevindt zich in Lyndhurst, VK. Zeer uiteenlopende chemische producten behoren tot het aanbod: silicagel, PVC- en PET-films, freons (voor koelkasten), fenolen, esters enz.
Het totale personeelsbestand is 16.600, wat we bijzonder weinig vinden in vergelijking met de sectorgenoten.
Wij konden geen gegevens vinden over een eventueel aandeel Ineos.
Nummer 6 is ook een naam die klinkt als een klok: DuPont. Eigenlijk moet er nog de Nemours worden aan toegevoegd, maar dat wordt minder en minder gedaan. Het bedrijf is gevestigd in de stad Wilmington in de staat Delaware, VS. Wereldwijd zijn er 60.000 personeelsleden. DuPont ontwikkelt en verkoopt chemicaliën in te zetten voor een breed gamma van toepassingen: biotechnologie, elektronica, veiligheid, kunstvezels enz. Maar er zijn eveneens insecticiden, soya lecitine, wassen (autoglans), coatings en pigmenten (titanium oxide wit). Eveneens zijn er drukplaten en zelfs geneesmiddelen.
China Petroleum & Chemical is een filiaal van China Petrochemical Corporation en is beter bekend als ‘Sinopec’. Deze firma heeft bijna 335.000 mensen in dienst en heeft zijn hoofdzetel in Beijing, China. Chemie is goed voor 21% van de omzet, die verder afkomstig is van olie- en gaswinning. Op chemisch gebied is Sinopec gespecialiseerd in polymeren voor kunstvezels, monomeren voor plastics, synthetische harsen, kunstrubber, kunstmeststoffen enz.
Sinopec heeft een strategische overeenkomst met McDonald’s voor het uitbaten van drive-in hamburgerrestaurants.
Hoewel de omzet chemie in 2006 maar 12% uitmaakte van het totaal, bekleedt het Franse Total de achtste plaats in de top-10 grootste chemische bedrijven. Eind 2007 was het de 5de grootste petrochemische onderneming ter wereld, na Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP en Chevron. Wereldwijd telt Total 95.000 personeelsleden. Op chemisch gebied produceert Total zg. petrochemicaliën (polyethyleen, polypropyleen, styreen), meststoffen, kunstharsen, kleefstoffen, grondstoffen voor elektrolytisch aanbrengen van metalen), elastomeren enz.
Formosa Plastics Group telt bij 74.000 personeelsleden en heeft zijn hoofdzetel in Taipei, Taiwan. Buiten ‘gewone’ chemicaliën zoals natriumhydroxide, chloorwaterstofzuur en dichloorethaan fabriceert deze onderneming o.a. PVC-suspensies en –dispersies evenals polypropyleen- en polyethyleenharsen. De onderneming is ook actief in het winnen van olie en gas.
Over een eventuele beursnotering konden we niets vinden.
Het lijstje van de top-10 wordt afgesloten door het Duitse Bayer. Het stadje Leverkusen in de buurt van Keulen ligt om het zo te zeggen in de schaduw van het reusachtige Bayer kruis. Nu is Bayer veel meer dan aspirine alleen: het bedrijf is onderverdeeld in 4 activiteitsgebieden: HealthCare (daar hoort aspirine bij, maar ook een uitgebreid gamma farmaceutische en gezondheidsondersteunende producten), CropScience (producten voor landbouw), MaterialScience (chemicaliën en chemische halffabrikaten) en Business & Technology Services (IT, ontwikkeling van processen en ontwikkeling van fabrieken).
Wereldwijd heeft Bayer meer dan 106.000 werknemers.
Vanaf 2007 maakt het Nederlandse Basell deel uit van de groep LyondellBasell Industries met hoofdzetel in Nederland. De omzet in 2007 was 45 miljard dollar (ca 29 miljard euro aan de huidige koers) en er werken 16.000 mensen. Het is de grootste product van polypropyleen en geavanceerde polyolefinen ter wereld. Deze kunststoffen worden gebruikt in diverse toepassingen, bijvoorbeeld voor verpakkingen of de automobielindustrie. Daarenboven is het een belangrijke producent van propyleen oxide en derivaten ervan. Op het programma staan ook brandstoffen en biobrandstoffen.
In 2006 was Basell (qua personeel en omzet resp. ca 43 en 36% van de huidige groep) nummer 16 van de top-50 grootste chemische bedrijven.
We konden geen gegevens over een publiek verhandeld aandeel vinden.
Op de 17de plaats van de top-50 chemische industrieën treffen we het Nederlandse Akzo Nobel aan met wereldwijd 30.000 werknemers. Het bedrijf is gespecialiseerd in verfsoorten, finishers van autocarrosserieën, diverse coatings evenals chemische specialiteiten zoals detergenten.
Bij het Nederlandse bedrijf DSM werken (2007) 23.254 mensen. Het is actief in
5 gebieden: voeding, farma, zg. performance materials (plastics, harsen), polymer intermediates (bvb grondstoffen voor kunstvezels zoals nylon) en basischemicaliën voor de landbouw, constructie en medische toepassingen.
De 28ste plaats van onze top-50 komt toe aan het Belgische Solvay. Deze groep telt wereldwijd 30.000 werknemers en fabriceert basischemicaliën zoals natriumcarbonaat (soda), waterstofperoxide, fluorverbindingen, epichloorhydrine en glycerine.
En daarmee is ons overzicht rond. In de wereldtop-50 chemische ondernemingen komen er 9 Europese voor, wat toch beduidend is. Bovendien staat een Europees bedrijf (BASF) op kop. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd met 4 ondernemingen.
Om de beurskansen van de Europese chemiekampioenen in te schatten zal analist Edwin Vandamme een keuze maken en deze toelichten.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.