![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_02.gif)
Zoals de trouwe lezers van GannTrader Market Analysis weten, ben ik ervan overtuigd dat de Centrale Banken de inflatie aanzwengelen via een flinke stijging van de geldgroei. In tegenstelling tot de meeste analisten gaat GannTrader er van uit dat de stijging van grondstoffen een positief effect heeft op de aandelenmarkten.
Technisch bewijs van deze stelling kunt u o.a. zien in de Dow Jones Transport index die kort geleden een nieuw all time high boekte terwijl de Olieprijs alleen dit jaar al met ruim 35% is gestegen. Olie is de belangrijkste kostenpost in de transport sector maar toch staat deze sector op een nieuw all time high. Vreemd vanuit het oogpunt dat de olieprijs de zwaarste kostenpost is maar bij beleggen moet je openstaan voor alle mogelijkheden en durven buiten een box te denken.
Overigens de verklaring voor de forse stijging in Transport Index is dat Railroad aandelen zeer gewild zijn. De achterliggende gedachte is dat deze sector zal profiteren ten koste van bijv. luchtvaart en vrachtverkeer. Is de Transport Index de bekende uitzondering op de regel? Née, er is aantoonbaar bewijs dat dure olie goed is voor de aandelenmarkten.
Volgens berekeningen van analisten van Bianco Research resulteert de stijging van de olieprijs ook in een stijging van aandelenkoersen. Die stijging is zelfs zo groot dat ze de verliezen van sectoren die het traditioneel minder goed doen bij een oliehausse, compenseren.
Bianco Research becijferde dat elke stijging van de olieprijs met 1 procent resulteert in een positief effect op de S&P500 van 0,00243 procent. Dat lijkt verwaarloosbaar, maar is dat niet, als je rekening houdt met het feit dat een vat ruwe olie in New York in 2008 al ruim 35 procent steeg. Sinds de vorige bodem in Olie, begin april, steeg de Olieprijs met 23%. Over dezelfde periode had dit een positief effect op de S&P500 van 3.62%. Volgens de analisten van Bianco weegt de zwakke prestatie van chip- en farma-aandelen (de zwakke broertjes bij een oliehausse) niet op tegen de sterke stijging van energiegerelateerde aandelen.
Overigens een analist van Capital One Financial zegt dat aandelen uit de olie-service sector ondergewaardeerd zijn omdat beleggers de waardering voor deze aandelen baseren op een olieprijs van $80. Genoeg stijgingspotentie en dus steun voor de S&P500 als deze aandelen hoger worden gewaardeerd door beleggers.
Allemaal leuk en aardig maar geldt dat ook voor de AEX? Absoluut! Wist u dat Royal Dutch Shell en Arcelor Mittal zwaargewichten zijn in de AEX en in totaal eenderde bepalen van de berekening van de AEX-index die uit 25 aandelen bestaat?
Met andere woorden als Royal Dutch Shell en Arcelor Mittal met 1% stijgen en de andere 23 aandelen uit de AEX-index gemiddeld 0,33% dalen, noteert de AEX onveranderd. Nog niet zo gek lang geleden werd de AEX-index voornamelijk bepaald door rentegevoelige aandelen. Tegenwoordig wordt de AEX-index voor een groot deel bepaald door stijging van grondstoffen. De AEX-index heeft de stijging van grondstoffen, lees inflatie, nodig om verder te kunnen stijgen. De AEX en ook veel andere indices zijn tegenwoordig geen representatieve graadmeter meer van de economie maar meer en meer een graadmeter van inflatie geworden.
Inflatie slecht voor de beurzen? Née hoor, de aandelenmarkten hebben inflatie nodig om zwaargewichten in de indices, grondstoffen gerelateerde aandelen, op te stuwen. Overigens wist u dat Chevron een van de grootste olieconcerns van de wereld onlangs is opgenomen in de Dow Jones.
Bob-Dylan, de legendarische folkzanger uit de 60-er jaren, had een vooruitziende blik The Times-they-are-a-Changing. Inflatie, de vriend van de aandelenmarkten, wie had dat ooit kunnen bedenken.….……
Jan van Gemeren
Speciale aanbieding:
Wekelijks GannTrader Astro Waves (gemiddeld 20 pagina’s) tot 1 augustus 2008 voor slechts 59,00 Euro.
Vergeet niet om in te schrijven voor de Gratis GannTrader Magazine. Komende maandag de nieuwe editie, ruim 20 pagina’s vol met verrassende analyses. Inschrijven kan via www.ganntrader.org