...

De beren kwamen te vroeg uit het bos

31 maart 2011, 08:40 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Uitein­delijk kre­gen de beren dan toch hun zo vurig gewen­ste cor­rec­tie op de beurs. Na een bij­na onafge­bro­ken ral­ly van een half jaar begon de markt in al zijn voe­gen te krak­en. Van de opstanden in Tune­si? en Egypte werd de in blak­ende vorm verk­erende sti­er nog niet echt bang maar een voor zijn lijfs­be­houd vech­t­ende Libis­che dic­ta­tor, een zich voort­slepende euro­cri­sis en een verni­eti­gende aard­bev­ing in Japan deden hem uitein­delijk toch door zijn hoeven zakken. Op 18 feb­ru­ari bereik­te de S & P‑500 zijn top van 1343 pun­ten om ver­vol­gens met 6,4 % weg te zakken tot 1256 pun­ten op 16 maart. De beren kraaiden vic­to­rie. Dit zou toch het jaar van het aan­deel wor­den? Wat zat­en die opti­mistis­che beurs­go­eroes er weer gruwelijk naast!


Helaas juicht­en de beren te vroeg. Hoezeer lekkende kern­cen­trales, bru­ut optre­dende autoriteit­en in Syri?, een weife­lend optre­dende NAVO in Libi? en kibbe­lende Europese politi­ci ook hun best deden, de beurs boog wel maar brak niet. En de koersen her­stelden won­der­baar­lijk snel. De S & P‑500 is weer bij­na terug op het niveau van voor de cor­rec­tie en ook de grond­stof­fen her­von­den hun oude allure. Het goud reik­te zelfs naar een nieuw record. De sti­er rees weer overeind en stu­urde de beren terug het bos in.

Maar wat verk­laart dit opmerke­lijke her­s­tel op de beurzen na een hoeveel­heid ellende van ongek­ende pro­por­ties? De gevol­gen van de onrust in het Mid­den-Oost­en en de kern­ramp in Japan zijn immers nog lang niet te overzien. Het antwo­ord op deze vraag is te vin­den in een aloude beur­swi­jsheid: do not fight the Fed. Het heeft voor beleg­gers weinig zin tegen het beleid van de cen­trale bank in te gaan. Het was immers de gou­verneur van de cen­trale bank van de VS die zeven maan­den gele­den het vuur aanstak voor deze ral­ly door een nieuwe ronde van mon­e­taire ver­ruim­ing aan te kondi­gen. De cen­trale bank van de VS maak­te bek­end voor een bedrag van 600 mil­jard aan staat­soblig­aties te gaan opkopen teneinde de economie van de VS van de broodnodi­ge stim­u­lansen te voorzien. Daar een half jaar eerder een soort­gelijk pro­gram­ma werd be?indigd werd deze nieuwe stim­u­ler­ingsronde QE2 gedoopt.

Met deze invester­ing van 600 mil­jard dol­lar werd een waarde­v­er­meerder­ing op de financi?le mark­ten gere­aliseerd ter grootte van het zesvoudi­ge! Mark­tvol­gers zijn het er wel over eens dat de Fed ten grond­slag heeft gele­gen aan deze spec­tac­u­laire sti­jging op de beurzen. Inmid­dels ver­toont de economie van de VS weer teke­nen van lev­en. Ondanks de zwakke huizen­markt groeit de economie weer, begint de toren­hoge werk­loosheid af te nemen, neemt het vertrouwen onder con­sumenten weer toe en investeren bedri­jven weer. En belan­grijk­er, het Amerikaanse bedri­jf­sleven is bij­na net zo win­st­gevend als in het record­jaar 2006.

De beren ont­waak­ten dus te vroeg uit hun win­ter­slaap. Die cor­rec­tie was er overi­gens toch wel gekomen, ook zon­der opstanden in het Mid­den-Oost­en en het Japanse nucle­aire dra­ma. Wan­neer koersen maan­den­lang onafge­bro­ken sti­j­gen komt er steev­ast een moment waarop beleg­gers gaan twi­jfe­len over de houd­baarheid van een ral­ly en winst gaan nemen. Ver­vol­gens gaat men op zoek naar een excu­us om dit te doen.

Maar wat nu? De komende maan­den zullen de mark­ten zich voor­namelijk richt­en op het beleid van de Fed. Deze was immers voorne­mens QE2 in juni stop te zetten. De grote vraag is nu in hoev­erre dat reeds in de markt is verdis­con­teert. Hoe zullen de aan­de­len- en oblig­atiemarkt rea­geren wan­neer de cen­trale bank niet langer staat­soblig­aties opkoopt? En welke troeven houdt de Fed nog achter de hand? Want de mogelijkheid op QE3 is steeds open gehouden. Bernanke heeft de gebeurtenis­sen uit de jaren 30 waarschi­jn­lijk goed in zich opgenomen. Ook toen werd een grote economis­che cri­sis bestre­den met het lat­en draaien van de geld­persen. Ook toen lei­d­de dat tot een spec­tac­u­laire ral­ly op de beurzen. Alleen maak­ten de mon­e­taire autoriteit­en toen de fout het stim­u­ler­ing­spro­gram­ma te vroeg stop te zetten met een ram­pza­lige nieuwe cri­sis tot gevolg. Hoe ern­stig de gebeurtenis­sen in het Mid­den-Oost­en en Japan ook mogen zijn, beleg­gers doen er beter aan zich te con­cen­tr­eren op het beleid van de cen­trale banken wan­neer zij zich een beeld willen vor­men over de beurzen.

Jan-willem Nijkamp
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.